Lifestyle

Komentari 12

Osam super svrha svakidašnjih predmeta za koje rijetki znaju

Osam super svrha svakidašnjih predmeta za koje rijetki znaju

Znate li čemu služi platnena 'kukica' na poleđini košulje ili pak cilindar na kabelu za laptop? Ako da, onda ste doista upućeni. Za sve druge, ovo je kratki vodič za super primjenu svakodnevnih predmeta

Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovito, no ne razumijemo ih u potpunosti - barem ne sve njihove dijelove. Za sve znatiželjnike, ovo su zanimljive funkcije upravo takvih stvari.

Omča na poleđini košulje

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Za ovu omču postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je i ono očigledno - za vješanje košulje. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz razdoblja košulja koje su imale pomične ovratnike. Treće je objašnjenje romantično - navodno se omča micala s muške košulje ako je onaj tko je nosi bio zauzet, a tako se radilo na američkim Sveučilištima sredinom prošlog stoljeća.

Cilindar na kabelu za laptop

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Vjerojatno ste primijetili zadebljanje na vašem kabelu, a ono nije tamo bez razloga. On služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

Rupica na prozoru zrakoplova

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Prozori na zrakoplovima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespex. Da je postavljeno samo unutarnje staklo, ono bi se moglo rasprsnuti uslijed velikih razlika u tlaku između unutrašnjosti aviona i tlaka vani. Mala rupica omogućuje razmjenu zraka i izjednačavanje tlakova.

Horizontalne rupe za gumbe na košulji

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su najgornji i najdonji gumbi, odnosno rupe za njih postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

Rupa na žlici za špagete

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Ta rupa omogućuje pravilno mjerenje točne količine tjestenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

Vrećica s tkaninom i gumbima uz novu odjeću

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Iako zvuči logično da su to rezervni dijelovi odjeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha.

Naime, komad tkanine je namijenjen tome da na njemu testirate izbjeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti cijeli odjevni predmet.

Rupica na metru

Sedam predmeta i njihova prava svrha

Rupica na tračnom metru služi kako bi se metar zakačio za čavao ili vijak te se tako lakše izmjerila potrebna udaljenost. 

Dodatna rupica na tenisicama

Iako se činilo kako je moguće provući vezice na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se posljednja rupica koristi na nešto drugačiji način. Posljednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila tenisica na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti uz tenisicu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci