Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Osmišljena je prva narukvica koja otkriva drogu za silovanje

Ako je u piće podmetnuta droga, dva zelena kruga koji se nalaze na narukvici će u kontaktu s tekućinom poprimiti plavu boju. Narukvica Xantus trenutno je dostupna samo u Njemačkoj

Foto: Pixabay/Merseyside Police
8 komentara

Xantus Drinkcheck Band narukvica je koja može detektirati drogu za silovanje u piću. Osmislila ju je Kim Eisenmann uz partnera Svena Hausera, nakon što je na festivalu Kiminu prijateljicu netko drogirao i zlostavljao. Kada su shvatili da ovakav proizvod još nije dostupan na tržištu, Eisenmann je zajedno s Hauserom krenula u osmišljavanje narukvice koja za cilj ima spriječiti podmetanje droge u pića.

Narukvica nalikuje običnoj papirnatoj vrpci koja je potrebna za ulazak u mnoge klubove. Sa svakom narukvicom mogu se napraviti dva testa. Xantus narukvica na sebi ima dva određena prostora za testiranje. Na njega je potrebno samo staviti kapljicu pića kako bi provjerili je li u piće ubačena droga. Ako dva zelena kruga na narukvici u kontaktu s tekućinom poprime plavu boju to znači da se u piću nalazi droga za silovanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bei GHB (K.O. Tropfen) färbt sich das Testfeld blau #blauistböse

A post shared by KO-Tropfen-Test-Armband (@xantus_drinkcheck) on

Xantus može otkriti gama-hidroksibutirat (GHB), ilegalnu drogu koja izaziva osjećaj euforije. U većim dozama GHB može izazvati vrtoglavicu i gubitak koordinacije, mučninu i povraćanje. U drogama se mogu naći i supstance za smirenje poput Valiuma i ketamina. Kombinacija GHB i bilo kojeg drugog sedativa, posebno alkohola,  je vrlo opasna. Tvari poput GHB-a su često bezbojne i bez okusa te brzo djeluju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Weltdrogenbericht 2010: K.O. Tropfen werden vom UNO Büro zu den aktuell größten Drogenproblemen erklärt. #drugs #safety #kotropfen #drinks

A post shared by KO-Tropfen-Test-Armband (@xantus_drinkcheck) on
Xantus narukvica trenutno je dostupna samo u Njemačkoj, u njihovom dm-u, ali Kim tržište želi proširiti na Englesku, a potom i na ostatak Europe. Osim što ćete se uz Xantus osjećati sigurnije, samo nošenje narukvice može pomoći odvratiti potencijalne počinitelje.

Xantus narukvica trenutno je dostupna samo u Njemačkoj, ali Kim tržište želi proširiti i na Englesku, a potom i na ostatak Europe. Osim što ćete se uz Xantus osjećati sigurnije, samo nošenje narukvice može pomoći odvratiti potencijalne počinitelje.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message