Lifestyle

Komentari 0

Osobne iskaznice i dalje vrijede: Dok staru osobnu ne probuše, nikako vam neće izdati novu

Osobne iskaznice i dalje vrijede: Dok staru osobnu ne probuše, nikako vam neće izdati novu

Poseban problem je s Hrvatima izvan granica koji žele napraviti novi dokument, a fizički moraju donijeti staru osobnu kako bi se ona poništila na pravilan način...

Osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije, 11. ožujka 2020. godine, i dalje vrijede. Vrijedit će još 30 dana nakon proglašenja prestanka epidemije.

POGLEDAJTE VIDEO što građani kažu o pandemiji:

Iz policije su više puta napominjali da osobne još vrijede jer su ih u nekim institucijama odbijali zbog neznanja. Neki su odlučili napraviti novu iskaznicu kako ne bi imali problema. Kako piše Glas Slavonije, Slavonac koji radi u Irskoj opunomoćio je oca da umjesto njega preda zahtjev za osobnu iskaznicu.

Platio je ubrzani postupak, u kojem je iskaznica gotova za 10 umjesto za 30 dana. Kad je otac došao po gotovu osobnu, nisu mu je htjeli predati jer nije imao staru, koju treba probušiti. Iako se mnogo toga može obaviti online, za zamjenu osobne iskaznice to ne vrijedi jer stare ne prestaju automatski vrijediti.

Nova osobna u redovnom postupku stoji 79,50 kuna, u ubrzanom 195, a u žurnom 500 kuna. Savjet nadležnih službi je da prije izrade novih dokumenata provjerite kako radi ured i mora li se naručiti prije dolaska. 

 

Najčitaniji članci