Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Ostanak u kontaktu s bivšima ponekad je naznaka psihopatije

Ako vam prekidajući vezu s partner ili partnerica kažu kako se nadaju da možete ostati prijatelji, možda bi bilo bolje da pobjegnete glavom bez obzira, jer tu nešto nije kako treba

Foto: Dreamstime
43 komentara

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Personality and Individual Differences, ostati prijatelj s bivšim ili bivšom nije znak zrelosti, kao što se možda misli, nego je mogući znak nečeg puno mračnijeg.

Dokazi u studiji ukazuju na to da bi takvo ponašanje zapravo moglo biti znak psihopatskih tendencija. Također se navodi da bi to kako se ljudi odnose prema bivšima mogao biti novi test za psihopatiju.

Fotolia BAŠ NIKADA Ovih 10 stvari žena nikada ne bi trebala raditi zbog muškarca

Studija, koju su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta u Oaklandu, analizirali su osobine ličnosti 861 osobe i povijest njihovih odnosa. Sudionici studije odgovarali su na pitanja o trenutačnoj vezi i o tome jesu li prijatelji s bivšima, a nakon toga su ispunjavali upitnik kako bi se utvrdilo imaju li narcisoidne ili psihopatske osobine.

Foto: Dreamstime

Prema rezultatima studije, oni koji su pokazali mračne osobine ličnosti, slične onima koje se mogu naći kod psihopata, ostajali su u bliskijem kontaktu s bivšima i to iz uznemirujućih razloga - prilike za izvlačenje informacija, novca ili seksualne odnose.

Fotolia DAJTE SI VREMENA 5 faza žalovanja nakon prekida ljubavne veze, i to je normalno

Budući da su psihopati poznati po sposobnosti da budu šarmantni, njima je lako nastaviti strateški "odnos" s bivšima još dugo nakon prestanka veze kako bi i dalje izvlačili korist za sebe. 

Psihopatija, potkategorija antisocijalnog poremećaja ličnosti, termin je u psihologiji koji se koristi za osobe koje pokazuju narcisoidnost, sadizam, sebičnost, nedostatak empatije i/ili površinski šarm. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message