Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
161 komentara

Ostavila tampon devet dana u sebi, liječnici se borili za život

Sindrom toksičnog šoka moguća je nuspojava korištenja tampona zbog čega ih treba mijenjati svaka četiri sata, a upravo se to dogodilo 20-godišnjoj Britanki koja je dobila sepsu

Foto: Facebook/RNK Sladorana
161 komentara

Studentica kriminalistike Emily Pankhurst koja je osjećaj nadutosti pripisivala stresu i južini za loše je fizičko stanje zapravo bio odgovoran tampon kojeg je zaboravila ukloniti. To je strano tijelo izazvalo nastanak sindroma toksičnog šoka, jedne od nuspojave tampona zbog kojeg ih se savjetuje mijenjati svaka četiri sata, piše Daily Mail.

Ignorirala je simptome dok je učila za ispite na fakultetu, a jedan dan je shvatila da je potpuno zaboravila na tampon koji je ostavila još za vrijeme menstruacije, što je bilo devet dana prije toga. Tampon je bio potpuno crn i tek tada se je dobro pogledala - uočila je osip na koži te joj je ten bio čudne boje.

Nazvala je svoju majku koja je uočila da joj kćer mrmlja riječi te zastajkuje u govoru. Nekoliko sati nakon toga pala je u nesvjest, a majka je žurno pozvala hitnu pomoć.

U bolnici su liječnici utvrdili da je oboljela od sepse, odnosno otrovanja krvi uzrokovanog tamponom. Dali su joj antibiotike koji su joj uspjeli spasiti život, premda je bila kritično.

Nije se potpuno oporavila, još joj je smanjena pokretljivost te ne može hodati više od nekoliko minuta.

- Nakon što sam napokon shvatila da nisam izvadila tampon, izvukla sam ga u strahu i vidjela da je potpuno crn. Prestavila sam se. Ne bi ni prepoznala što je to da nije bilo konca na njemu. - izjavila je Emily.

Naknadno je shvatilla što se zapravo dogodilo - učeći za ispite tijekom menstruacije bila je pod velikim stresom i naporom. Mijenjala je tampon misleći da je već izvadila prethodni, no nije. Tako je u jednom trenutku imala dva tampona, od kojih je posljednji pogurnuo prvog. Izvadila ga je, ne shvaćajući da je jedan tampon još u njoj.

Nakon što ga je otkrila, mislila je kako će joj biti bolje čim ga ukloni.

Foto: Facebook/RNK Sladorana

Sindrom toksičnog šoka

To je vrlo rijedak, no potencijalno izuzetno opasan sindrom povezan s korištenjem tampona, osobito kod žena mlađih od 30 godina. Njegovi simptomi su nadutost, povraćanje, vrućica, zujanje u ušima, dezorijentiranost, osip na koži, nesvjestica...

Do njega dolazi jer su visoko upijajući tamponi idealno tlo za razmnožavanje bakterija koji preko vagine dolaze u krvotok. Smrtnost uslijed toksičnog šoka je tri posto, a liječnici tvrde kako ni najbolje bilo tampone izbjegavati - jer je to strano tijelo koje se umeće u vaginu te u njoj zadržava ono što bi prirodno trebalo izaći van. Ako ga pak stavljate, potrudite se da to bude što rjeđe te da ga mijenjate svaka četiri sata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message