Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

'Osteoporozu sam pobijedila uz sirovo povrće i zdrave sokove'

'Osteoporozu sam pobijedila uz sirovo povrće i zdrave sokove'
1

Nada Rocco (70) promijenila je prehranu i osteoporozu uspjela ‘vratiti’ na prethodni stupanj bolesti - osteopeniju. Kaže da je postala izdržljivija, ima više snage te izgleda i osjeća se mlađe

VIDEO

Nakon što sam dobila dijagnozu osteoporoze, nisam ni pokušavala terapije lijekovima konvencionalne medicine jer ne vjerujem u takvu vrstu medicine. Vjerujem u alternativnu medicinu, prije svega u to da prehranu, odnosno namirnice koje biramo, možemo smatrati kao lijek i uz njihovu pomoć očuvati zdravlje i energiju, kaže glumica Nada Rocco (70), velika pobornica sirove hrane, tzv. raw food.

No njena odluka da prijeđe na sirovu hranu nije bila motivirana dijagnozom nego znatiželjom. Nada kaže i kako je oduvijek bila jako vezana uz prirodu, pa je godinama odlazila na Velebit i tamo brala bilje za domaći čaj. Sa sirovom hranom počela je eksperimentirati prije otprilike 17 godina, kad su joj u ruke došle knjige dr. Normana W. Walkera i Victorije Boutenko, koji su bardovi tog načina prehrane, u kojima se opširno govori o blagotvornom djelovanju sirove hrane na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Vrlo brzo u prehranu je ipak vratila oko 20 posto kuhanih namirnica, na što ju je potaknuo program detoksikacije dr. Alejandra Jungera opisan u knjizi “Clean”. Nada posebno ističe kako je jako važno dobro se informirati, odnosno učiti o nutritivnom sastavu pojedinih namirnica i o tome kako djeluju na naš organizam, kako bismo u slučaju bolesti mogli izabrati one koje djeluju iscjeljujuće i jačaju naš organizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona sama, primjerice, okrenula se namirnicama koje su bogate kalcijem, posebno sirovom kelju, koji sadrži najveću količinu najkvalitetnijega kalcija, koji se lako ugrađuje u naše kosti.

- Kalcij u tabletama, s druge strane, nikad se ne može tako dobro apsorbirati u kostima kao onaj koji uzimamo prirodno, putem hrane, i zato je ovaj način puno vredniji. Već nakon kratkog vremena osjetila sam da imam puno više energije. Postala sam izdržljivija i imam više snage, izgledam i osjećam se mlađe, koncentracija mi je bolja i imunitet snažniji - govori Nada, koja izgleda izvrsno za svoje godine.

Novi način prehrane odlično je utjecao i na njezinu probavu. Nestale su i alergije, koje je povremeno imala, a posjet liječniku pokazao je da je i njena krvna slika savršena. I osteoporoza se zaustavila i prešla u osteopeniju, što je potvrđeno i snimkama kostiju, kaže naša sugovornica.

- U zadnje vrijeme i ne idem na kontrolu kostiju, niti na neke posebne preglede. Jedino redovito kontroliram krvnu sliku. I dalje je odlična, a ja se i osjećam tako - puna energije i zdrava - zaključuje Nada.

I jedan smoothie je dovoljan za zdravlje i više energije

Mnogi se teško odlučuju na to da u potpunosti prijeđu na sirovu prehranu ili strahuju da im sirove namirnice neće biti dovoljne. No čak i oni koji u svoju dnevnu prehranu ubace samo jedan smothie od voća i povrća i nastave se hraniti uobičajeno osjetit će poboljšanje zdravstvenog stanja i imati više energije, uvjerena je Nada.

Ipak, barem dva puta godišnje trebali bismo provesti detoks program sirovim namirnicama, od barem desetak dana, kako bismo potaknuli čišćenje organizma i osigurali vrijedne sastojke, savjetuje.

Svježe i sirovo jede gotovo cijeli dan

Do “recepta” za dnevni jelovnik koji je čini zdravom Nada je došla s godinama iskustva, što preporučuje i drugima. Danas za doručak pije smoothie od izmiksanog voća i povrća, navečer svježi sok iz sokovnika, a u međuvremenu jede puno svježeg voća i povrća te jedan kuhani obrok od cjelovitih žitarica i mahunarki, s hladnoprešanim uljima i začinima.

- Izbor namirnica uvijek treba prilagoditi godišnjem dobu i stanju svog organizma - dodaje Nada Rocco.

Fotolia

Superhrana

Kao dodatak smoothiejima od povrća može se koristiti tzv. superhrana - spirulina i razne druge alge, zelena magma, goji bobice, maca, aloe vera, probiotički dodaci prehrani, klice, polen, med, matična mliječ i propolis, đumbir i slično.

Ljekovita uloga hrane umanjuje se kuhanjem

Sirove namirnice općenito sadrže puno veću količinu hranjivih vrijednosti nego one koje procesuiramo, posebno enzima, koji su izuzetno važni za normalno funkcioniranje stanica u našem organizmu, jer se kuhanjem gubi dobar dio vrijednih sastojaka te enzimi.

Time se umanjuje i njihova ljekovita uloga, kaže Nada Rocco te dodaje da uvijek treba dati prednost organskim namirnicama jer brojna istraživanja upozoravaju na različite bolesti koje se mogu povezati upravo s unosom pesticida i herbicida, hormona i antibiotika u organizam.

Usklađena s prirodom: Nada sama radi kreme

Okružite se ljudima koje volite, prijateljima, što više se smijte i nastojte živjeti u skladu sa sobom, svojom obitelji i okolinom, jer i to bitno utječe kako ćete se osjećati. Nije važno samo hraniti se zdravo nego voditi računa da se njegujete kremama od prirodnih sastojaka, kaže naša sugovornica.

Svježe mljevene sjemenke stavlja u smoothieje, a uz njih gricka bademe Uz razno voće, Nada Rocco u svoje jutarnje smoothieje dodaje lišće kelja, blitve, špinata ili cikle, začine poput cimeta te sjemenke suncokreta, buče, lana ili sezama, svježe samljevene u mlincu za kavu.

Uz smoothie, često gricka bademe i orahe, koji su tijekom noći bili namočeni u vodi. Tako dobije hranjiv obrok koji je dugo drži sitom i punom energije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara