Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Otkrijte super trikove za sočnu božićnu puricu i umak uz nju

Otkrijte super trikove za sočnu božićnu puricu i umak uz nju
4

Za sočnost puricu napunite povrćem za juhu, a nakon što se ispeče, zagrijte ga s temeljcem i izmiksajte u umak koji poslužite s puricom i nezaobilaznim mlincima

VIDEO

Kako bi purica bila sočna i hrskava pecite je na vatrostalnom tanjuru koji položite na lim za pečenje, savjetuje chef Vladimir Šajnović iz zagrebačkog  restorana CHEFlja. Tako se donja strana purice neće skuhati nego fino zapeći. Kod pečenja većih komada mesa krila znaju zagorjeti - kako bi to spriječio, chef Šajnović oštrim nožem zareže rupe na mesu pa zavuče krila ispod, a možete ih i omotati aluminijskom folijom koju skinite petnaestak minuta prije kraja pečenja kako meso ne bi izgorjelo.

POGLEDAJTE VIDEO: Uz ove će trikove purica biti najfinija

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Za sočnost puricu napunite povrćem za juhu (glavica luka, mrkva, celer, peršin...)  a nakon što se ispeče, zagrijte ga s temeljcem i izmiksajte u umak koji poslužite s puricom. Kako bi bila aromatičnija koristi se maslac sa začinskim biljem. Odvojite kožu s purećih prsa i utrljajte maslac pod kožu. Pomiješajte malo soli sa slatkom crvenom paprikom i time natrljajte puricu.

POGLEDAJTE VIDEO: Aromatičnu puricu spremite uz pomoć finog i zdravog povrća

Pokretanje videa...

24sata Video 02:14

- Puricu pecite na 180°C 15 minuta, zatim smanjiti na 150°C te stalno zalijevajući i mažući maslacem pecite još oko dva sata ovisno o kilaži. Računajte tako da se kilogram mesa peče oko jedan sat. Pečenu puricu ostavite da miruje barem pola sata prije rezanja - kaže Vladimir Šajnović.

- Puricu pecite poklopljenu, a pred sam kraj - dvadeset minuta prije kraja pečenja, premažite je medom i otklopite je, a napuniti je možete narančom, lukom i jabukom. Puricu valja peći dva do tri sata, što dulje to bolje, uz često podlijevanje - kaže chef Berislav Lacković.

Fotolia

Rastopljeni maslac za sjajno pečenje

Patku ili puricu posolite, popaprite i začinite kuminom iznutra i izvana. U unutrašnjost stavite kadulju i ružmarin, pa povežite kuhinjskim koncem ili špagom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pečenje obložite papirom. Prebacite na njega meso. Oko nje posložite ploške jabuka i luka. Zalijte sve otopljenim maslacem i pecite jedan sat. Nakon prvih 15 minuta pečenja smanjite pećnicu na 180°C.  Dok se patka peče okrećite je i polijevajte sokom od pečenja. Krumpir ogulite i prokuhajte u vodi 10 minuta. Posložite ga između jabuka i luka, te pecite još pola sata na 200°C.

Blagdanska purica s klinčićima i brusnicama

Sastojci: purica (oko 3 kg), sol, 10 klinčića, luk, limun, papar, 2 žlice ulja, 50 g maslaca, 150 g slanine, 2 dl bijelog vina, sok 1 limuna, ružmarin, žlica brusnica, manja tikva, peršinov list

P riprema:

U glavicu očišćenog luka zabodite klinčiće, a limun izbodite vilicom te stavite u puricu sa grančicom ružmarina. Obložite je slaninom, povežite špagom i spustite u posudu za pečenje. Posolite, popaprite, prelijte uljem i rastopljenim maslacem te stavite u pećnicu na 180°C. Nakon 20 min prelijte puricu vinom i limunovim sokom pa pecite povremeno je podlijevajući.

Pecite je oko 2 i pol  sata, a zadnjih 30 minuta skinite slaninu da purica dobije boju, te dodajte brusnice i ploške bundeve. Odlijte suvišnu masnoću od soka, ulijte malo vode i kuhajte oko 2 min miješajući i skidajući zapečeni sok s rubova i dna posude. Kad umak zakuha, prelijte narezane komade mesa.

Začinjeni maslac

Sastojci: 250 g maslaca, žličica krupne morske soli, par listova kadulje, režanj češnjaka, malo ružmarina, lovorov list

P riprema: Sol i začinsko bilje usitnite u mužaru, pomiješajte s predhodno omekšalim maslacem. Sve dobro razradite rukama i oblikujte u prozirnoj foliji. Koristite kao premaz za puricu, dodatak pečenom mesu, prepečenom kruhu i slično.

Nadjev od kruha

Nasjeckajte iznutrice. Žemlje nasjeckajte pa namočite u vodi. Ocijedite ih. Očistite i iskosajte luk. Dobro izmiješajte žemlje s jajima, mažuranom, timijanom, lukom, solju i krušnim mrvicama. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremljeni nadjev utisnite pod odignutu kožu na prsima.

POGLEDAJTE VIDEO: Sokove od pečenja pretvorite u slastan umak

Pokretanje videa...

24sata Video 01:17

Umak

Izvadite povrće iz purice, zagrijte te dodajte malo brašna i maslaca. Izmiksajte, prelijte temeljcem i ostavite da kuha na laganoj vatri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji