Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Otkrila' je mnoge slavne dame: U povijesti mode 'gola' haljina ima sasvim posebno mjesto

'Otkrila' je mnoge slavne dame: U povijesti mode 'gola' haljina ima sasvim posebno mjesto

Ključno je otkriti tijelo, no kreacija ovog tipa zapravo koži daje dojam sjaja, posuta je kristalima i aplikacijama radi koje silueta djeluje raskošno, gotovo futuristički

VIDEO

Glumica Anya Taylor-Joy na nedavno održanu dodjelu nagrada Critics' Choice u Los Angelesu odjenula je kreaciju koja otkriva sve, a ime joj je 'naked' dress. Ima posebno mjesto u svijetu šoubiznisa, već dekadama svako malo se vrati na crveni tepih. Dizajneri je obožavaju u bež, ali i tamnim varijantama.

USA - 2023 Critics Choice Awards - Arrivals - Century City

Ključna stvar kod ovakve kreacije je, naravno, njezina transparentnost, no ujedno bitno je ukrasiti tijelo - kristalima, dijamantima ili perjem. Naglasak je na ženstvenoj silueti, sami kroj je u službi isticanja oblina, stoga je praktičan neki neutralan tekstil, primjerice til i slično.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Zlatar Koci, obiteljski obrt koji radi vec 50 godina VIDEO

Anya je izabrala kreaciju s potpisom Dior, no mnogi su se autori do sada upustili u tu kreativnu igru. Pritom predlažu ovaj outfit za crveni tepih na kojemu možemo vidjeti odjeću kojoj nije mjesto u svakodnevnoj garderobi.

To znači da se mogu kreativno izraziti do mile volje, mogu taj eteričan, gotovo nevidljivi tekstil ukrasiti do maksimuma.

Danas su dostupni razni materijali koji su ne samo elastični, već i čvrsti iako je riječ o super tankom tekstilu. Za razliku od početka prošloga stoljeća, kad moda po prvi puta ima priliku osmisliti ovako nešto. Naime, mjesto rođenja kreacije je, naravno, teatar, ponajprije filmsko platno i kazalište.

Na sceni se dešavaju promjene, a prva ikona ovog stila bila je poznata plesačica Josephine Baker. U tridesetim godinama prošloga stoljeća, kad je bila na vrhuncu slave, nosila je 'haljinu iluzije', koja je zapravo više otkrivala nego sakrivala.

Preminuo legendarni Branimir Hundić, oblačio je slavne u Zagrebu: 'Veliki gospodin'
Preminuo legendarni Branimir Hundić, oblačio je slavne u Zagrebu: 'Veliki gospodin'

Naravno, bio je to kulturološki šok za mnoge, a mnogim umjetnicima to se svidjelo - čak ju je Ernest Hemingway proglasio 'najsenzacionalnijom ženom koju je itko vidio'.

I ikona velikog ekrana nosila je slične forme - Jean Harlow obožavala je eterične, plisirane forme, dok je Joan Crawford birala slojeve prozirnog šifona. Glumice Mae West i Rita Hayworth slijedile su primjer te odijevale prozirne haljine ukrašene perlama.

Spoj praktičnog i atraktivnog: Jakne pufaste, sjajne teksture
Spoj praktičnog i atraktivnog: Jakne pufaste, sjajne teksture

No najveću je pažnju 'naked' haljina dobila 1962. godine, kad je Marylin Monroe pjevala 'Sretan rođendan' predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Za tu prigodu, kostimograf Jean Louis glumicu je doslovno ušio u haljinu, odnosno složena je na njezinom tijelu.

Kad svakodnevni predmeti postanu hiperrealistična djela od tekstilnih materijala
Kad svakodnevni predmeti postanu hiperrealistična djela od tekstilnih materijala

Pripijena haljina bila je ukrašena s 2500 kristala.

Met Gala arrivals in New York City

Nedavno je tu haljinu odjenula Kim Kardashian na Met Galu, no njezina pojava nije bila toliko impresivna, mnogi su se bunili kako je mogla odjenuti relikt prošlosti i dio modne povijesti.

Sedamdesete su dobile novu ikonu transparentnog odijevanja - Cher i danas nosi sličnu odjeću. Bob Mackie, dizajner zaslužan za njezine impresivne outfite, osmislio je za popularnu pjevačicu niz kombinacija koje su bile namijenjene sceni. U to vrijeme napravila je veliki pomak u odijevanju slavnih na sceni, naročito kad je riječ o teatralnim kostimima.

Sljedeća ikona gole haljine je Kate Moss, njezin 'nevidljivi' odabir iz 1993. godine ostavio je trag u svijetu mode. Nekom je prilikom manekenka komentirala kako nije znala da će haljina pod svjetlom reflektora biti potpuno prozirna. U svakom slučaju, na goste partyja Elite Model Agency i medije ostavila je veliki dojam.

I danas Kate nosi eterične kombinacije, no uglavnom tamnih tonova.

Krajem prošloga stoljeća snimana je serija 'Seks i grad' - jedna od top scena ove serije prepune chic outfita bila je i ta slavna gola haljina koju je Carrie nosila na dejt s Facom.

Haljina je toliko majušna, ovaj put radi se o super kratkoj haljini s naramenicama koje se jedva dive. Boja haljine je bež, odnosno u skladu s njezinom kožom.

I Dua Lipa zna da su haljine ovog tipa savršene za scenu, ne propušta birati kreacije koje djeluju vrlo senzualno i ženstveno.

The Met Gala

Crna je također opcija, ovdje manekenka Joan Smalls demonstrira famoznu siluetu.

Beyonce je također velika obožavateljica kombinacija i modnih elemenata koji vole svijetla reflektora.

New York: Poznati dolaze na dodjelu CFDA Fashion nagrada

I Rihanna ima stilski ekspresivan potpis, pamtimo njezinu eteričnu opravu ukrašenu tisućama kristala.

U današnje vrijeme ikona ovog stila je i Megan Fox, čija se show garderoba uglavnom sastoji od eteričnih mikro haljina i sličnih stvari koje puno otkrivaju.

Ima situacija u kojima su prozirne haljine neočekivane - na primjer u Buckinghamskoj palači. No i to je područje sada osvojeno, neki dan za susret s Kraljem Charlesom, britanska ikona stila Alexa Chung odjenula je 'naked' haljinu i time privukla pažnju svih uvaženih gostiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa