Lifestyle

Komentari 32

Otkrili novi virus - 90% gena u njemu znanstvenici ne poznaju

Otkrili novi virus - 90% gena u njemu znanstvenici ne poznaju

Novi soj virusa iznenadio je znanstvenike jer sadrži gene kakve još nisu vidjeli i kažu da ih nemaju s čim usporediti. Sad istražuju podrijetlo tog virusa te otkrivaju iz čega se razvio

Znanstvenici u Brazilu otkrili su virus koji napada amebe, a sastoji se od velikog broja dosad nepoznatih gena. Dapače, ustanovili su da čak 90 posto gena virusa ne mogu usporediti ni s čim na svijetu, piše IFLScience.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svoje nalaze objavili su na serveru bioRxiv i njihovi kolege iz struke tek trebaju provjeriti njihove tvrdnje. Organizam su nazvali Yaravirus, po majci voda Yari iz mitologije. Pronašli su ga u amebi Acanthamoeba castellanii u umjetnom jezeru Pampulha kraj grada Belo Horizonte.

Tim je usporedio 74 gena virusa s podacima koji sadrže informacije o 8500 metagenoma takvih organizama. Od 74 gena, kod njih samo šest pronašli su daleke poveznice s bazom metagenoma, dok je ostatak gena virusa nepoznat. Znanstvenici kažu da ne znaju odakle je taj materijal i s kojim bi ga vrstama povezali.

- Yaravirus predstavlja novo genetsko naslijeđe virusa izoliranih u Acanthamoeba castellanii. Broj nepoznatih proteina od kojih se sastoje čestice ovog virusa otkriva nevjerojatan broj postojećih genoma u svijetu virusa i koliko toga još imamo za otkriti - tvrde znanstvenici u svojem radu.

To je otkriće podjednako zanimljivo i zbunjujuće za autore. Virusi koji napadaju amebe imaju dosta zajedničkoga, a svi su povezani s tzv. gigantskim virusima tj. onima koji ima veliku DNK te su kompleksniji od tipičnih virusa. No i na tom je području Yaravirus specifičan.

- Suprotno ostalim promatranim virusima koji napadaju amebe, Yaravirus nema u svom genomu gigantske čestice, iako istovremeno nosi velik broj nepoznatih gena, uključujući one koji pomaže u dekodiranju jedne vrste proteina - pojasnili su autori.

Nije jasno je li riječ o novoj obitelji virusa kod ameba ili je riječ o vrsti koja se razvijala neovisno o gigantskim virusima. Znanstvenici razmatraju i mogućnost da je riječ o gigantskom virusu koji se s vremenom smanjio, pa je sad velik oko 80 nanometara, dok su njegovi gigantski rođaci veličine od 200 do 400 nanometara.

Za usporedbu, crvena krvna zrnca su 100 puta veća od Yaravirusa. Ako je on doista povezan s gigantskim virusima, riječ je o njihovom članu s najmanjim česticama i veličinom genoma.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci