Lifestyle

Komentari 4

Otkrili soj gonoreje otporan na antibiotike i vodi neplodnosti

Otkrili soj gonoreje otporan na antibiotike i vodi neplodnosti

H041 novi je soj gonoreje otkriven u Japanu, pretpostavlja se kako će se kroz deset godina raširiti po cijelom svijetu. Uzrokuje mušku i žensku neplodnost te smrt

Gonoreja ili tripavac, jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti koja se dosad lako liječila antibioticima,  moći će ozbiljno ugroziti ljudsko reproduktivno zdravlje, objavili su znanstvenici iz Švedskog referentnog laboratorija za patogene bakterije. Novi soj te bolesti, nazvan H041, otkriven je u Japanu, a toliko je mutirao da se ne može liječiti niti cefalosporinom klasom antibiotika, jedinim lijekom preostali, za gonoreju. Ukoliko se ova bolest ne liječi, često uzrokuje upale zdjelice, nastanak izvanmaternične trudnoće i neplodnost u žena, ali i mušku neplodnost.

Širenje gonoreje po tijelu preko krvi i zglobova može biti i opasno po život, objašnjavaju znanstvenici. Infekcija je osobito rasprostranjena među mladima u dobi od 16 do 24., objašnjavaju znanstvenici.

- Ovaj rezistentni soj bolesti je vrlo zabrinjavajući, ali i očekivan zbog mutacije bakterijske infekcije i prilagođavanja lijekovima - rekao je voditelj tima istraživača, dr. Magnus Unemo.

Rizik od gonoreje postaje sve veći širenjem bolesti u jugoistočnoj Aziji i Australiji, a predviđa se kako bi se po cijelom svijetu mogao raširiti u narednih 10 godina. Jedina vrsta kontracepcije koja sprečava zarazu gonorejom je korištenje prezervativa, upozoravaju liječnici.