Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Otkrili temperaturu na kojoj su žene najproduktivnije na poslu

Otkrili temperaturu na kojoj su žene najproduktivnije na poslu

Povećanje produktivnosti žena na toplijim temperaturama bilo je značajno, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo

VIDEO

Znanstvenica koja se bavi istraživanjima mozga s MIT-a i Harvarda, Elizabeth Ricker, autorica knjige Smarter Tomorrow, u podcastu za mindbodygreen rekla je da regulacija temperature zapravo može utjecati na produktivnost - osobito na poslovnu učinkovitost žena.

POGLEDAJTE VIDEO. Najveće greške koje možete napraviti na poslu

Pokretanje videa...

01:11

Najbolja temperatura za produktivnost žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U prosjeku, žene su najučinkovitije kad je u uredu toplije. Recimo, oko 24 do 25 Celzijevih stupnjeva - kaže Ricker.

Muškarci su, s druge strane, produktivniji kad je termostat postavljen na nižu temperaturu - oko 22 Celzijeva stupnja, kaže ona.

Ovo je opsežna generalizacija, naravno, jer nemaju sve žene i muškarci te sklonosti - ali zasad znanost stoji kod ovih otkrića.

Točnije, jedno istraživanje s 543 sudionika iz 2019. godine pokazalo je da su se žene imale bolje rezultate u matematičkim i verbalnim zadacima na višim temperaturama (dok je za muškarce bilo suprotno). 

Razmišljate o novoj karijeri? Najbolji poslovi za svaki znak - Lav bi šefovao, Jarac istraživao
Razmišljate o novoj karijeri? Najbolji poslovi za svaki znak - Lav bi šefovao, Jarac istraživao

Zanimljivo je da je povećanje produktivnosti žena na toplijim temperaturama bilo značajno, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo.

Temperatura ima veći utjecaj na žensku produktivnost nego na mušku. Muškarci najbolje rade na nižim temperaturama, ali njihova produktivnost zapravo ne trpi previše kad im je toplije. Drugo istraživanje pokazalo je da je ženama bilo hladnije nego muškarcima kad su bili izloženi istoj temperaturi. 

- Puno ljudi ne shvaća da se sustavno stavljaju u okruženja u kojima ne mogu najbolje funkcionirati. U slučaju hladnih radnih prostora, nitko to ne radi kako bi drugima otežao rad, već kako bi prilagodio okolinu svojim potrebama kako bi optimalno funkcionirao - objašnjava Ricker.

Pretopli prostor ima svoje nedostatke

Ricker kaže da prevruće okruženje može imati negativne učinke na performanse ljudi, bez obzira na spol. Ona se poziva na istraživanje u Kini, gdje su istraživači analizirali studente koji su polagali gaokao, prijemni ispit za kineski Nacionalni fakultet u klimatiziranim okruženjima tijekom toplinskog vala. Što je temperatura bila viša, to su rezultati prijemnog ispita bili lošiji.  

Isprobajte efikasne strategije za bolju kvalitetu zraka u domu
Isprobajte efikasne strategije za bolju kvalitetu zraka u domu

- Djeca su imala lošije rezultate jer su polagala prijamni ispit tijekom toplinskog vala - objašnjava Ricker.

Iako žene preferiraju toplije temperature, pretopla okolina ima svojih nedostataka. 

- Vaš mozak jednostavno ne može funkcionirati ako je izvan određenog raspona temperature - kaže ona. 

Prema Ricker, žene mogu biti produktivnije na toplijim temperaturama (samo ne pretoplim). Naravno, postoje individualne razlike od čovjeka do čovjeka, ali ako ste se ipak naježite na svom radnom mjestu, to može utjecati na vašu koncentraciju - što pak može utjecati na vašu izvedbu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'