Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Otkrili temperaturu na kojoj su žene najproduktivnije na poslu

Otkrili temperaturu na kojoj su žene najproduktivnije na poslu

Povećanje produktivnosti žena na toplijim temperaturama bilo je značajno, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo

VIDEO

Znanstvenica koja se bavi istraživanjima mozga s MIT-a i Harvarda, Elizabeth Ricker, autorica knjige Smarter Tomorrow, u podcastu za mindbodygreen rekla je da regulacija temperature zapravo može utjecati na produktivnost - osobito na poslovnu učinkovitost žena.

POGLEDAJTE VIDEO. Najveće greške koje možete napraviti na poslu

Pokretanje videa...

01:11

Najbolja temperatura za produktivnost žena.

- U prosjeku, žene su najučinkovitije kad je u uredu toplije. Recimo, oko 24 do 25 Celzijevih stupnjeva - kaže Ricker.

Muškarci su, s druge strane, produktivniji kad je termostat postavljen na nižu temperaturu - oko 22 Celzijeva stupnja, kaže ona.

Ovo je opsežna generalizacija, naravno, jer nemaju sve žene i muškarci te sklonosti - ali zasad znanost stoji kod ovih otkrića.

Točnije, jedno istraživanje s 543 sudionika iz 2019. godine pokazalo je da su se žene imale bolje rezultate u matematičkim i verbalnim zadacima na višim temperaturama (dok je za muškarce bilo suprotno). 

Razmišljate o novoj karijeri? Najbolji poslovi za svaki znak - Lav bi šefovao, Jarac istraživao
Razmišljate o novoj karijeri? Najbolji poslovi za svaki znak - Lav bi šefovao, Jarac istraživao

Zanimljivo je da je povećanje produktivnosti žena na toplijim temperaturama bilo značajno, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo.

Temperatura ima veći utjecaj na žensku produktivnost nego na mušku. Muškarci najbolje rade na nižim temperaturama, ali njihova produktivnost zapravo ne trpi previše kad im je toplije. Drugo istraživanje pokazalo je da je ženama bilo hladnije nego muškarcima kad su bili izloženi istoj temperaturi. 

- Puno ljudi ne shvaća da se sustavno stavljaju u okruženja u kojima ne mogu najbolje funkcionirati. U slučaju hladnih radnih prostora, nitko to ne radi kako bi drugima otežao rad, već kako bi prilagodio okolinu svojim potrebama kako bi optimalno funkcionirao - objašnjava Ricker.

Pretopli prostor ima svoje nedostatke

Ricker kaže da prevruće okruženje može imati negativne učinke na performanse ljudi, bez obzira na spol. Ona se poziva na istraživanje u Kini, gdje su istraživači analizirali studente koji su polagali gaokao, prijemni ispit za kineski Nacionalni fakultet u klimatiziranim okruženjima tijekom toplinskog vala. Što je temperatura bila viša, to su rezultati prijemnog ispita bili lošiji.  

Isprobajte efikasne strategije za bolju kvalitetu zraka u domu
Isprobajte efikasne strategije za bolju kvalitetu zraka u domu

- Djeca su imala lošije rezultate jer su polagala prijamni ispit tijekom toplinskog vala - objašnjava Ricker.

Iako žene preferiraju toplije temperature, pretopla okolina ima svojih nedostataka. 

- Vaš mozak jednostavno ne može funkcionirati ako je izvan određenog raspona temperature - kaže ona. 

Prema Ricker, žene mogu biti produktivnije na toplijim temperaturama (samo ne pretoplim). Naravno, postoje individualne razlike od čovjeka do čovjeka, ali ako ste se ipak naježite na svom radnom mjestu, to može utjecati na vašu koncentraciju - što pak može utjecati na vašu izvedbu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje