Lifestyle

Komentari 0

Otkrivena je tajna divovskog jajeta pronađenog na Antarktici

Otkrivena je tajna divovskog jajeta pronađenog na Antarktici

Fosil, veličine 28 cm na 18 cm i težak 6,5 kilograma, otkrili su znanstvenici iz Čilea 2011. godine, ali je tek 2018. znanstvenik s Teksaškog sveučilišta u Austinu zaključio da bi mogla biti riječ o jajetu

Znanstvenici u Sjedinjenim Državama otkrili su tajnu divovskog jajeta pronađenog na Antarktici prije gotovo deset godina, javlja BBC. Godinama nisu uspijevali identificirati taj fosil s otoka Seymour koji podsjeća na ispuhanu nogometnu loptu, zbog čega je dobio znanstvenofantastični nadimak The Thing (Stvar).

Međutim, sada kažu da jaje vjerojatno pripada divovskom morskom gmazu koji je živio prije otprilike 68 milijuna godina. Vjeruje se da je to najveće gmazovsko jaje na svijetu. Fosil, veličine 28 cm na 18 cm i težak 6,5 kilograma, otkrili su znanstvenici iz Čilea 2011. godine, ali je tek 2018. znanstvenik s Teksaškog sveučilišta u Austinu zaključio da bi mogla biti riječ o jajetu.

Dok veličina jajeta sugerira da je pripadalo životinji proporcija velikog dinosaura, njegova meka ljuska "potpuno je drukčija od jajeta dinosaura", rekao je Lucas Legendre s Teksaškog sveučilišta u Austinu.

- Najsličnije je jajima guštera i zmija, ali potječe od zaista divovskog rođaka tih životinja - kazao je.

Uspoređujući veličinu danas živućih stotina gmazova i njihovih jaja, znanstvenici su rekli da je životinja koja je izlegla to jaje dugačka najmanje sedam metara. Drugi fosili otkriveni na istoj lokaciji ukazuju na to da je jaje moglo pripadati divovskom morskom gmazu nazvanom  mozasaur.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature ovoga tjedna.