Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Otvorila je Casu dei Bambini, a po njezinoj metodi učenja danas djeluju mnoge škole u svijetu

Otvorila je Casu dei Bambini, a po njezinoj metodi učenja danas djeluju mnoge škole u svijetu

Maria je osmislila materijale za učenje i okruženje u učionici koji su poticali djetetovu prirodnu želju za učenjem i davali im slobodu da sami biraju svoje materijale

VIDEO

Maria Montessori bila je talijanska liječnica, edukatorica i inovatorica poznata po svojoj obrazovnoj metodi koja se temelji na načinu na koji djeca uče prirodno.

Maria je bila izvrsna studentica, samouvjerena i ambiciozna. S 13 godina upisala je tehnički institut za dječake kako bi se pripremila za karijeru inženjera. S vremenom se ipak predomislila i odlučila postati liječnica. Prijavila se na medicinski program Sveučilišta u Rimu, ali je njezina prijava odbijena. Maria je pohađala dodatne tečajeve kako bi se što bolje pripremila za upis u medicinsku školu i nije odustajala.  Kad je diplomirala na medicinskoj školi 1896., Maria je bila među prvim talijanskim liječnicima. 

Njezina rana liječnička praksa bila je usmjerena na psihijatriju. Kasnije je razvila interes za obrazovanje, a pohađala je predavanja o pedagogiji i zadubila se u teoriju obrazovanja. Njezina su je istraživanja dovela do promatranja i poučavanja djece s intelektualnim i razvojnim teškoćama. Za njih je razvila specijalni program učenja pisanja i čitanja. Ta su djeca s osam godina polagala test, na kojem se pokazalo da su tako dobro naučila čitati i pisati da su iznad prosjeka obične djece. Maria Montessori upitala se ako mentalno zaostala djeca mogu toliko napredovati, što je tek moguće učiniti s običnom djecom. 

Maria je 6. siječnja 1907. godine prihvatila izazov da otvori centar za cjelodnevnu brigu o djeci u San Lorenzu, siromašnoj četvrti Rima. Učenici su bili nedovoljno obučeni mališani, u dobi od 3 do 7 godina. Ovaj centar, prvi te vrste u zemlji, i visokokvalitetno okruženje za učenje, postao je prva Casa dei Bambini (Dječja kuća).

Djeca su u početku bila neposlušna, ali ubrzo su pokazala veliko zanimanje za rad sa slagalicama, učenje pripremanja obroka i rukovanje materijalima za učenje koje je Maria dizajnirala. Koristeći znanstvena zapažanja i iskustvo stečeno u svom ranijem radu s malom djecom, Maria je osmislila materijale za učenje i okruženje u učionici koji su poticali djetetovu prirodnu želju za učenjem i davali im slobodu da sami biraju svoje materijale.

 Na iznenađenje mnogih, djeca u Marijinim programima su napredovala, pokazujući koncentraciju, pažnju i spontanu samodisciplinu. “Montessori metoda” počela je tako privlačiti pozornost istaknutih pedagoga, novinara i javnih osoba. Do 1910. Montessori škole mogle su se naći diljem Zapadne Europe i osnivane su diljem svijeta.

Elvis posljednji put nastupio u Ed Sullivan Showu

Rock and roll je pedesetih zaludio tinejdžere, a mnogi Amerikanci govorili su kako negativno utječe na mladež. Elvis Presley, glavna zvijezda, bio je na meti bijesa građana. U svom drugom pojavljivanju u Ed Sullivan Showu, izveo je hit 'Hound Dog' uz prepoznatljive plesne pokrete i time razbjesnio građane. Treći i posljednji put se u showu pojavio 6. siječnja 1957. godine, a CBS nije dopustio da se na televiziji vidi njegov cijeli lik, već su ga samo snimali od struka naviše.

Majka Terezija stigla u Calcuttu 

Majka Terezija bila je časna sestra rođena u albanskoj katoličkoj obitelji. S 18 godina odlučila je posvetiti život Bogu i ušla u red irskih sestara, specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Na današnji je dan 1929. stigla u Calcuttu kako bi mogla pomoći najbolesnijim i najsiromašnijim ljudima u toj zemlji. Nakon što je podučavala niz godina u jednoj školi u Calcutti, osnovala je družbu Sestara misionarki ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima. 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir, a umrla je 1997. u Calcutti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom.

8172565

Ovdje pročitajte ostale vremeplove.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena