Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Ove stvari privlače glodavce i kukce u dom - obratite pažnju!

Ove stvari privlače glodavce i kukce u dom - obratite pažnju!
7

Loše održavanje životnog okruženja je otvorena pozivnica štetočinama. Samo malo 'hrane i vode' im treba da ostanu, a uzrokuju nezamislivo mnogo štete i problema - spriječite njihovu pojavu u samom startu

VIDEO

Mnoštvo stvari u vašoj kući privlači bube i glodavce. Prestanite biti utočište za štetočine. Štetočine i ljude privlače iste stvari: jednostavan obrok, prikladan izvor vode i ugodno mjesto za razmnožavanje. Prečesto pronalaze stvari pogodne za život u našim domovima. Odgođeni popravci i loše održavanje životnog prostora i okruženja brzo postaju otvorena pozivnica za ulazak buba i glodavaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bus 01:03

Nakon što jednom dođu, potrebno je samo malo 'hrane i vode' da ih uvjerite da ostanu, a sami kukci uzrokuju nezamislivo mnogo štete i problema. Izbjegnite troškove i gnjavažu u rješavanju štete od nametnika tako što ćete spriječiti njihovu pojavu na prvom mjestu.

Mokri podrum

Podrum koji prokišnjava više je od obične neugodnosti. Voda koja se skuplja privlači sve vrste štetnika, uključujući kukce, glodavce, zmije i druga neželjena stvorenja. Voda u podrumu također povećava vlažnost zraka što može dovesti do opasnih strukturnih oštećenja uzrokovanih termitima i gljivicama. Kako bi vaš podrum bio suh, provjerite nivelaciju i odvodne kanale oko vaše kuće kako biste bili sigurni da kišnica odvodi od temelja, a ne prema njemu. Obavezno se pozabavite drugim potencijalnim izvorima propuštanja, uključujući prozore i pumpe za odvod vode, kako se pojave problemi.

Začepljeni oluci za kišu

Začepljeni oluci za kišu omogućuju nakupljanje vlage blizu linije krova. Osim strukturalnih problema, začepljeni oluci pružaju izvor vode za razmnožavanje insekata i zmija. Spriječite stvorenja da se skupe u vašim olucima tako što ćete ih očistiti u proljeće i nakon opadanja lišća u jesen. Ugradnja štitnika za oluke također može pomoći.

Visoka vlažnost

Dosadni insekti poput primjerice žohara vole vlažna mjesta. Cijevi koje propuštaju, spori odvodi pa čak i kupaonice s lošom ventilacijom idealni su uvjeti za njih. Brzo riješite popravke na ovim problematičnim područjima i razmislite o pokretanju odvlaživača zraka u tim zonama, ili ćete se možda morati suočiti s nekim jezivim gmizavcima.

Otpad i recikliranje

Nije tajna da ostaci hrane u kantama za smeće privlače bube i glodavce. Izbjegnite to propisnim pakiranjem i zatvaranjem smeća te prikladnim skladištenjem. Svakako isperite materijale koji se mogu reciklirati kao i samu kantu za smeće.

Loše održavan okoliš

Visoka trava i obraslo grmlje daju zaklon glodavcima, kukcima i drugim stvorenjima koja nisu dobrodošla u kući. Iako ove životinje mogu slobodno lutati gdje žele, možete ih držati izvan kuće tako što ćete redovito održavati travnjak, a ne saditi grmlje i drveće uz samu kuću.

Prljavi roštilj

Kuhanje i objedovanje na otvorenom privlači mrave, muhe i ose, ali masnoća i ostaci hrane koji su ostali na roštilju nakon kuhanja mogu donijeti još više štetočina, uključujući miševe i štakore. Kad piknik završi, ne zaboravite očistiti vanjski prostor za jelo i kuhanje.

Prljavo posuđe

Svaki sitni ostatak hrane pozivnica je bubama i glodavcima, a prljavo posuđe pravi je bife bar za sve vrste štetnika. Čuvajte svoju kuhinju od nametnika svih vrsta pranjem suđa nakon svakog obroka. Obrišite pultove, ploče za kuhanje i sudopere.

Nekoliko ideja kako osvježiti ulazna vrata u proljetnom stilu
Nekoliko ideja kako osvježiti ulazna vrata u proljetnom stilu

Kompostiranje

Kompostiranje je fantastičan način za recikliranje otpada od hrane u izvrstan dodatak vrtnom tlu, ali kompostne hrpe privlače gladne kukce i glodavce. Izbjegnite ovakve probleme korištenjem zatvorenog sustava kompostiranja i udaljite vanjske kompostne hrpe od kuće. Spojite ostatke hrane s otpadom iz vrta poput jesenjeg lišća i pokošene trave kako biste spriječili smrdljiv nered i nikada nemojte kompostirati meso, mliječne proizvode i masnu hranu.

Proizvodi na kuhinjskim pultovima

Neki se proizvodi bolje čuvaju kada nisu u hladnjaku, ali loša vijest je da skladištenje zrelog voća na pultu može privući vinske mušice. Kako biste smanjili rizik od muha, nemojte dopustiti da voće stoji predugo prije nego što ga pojedete, i bacite ostatke i kore nakon svakog obroka. Ako ne možete pojesti svoje svježe proizvode na vrijeme, razmislite o njihovom zamrzavanju za upotrebu u smoothiejima ili pečenim proizvodima.

'Praznine, otvori i rupe' oko kuće

Miš treba vrlo mali otvor da uđe u vaš dom. Rupe ili praznine ispod vrata su lake ulazne točke. Pregledajte sporedne otvore na svojoj kući najmanje dva puta godišnje. 

Oštećenje krova

Vaše potkrovlje je sjajno mjesto za podizanje obitelji - za vjeverice, šišmiše i miševe iz susjedstva. Životinje privlači toplina i zaštita koju pružaju naše kuće. Kako ulaze? Moguće ulazne točke uključuju rupe ili nedostajuće daske, praznine, otvori bez paravana i slično. Najbolji način da životinje držite vani je pregledavanje ovih područja svake godine i održavanje vašeg krova u dobrom stanju.

Prozorski zasloni

Zasloni za prozore izmišljeni su kako bi spriječili ulazak buba u kuću, ali ako imaju rupe, ne mogu raditi svoj posao. Svake godine pregledavajte sve prozore i zaslone u kućanstvu i po potrebi ih popravljajte ili zamijenite.

Kućni ljubimci

Psi i mačke mogu biti zaštićeni od buha i krpelja preventivnim lijekovima ili ogrlicama, ali to ne znači da neće unositi bube u kuću. Kućni ljubimci mogu biti pokretači problema sa štetočinama. Pratite dolaske i odlaske svojih ljubimaca i pregledavajte ih kada uđu unutra kako biste spriječili nepoželjne goste na vratima.

Svjetla na trijemu i izvan kuće

Tradicionalno svjetlo na trijemu ostavljeno upaljeno samo sat vremena nakon sumraka privlači tisuće insekata svih vrsta, a ako otvorite i vrata te se bube lako mogu preseliti u kuću. Bolje rješenje je ugradnja sigurnosne rasvjete osjetljive na pokret, dalje od kuće. Svjetlo se uključuje kada je potrebno, a ostaje isključeno ostatak vremena, potencijalno čuvajući nevolje i insekte podalje.

Kućni insekti

Pukotine temelja

Čak i najmanja pukotina može lako postati ulaz za insekte u vaš dom, a veće pukotine mogu čak omogućiti dovoljno prostora i za glodavce da uđu unutra. Svake godine pregledavajte zidove i rješavajte popravke prema potrebi.

Otvorena garažna ili podrumska vrata

Garaže i podrume koristimo kao skladišne ​​prostore, radionice, ateljee i šupe, ali ih štetnici koriste kao topao i ugodan dom. Ovi nepoželjni gosti često pronađu put unutra kada vlasnici kuća ostavljaju otvorena vrata satima. Ovakvi prostori su izvanredne ulazne točke za sve vrste stvorenja. Uvijek zatvorite garažna i podrumska vrata kada ne moraju biti otvorena.

Otvori za cijevi i kabele

Postoji mnogo malih otvora u temeljima, zidovima i krovu svake kuće kroz koje mogu proći razni vodovi - telefon, kabel, optička vlakna, klima uređaj i plin. Pregledajte i zatvorite ove rupe silikonskom brtvom kako biste uklonili ulaze za nametnike.

Kupaonica će izgledati ljepše uz jednostavan dizajnerski trik
Kupaonica će izgledati ljepše uz jednostavan dizajnerski trik

Nepokriveni dimnjaci

Miševi, vjeverice, ptice i druga stvorenja lako mogu ući u dom kroz vaš dimnjak, stoga ga obavezno zatvorite kada nije u upotrebi. Ugradite kapu za dimnjak prekrivenu mrežicom i pregledavajte je svakog proljeća i jeseni kako biste bili sigurni da je na mjestu i netaknuta.

Nered 

Neorganizirani nered teško je očistiti od prašine, a stvara i skrovišta za mala stvorenja. Knjige i papiri nagomilani na uredskom stolu poziv su za razne malene štetočine. Nasumične kutije stvari na tavanu ili podrumu pozivaju štakore i druge male životinje da se ugnijezde. Držite papire organiziranima, čistite redovito prašinu i riješite se neiskorištenih stvari.

Oštećenje od vode

Čak i nakon što popravite curenje, utjecaj oštećenja vode tu ne završava. Oslabljeni materijali postaju izvor hrane za termite i druge kukce koji se hrane i stvaraju propadanje. Popravite područja oštećena vodom odmah nakon njihovog otkrivanja kako biste odbili ove male razarače.

Drva za ogrjev

Složena drva za ogrjev privlače razne kukce, a mogu čak privući i glodavce. Kako biste to izbjegli nikada ne odlažite drva za ogrjev u zatvorenom prostoru, čak ni na nekoliko sati. Drva za ogrjev je najbolje skladištiti na otvorenom, najmanje 50 metara od kuće.

Sjeme ptica i hrana za kućne ljubimce

Hrana za kućne ljubimce i ptice može uzrokovati navalu glodavaca na mjestima skladištenja i hranjenja. Miševi i štakori lako će nanjušiti loše pohranjenu, prolivenu ili nepojedenu hranu koja je ostala u posudama za hranu. Kako biste ovo spriječili, čuvajte hranu za kućne ljubimce i sjeme za ptice u dobro zatvorenim posudama. Hranite ljubimce u zatvorenom prostoru u redovno vrijem i ne ostavljajte hranu vani cijeli dan. Uklonite nepojedenu hranu kada prestanu jesti i odmah očistite prosutu hranu. Ptice hranite udaljeno najmanje 50 metara od kuće i pometite prosuto sjeme.

Sobne biljke

Sobne biljke 'daju život' unutarnjem prostoru, ali nažalost mogu privući i razne štetočine. Mnoge sobne biljke privlače lisne uši, što se može činiti izoliranim problemom, ali lisne uši zauzvrat privlače mrave. To je zato što proizvode slatku tvar koju mravi vole. Ako primijetite mrave oko svojih sobnih biljaka, problem može biti zaraza lisnim ušima. Uklonite ih prskanjem biljaka otopinom od jedne litre vode s nekoliko žličica sapuna ili upotrijebite prirodni insekticid.

Žarulje hladnih tonova

Znamo da mnoge bube privlači svjetlost, ali pokazalo se da su im određene nijanse u spektru boja primamljivije od drugih. Mnogi kukci mogu vidjeti samo tri boje (ultraljubičasta, plava i zelena), zbog čega ih prirodno privlači svjetlo hladnih tonova. Mnoge LED žarulje emitiraju hladno, bijelo svjetlo i treba ih izbjegavati ako su leteći insekti problem u vašem domu. Umjesto toga, odlučite se za bilo koju žarulju s oznakom toplih tonova.

Prljava posteljina

Koliko god to bilo neugodno, svake noći dok spavamo znojimo se, ispuštamo tjelesne tekućine i gubimo male količine kože i kose. Te se tvari nakupljaju na našoj posteljini, što dovodi do razvoja bakterija, a to zauzvrat privlači bube i štetnike. Kako biste to spriječili, važno je redovito prati posteljinu. Preporučuje se pranje posteljine jednom tjedno kako bi se izbjeglo nakupljanje klica i bakterija.

Kartonske kutije

Dobro je poznata činjenica da termiti konzumiraju drvo, ali privlači ih i karton. Kao i drvo, karton sadrži celulozu, koja privlači termite. Kako biste spriječili zarazu termitima, izbjegavajte dugotrajno držanje kartonskih kutija u svom domu, osobito onih napunjenih hranom ili biljnim materijalima. Umjesto toga, odlučite se za plastične kante za pohranu, koje čuvaju sadržaj od štetnika.

Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti
Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti

Alkohol

Mnogi od nas vole se opustiti uz pivo ili čašu vina, ali to može dovesti nepozvane goste na vašu zabavu. Alkoholna pića sadrže šećere, što ih čini nevjerojatno privlačnima za niz različitih insekata. Uvijek začepite otvorene boce vina i ne ostavljajte čaše preko noći. Ako pravite vlastito vino ili kuhate vlastito pivo, pobrinite se da vaš radni prostor bude pomno očišćen i da se sve kapanja ili prolijevanja očiste ubrzo nakon što se pojave.

Prljavi odvodi

Ako ne čistite odvode redovito, možete privući štetočine, jer ih privlače ostatci hrane. Kućne odvode najbolje je čistiti svaka 2 tjedna tako da u njih ulijete mješavinu sode bikarbone i octa, a zatim isperete odvod kipućom vodom. To bi trebalo očistiti i dezinficirati područje, čineći ga mnogo manje privlačnim za muhe, prenosi MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'