Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti

Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti

Dodajte malo više arome riži (ili bilo kojoj žitarici, zapravo) zahvaljujući vrećici čaja. Jednostavno stavite vrećicu u lonac s kipućom vodom na minutu ili dvije da se upije okus

VIDEO

Sljedeći put kada si skuhate vruću šalicu čaja, oduprite se prirodnom instinktu da tu mokru vrećicu bacite u smeće. Kako se ispostavilo, organska tvar u vrećicama čaja puna je potencijala za ponovno korištenje! 

POGLEDAJTE VIDEO: Blagodati ispijanja čaja

Pokretanje videa...

čaj 00:38

Također, vrećice čaja same po sebi nisu prijatelj okoliša, tako da što više možete iskoristiti od njih prije nego što odu na smetlište, to bolje.

Provjerite ovih 15 nevjerojatnih i kreativnih načina ponovnog korištenja vrećica čaja do njihovog punog potencijala. Osim ako nije drugačije navedeno, koristite vrećice s crnim čajem.

1. Osvježite smrdljive tepihe i prostirke

Noge i kućni ljubimci uništavaju tapisone i sagove. Osušite vrećice čaja nakon upotrebe, a zatim ih otvorite i pospite organsku tvar iznutra po svojim tepisima i sagovima. Potom temeljito usisajte. Ovo je jednostavan način dezodoriranja podnih obloga bez kemikalija koji vas neće koštati ni novčića.

2. Pomladite svoje lice

Napravite DIY piling za lice koristeći sadržaj iskorištenih vrećica čaja. Sve što trebate učiniti je staviti iskorištene listove čaja u zdjelu. Zatim dodajte žličicu (barem) meda i dobro promiješajte.

Lagano unesite smjesu u kožu lica kružnim pokretima. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim isperite i uživajte u revitaliziranom, blistavom tenu!

3. Smanjite otečenost očiju

Na isti način, korištene vrećice čaja fantastične su za smanjivanje otečenosti oko očiju. Jednostavno namočite dvije vrećice čaja u toplu vodu. Zatim ih stavite u hladnjak i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Zatim legnite i opustite s vrećicom čaja na svakom oku oko pet minuta.

Čaj za svaki problem! Vodič kroz domaće biljke i zdravstvene tegobe kod kojih mogu pomoći
Čaj za svaki problem! Vodič kroz domaće biljke i zdravstvene tegobe kod kojih mogu pomoći

4. Olakšajte si opekline od sunca

Slično kao i kod tretmana za oči, namočite dvije vrećice čaja u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnjak. Nakon što se ohlade, stavite vrećice čaja izravno na mjesto opeklina i držite ih nekoliko minuta.

5. Dodajte okus riži

Dodajte malo više arome riži (ili bilo kojoj žitarici, zapravo) zahvaljujući vrećici čaja. Jednostavno stavite vrećicu u lonac s kipućom vodom na minutu ili dvije da se upije okus.

Zatim upotrijebite vodu natopljenu čajem za kuhanje žitarica po svom izboru na uobičajeni način. Upotrijebite, na primjer, čaj od jasmina za rižu.

6. Kupka s čajem

Woman bathing at the retro bathroom

Kome trebaju skupe soli za kupanje kad vrećice čaja rade jednako dobro? Ubacite par u svoju sljedeću kadu i uživajte u prekrasno opuštajućoj aromi. Za to bi posebno bili dobri čajevi od kamilice, paprene metvice ili jasmina.

7. Očistite kosu

Proizvodi za kosu će se s vremenom nakupiti na vlasima, bez obzira koliko često kosu šamponirate. Da bi kosa bila čista, jednostavno namočite tri ili četiri vrećice čaja u 2 litre tople vode.

Operite šamponom i isperite kao i inače, a zatim završite izlijevanjem mlakog čaja po kosi. Nemojte ispirati!

8. DIY osvježivači zraka

Osvježivači zraka mogu biti skupi. Osim toga, ne mirišu baš tako 'svježe'. Pretvorite iskorištene vrećice čaja u DIY vrećice. Da biste to postigli, osušite neke iskorištene vrećice čaja.

Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja s vašim omiljenim mirisom. Vrećice možete staviti u ormar, ladice, u kuhinju ili na bilo koje drugo mjesto koje vam odgovara.

9. Gnoj za biljke

Listovi čaja nisu ništa drugo nego organska tvar, pa ih ima smisla koristiti i u vrtlarstvu! Postoji nekoliko načina da ih koristite u tu svrhu. Ili otvorite iskorištenu vrećicu i pomiješajte lišće sa zemljom ili ih dodajte u kompost. 

Napomena: Najbolje je dodati čaj u tlo oko biljaka koje vole kiselinu, poput grmova ruža ili paprati. To je zato što taninska kiselina u čaju snižava pH tla i povećava njegovu kiselost, što bi moglo predstavljati problem za biljke koje se dobro snalaze na neutralnim do alkalnim tlima.

10. Dubinsko čišćenje ruku

Neki smrdljivi mirisi se stvarno lijepe za ruke. Sljedeći put kada vam se čini da ne možete ukloniti miris luka, cigareta, morskih plodova i sličnog, umjesto beskrajnog ribanja ruku okrenite se vrećicama čaja. Samo ih koristite na isti način kao sapun. Organski listovi čaja brzo će protjerati te neugodne mirise!

7 čajeva koji će ublažiti upalu
7 čajeva koji će ublažiti upalu

11. Dezodorirajte smrdljiva područja

Neka mjesta, poput kante za smeće imaju određeni 'miris' koji ćete najbolje izbjeći pranjem kante i stavljanjem osušenog čaja po dnu kante. 

Još jedno mjesto koje često treba dezodorirati je hladnjak. Da biste to učinili, stavite nekoliko vrećica u zdjelu na neupadljivom dijelu hladnjaka, gdje mogu učinkovito apsorbirati mirise. Zamijenite vrećice svakih nekoliko dana i uživajte u hladnjaku puno ljepšeg mirisa.

12. Uklonite zagorene ostatke iz lonaca i tava

Ako sve ribanje na svijetu nije uspjelo očistiti zagorenu tavu ili lonac, ostavite korištenu vrećicu čaja da se namače u tom tvrdoglavom loncu ili tavi. Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja može razgraditi masnoću. Uz malo vremena i strpljenja, trebalo bi znatno olakšati čišćenje posude.

13. Riješite se tekućine za pranja stakla 

Kako bi prozori i ogledala doista zasjali, jednostavno navlažite iskorištenu vrećicu čaja. Upotrijebite ju da protrljate staklenu površinu, a zatim obrišite papirnatim ubrusom. Također možete uliti ostatak kuhanog čaja u praznu bocu s raspršivačem i koristiti ga kao sredstvo za čišćenje stakla.

Bijeli, zeleni, crni ili žuti: Znate li po čemu se razlikuju ti čajevi?
Bijeli, zeleni, crni ili žuti: Znate li po čemu se razlikuju ti čajevi?

14. Marinirajte meso

Lako marinirajte svinjetinu, piletinu ili puretinu uz pomoć nekoliko vrećica čaja. Jednostavno stavite šalicu vode, dvije iskorištene vrećice čaja i meso u Ziplock vrećicu. Na stranici How Stuff Works piše da treba ostaviti meso da se marinira preko noći, a zatim kuhajte i uživajte u ukusnom mesu.

15. Pokrpajte travnjak

Da biste uljepšali ta ćelava mjesta na travnjaku, stavite korištene vrećice čaja gdje je potrebno, a zatim dodajte sjeme trave. Vrećica će zadržati sjeme na mjestu. Ovo možete napraviti samo ako su vrećice od čaja biorazgradive. Ako nisu, otvorite vrećice čaja i upotrijebite samo listiće čaja.

Top čajevi: Lavanda se pije za bolji san, a glog za manje stresa
Top čajevi: Lavanda se pije  za bolji san, a glog za manje stresa
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje