Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Ovih 10 vrsta boli mogu značiti da hitno trebate otići liječniku

Postoje bolovi koje ponekad otrpimo, no time si možemo nanijeti nepopravljivu štetu. Stoga stručnjaci savjetuju koje bolove ne bismo smjeli baš nikad ignorirati

Foto: Dreamstime
4 komentara

Mr. sc. dr. Ante Petrušić poznati je zagrebački internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog. Svakodnevno mu u ordinaciju dolaze pacijenti žaleći se na razne tipove boli, a izdvojio je 10 stanja i tipova boli zbog kojih bi trebalo potražiti hitnu medicinsku pomoć.  

PROMO Sve što morate znati o menstrualnim bolovima

1. Bol u prsima

Iznenadna snažna bol u prsima sa širenjem u vrat i u ruke, osobito u lijevu ruku, u trajanju dužem od 15 minuta može sugerirati da je u tijeku infarkt miokarda, pojašnjava dr. Petrušić.

Foto: Dreamstime

2. Oštra bol u jednoj strani pluća

Bol u plućima praćena nestašicom zraka mogla bi označiti da je u prostor između pluća i prsnog koša prodro zrak iz pluća. To se stanje zove pneumotoraks, a životno je ugrožavajuće jer može doći do kolapsa pluća. To se javlja spontano kad pukne mjehurić na rubu pluća i iz pluća ulazi zrak, dakle ne treba neka ozljeda ili bolest dovesti do takvog stanja, kazao je on.

PROMO Zašto šutimo o epidemiji hemoroida i bolovima?

3. Oštra bol u gornjem dijelu trbuha

Ako ta snažna bol ne popušta, a praćena je općim lošim stanjem, liječnik treba posumnjati na perforaciju želuca ili dvanaesnika, također opasno stanje, pojasnio je dr. Petrušić.

Stomach abdomen pain - woman having abdominal pain | Autor: Maridav Foto: Maridav

4. Tupa bol u gornjem dijelu trbuha

Takav tip boli praćen nadutošću i mučninom može kod liječnika pobuditi sumnju na akutnu upalu gušterače koja također zahtijeva hitno liječenje, kazao je.

Foto: Dreamstime

5. Bol u desnom donjem dijelu trbuha

Uz osjećaj mučnine, povišenu tjelesnu temperaturu i konstantnu bol u donjem dijelu trbuha prva sumnja na hitno stanje je akutna upala slijepog crijeva. To je stanje iznimno opasno, kazao je on.

themoviedb.org ČESTO SE NE LJEČI Prepoznajte: Umor i bolovi u leđima simptomi su depresije

6. Tupa bol u lijevom donjem dijelu trbuha

Prilikom pregleda ako pacijent osjeti da se bol na pritisak na tom mjestu pojačava, treba sumnjati na akutni divertikulitis, nastavio je liječnik.

Foto: Dreamstime

7. Bol kod bubrega

Iznenadna oštra i intenzivna bol koja se javlja na mahove u području bubrega sa širenjem u istostranu preponu može značiti da je u tijeku napadaj bubrežnog kamenca, što također zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, upozorio je.

Foto: Dreamstime

8. Kralježnica

Bol koja se širi od kralježnice niz vanjsku stranu jedne noge najčešće znači sumnju na lumboishialgiju, kazao je.

Foto: Getty Images

9. Tromboza

Kod pacijenata kod kojih se javlja iznenadna jaka bol u jednoj nozi, koža je blijeda i hladna poput mramora može pobuditi sumnju na arterijsku tromboemboliju koja nastaje kad krvni ugrušak začepi žilu, upozorio je.

Foto: Dreamstime

10. Glavobolja

Kod nagle, intenzivne i iznenadne glavobolje praćene trncima u jednoj ruci i istostranoj nozi treba posumnjati na moždani udar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message