Lifestyle

Komentari 19

Ovih 8 grešaka pri pranju mogu uništiti i odjeću i perilicu rublja

Ovih 8 grešaka pri pranju mogu uništiti i odjeću i perilicu rublja

Kapsule za pranje koristite kod srednjeg ili većeg opterećenja. Prašak za rublje bolje je koristiti kod tvrdokornih mrlja, a za ostalo preporučuje se korištenje tekućeg deterdženta i pravilno doziranje

Možda nam se čini da kod pranja odjeće u perilici rublja nema puno filozofije - stavimo odjeću, prašak, odaberemo način rada i upalimo ju. Ipak, nije sve tako jednostavno. Čak i pogrešno odabran deterdžent za pranje rublja ili njegova netočna količina može prouzrokovati niz problema.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi rade greške koje mogu uništiti i perilicu za rublje, ali i odjeću.

Za mala opterećenja koristimo kapsule za pranje

Kapsule za pranje su praktične i vrlo jednostavne za korištenje i pohranu, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje perilice rublja. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak kemijskih deterdženata i na odjeću i na perilicu rublja. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar perilice te oštetiti pumpe i motor.

Perilicu ne prozračujemo

Dreamstime

Kada izvadimo odjeću i odmah zatvorimo vrata perilice, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata perilice otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tekućeg koristimo deterdžent u prahu

Prašak za pranje je savršen za uklanjanje tvrdokornih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tekući deterdžent za pranje.

Naime, tekući deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Također, tekući deterdžent je sigurniji za perilicu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sustav.

Deterdžent stavljamo izravno na odjeću

Dodavanje deterdženta izravno na odjeću (osobito kada je u pitanju prašak za pranje) loša je ideja iz dva razloga. 

Naime, perilica je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent izravno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Prekomjerna upotreba omekšivača

Omekšivač će vašoj odjeći pružiti mekoću i prekrasnu aromu, ali omekšivači ne doprinose čišćoj odjeći.

Dreamstime

Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrokemikalija. Omekšivači također mogu doprinijeti rastu plijesni i začepiti perilicu rublja i cijevi.

Dodajemo male količine deterdženta

Mala količina deterdženta za pranje neće oprati odjeću kako treba. S obzirom na to, odjeću ćete češće prati što će zauzvrat skratiti njihov vijek trajanja.

Prije pranja ne skidamo dlake s odjeće

Ako u kući imate životinju, sasvim je logično da ćete na odjeći imati dlaka. Ali nikako nemojte stavljati odjeću prekrivenu dlakama u perilicu. Tijekom svakog pranja dlake će se nakupljati što bi moglo dovesti do začepljenja sustava odvodnje, a moglo bi pokvariti i motor.

Stoga prije pranja izdvojite nekoliko minuta da očistite odjeću s ljepljivim valjkom.

Mokru odjeću stavljamo u perilicu ili u košaru za rublje

Vlaga stvara savršeno okruženje za rast plijesni. Zato je bolje mokre ručnike ili znojnu sportsku odjeću prvo osušiti pa onda ubaciti u košaru ili u perilicu rublja. To će vam pomoći da izbjegnete pojavu neugodnih mirisa i neće pogoršati stanje vaše odjeće, piše Brightside.