Ovih devet znamenitosti u Veneciji ne smijete zaobići | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ovih devet znamenitosti u Veneciji ne smijete zaobići

Ovih devet znamenitosti u Veneciji ne smijete zaobići
4

Na bezbrojnim znamenitostima koje krase grad Venecija može zahvaliti svojoj bogatoj povijesti. Kako bi se lakše snašli mi smo vam izdvojili najposjećenije...

VIDEO

Trg svetog Marka - tri znamenitosti na jednom trgu

Napoleon ga je nazvao primaćom sobom Europe, a čak se i danas čini kako je većina europske kulture nagomilana na jednom mjestu. Tamo je Bazilika Sv. Marka, često kao podsjetnik na vezu između Venecije i Bizanta, zatim Knežev dvor (Palazzo Ducale/Doge's Palace), nekada političko i pravosudno središte Venecije te Torre dell'Orologio, toranj sa satom izgrađen između 1496. i 1506. Te tri znamenitosti su neke od glavnih atrakcija ne samo Trga, nego i same Venecije.

Grand kanal

Najveći vodeni put u gradu vijuga kroz Veneciju u obliku slova ‘s’, a vjeruje se da prati tok antičke rijeke. Okružen je zgradama koje su izgradili bogati stanovnici Venecije između 13. i 18. stoljeća, a preko njega su se nadvili i slavni mostovi Rialto, Ponte Degli Scalzi, i Ponte dell'Accademia

Most uzdaha

Antonio Contino konstruirao je ovaj čuveni natkriveni most početkom 17. stoljeća. Most je napravljen kako bi povezao stari i novi zatvor, a postoje dvije priče o tome kako je dobio svoje ime. 

Prva kaže da su zatvorenici uzdisali prolazeći kroz njega jer su tada posljednji put vidjeli vanjski svijet. Druga je romantičnija i kaže da uzdasi potječu od zaljubljenih parova koji se poljube prolazeći ispod mosta u gondoli jer postoji vjerovanje da će doživjeti ‘vječnu ljubav’ ako učine to u sumrak.

Bazilika svetog Marka

Najpoznatija crkva u Veneciji je crkva svetog Marka koje ja izgrađena davne 828., ali je dva puta izgorjela i morali su je obnavljati 976. i 1063. godine. Zanimljivo je da je bazilika izgrađena od elemenata iz cijelog svijeta, pogotovo s Orijenta, jer su venecijanski brodovi sa svojih plovidbi uvijek donijeli nešto za baziliku.

Knežev dvor

Impozantna palača nekoć je bila najvažnija zgrada u Veneciji, a danas je jedna od nezaobilaznih znamenitosti. U njoj su svoje odaje imali venecijanski vođe i bila je centar moći Mletačke republike.

Toranj svetog Marka

Toranj svetog Marka najviša je zgrada u Veneciji s koje puca veličanstven pogled. Na tom mjestu toranj je prvi put izgrađen u sedmom stoljeću, vjerojatno kako bi služio kao svjetionik. Današnji toranj izgrađen je 1513. godine.

Pixsell

Most Rialto

Gotovo 300 godina most Rialto bio je jedini koji se protezao preko Grand kanala. Danas uz njega postoje još tri mosta, ali Rialto je i dalje najposjećeniji i vjerojatno najfotografiraniji most u Veneciji.

Rialto je izgrađen 1591. u zamjenu za drvene mostove koji su se do tada koristili.

Bazilika svete Marije od zdravlja

Ova crkva iz 17. stoljeća koja se nadvila nad Grand kanalom jedna je od omiljenih znamenitosti u gradu. Izgradile su je gradske vlasti koje su se zavjetovale da će svetoj Mariji podići crkvu ako oslobodi Veneciju od kuge. U znak zahvale svake godine 21. studenog održava se i procesija u čast svete Marije, a zbog toga se preko Grand kanala gradi i privremeni most.

Fotolia

Muzej nautike

Mnogi smatraju da je ovaj muzej jedan od najboljih muzeja svoje vrste. U njemu će uživati svi ljubitelji povijesti, a tamo možete naći sve od venecijanskih ratnih brodova, preko torpeda iz II. svjetskog rata i modela brodova iz različitih razdoblja povijesti do cijelog kata posvećenog gondolama.

Saznajte više o direktnim letovima za Veneciju iz Dubrovnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu
25 PITANJA

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao
od 16. do 22. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao

Od 18.6. Ribe će intenzivno izlaziti i družiti se s prijateljima te u takvom ozračju sresti zanimljivu osobu. Nadomak su flertu koji će se brzo pretvoriti u zavođenje, strast i ljubav