Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ovo je 12 tipova prijatelja koje je bolje izbaciti iz svog života

Ovo je 12 tipova prijatelja koje je bolje izbaciti iz svog života
5

Odlučite ima li vaš prijatelj i neke vrijedne osobine i možete li se osjećati ugodno u njegovoj blizini. Ako ne možete, prekinite - nemojte ih držati u blizini samo zato što vam je žao ili jer ne znate kako ih napustiti

VIDEO

Kada su prijatelji u pitanju, sigurno će se naći nekoliko njih 'loših' u gomili iz bilo kojeg razloga - možda su previše kritični, konstantno depresivni ili jednostavno dosadni i ne možete podnijeti biti u njihovoj blizini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zarađuju preko 63.000kn mjesečno pričajući o seksu: 'Žene nam se često žale kako ne uživaju u seksu' VIDEO

Umjesto da ove negativce zadržite u životu, razmislite o tome da prekinete s njima. Završite s tim toksičnim prijateljstvima, inače biste mogli patiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Održavanje toksičnih pojedinaca u blizini može vam oduzeti vrijeme i energiju za pozitivne prijatelje, oštetiti vaše samopoštovanje ili vas dovesti u opasnost - kaže dr. Jan Yager, sociologinja i spisateljica.  

Zabranjena ljubav: 'Udala sam se za čovjeka koji je slomio srce mojoj najboljoj prijateljici'
Zabranjena ljubav: 'Udala sam se za čovjeka koji je slomio srce mojoj najboljoj prijateljici'

S ovih 12 vrsta prijatelja biste trebali odmah prekinuti:

1. 'Kritičar'

Znate ove tipove - uvijek su kritični prema svemu što radite i kažete, što može biti zamorno. Ako ovaj prijatelj pak ima iskupljujuće osobine, zanemarite pretjerano kritične komentare ili se pokušajte našaliti s njima sljedeći put kada to učine - pitajte ih mogu li izdržati sat vremena, a da ne kažu ništa negativno. Međutim, ako vam je teško distancirati se ili vas previše boli ovakvo ponašanje, i pogađa vam samopoštovanje, odmaknite se od otrovnog prijateljstva.

2. 'Terapeut'

Previše savjeta nije dobro, pogotovo od navodnog prijatelja. Ali ako ovakvog pojedinca držite u blizini zbog drugih prekrasnih osobina koje posjeduje, recite mu da ne želite savjet osim onda kada jedan i zatražite od njega. Ili mu zahvalite bez rasprave o njegovim komentarima. Preostaje vam još jedno rješenje - počnite ga analizirati i možda će shvatiti koliko to može biti neugodno.

3. 'Zaljubljen' u sebe

Svatko je u određenoj mjeri zaokupljen samim sobom, ali kada je netko baš uvijek fokusiran na sebe i nikada ne dopušta da i vi nešto podijelite o sebi, nešto nije u redu. Budući da možda nije svjestan da to radi, obavijestite svog prijatelja. Ako ne može obuzdati ovu osobinu, a vi ne želite da prijateljstvo prestane, ograničite koliko dugo ćete ga pustiti da priča o sebi; onda si dajte jednako vrijeme za 'pauzu'. 

4. 'Imitator'

Oponašanje može biti i oblik laskanja, ali može stvoriti neprijateljstvo između vas i prijatelja. Ako ga želite zadržati u blizini, zaštitite se tako što ćete češće držati stvari za sebe ili odrediti kada i koje informacije dijelite s njima. Međutim, ako je ova osobina previše neugodna, prekinite prijateljstvo.

5. 'Prekršitelj' obećanja

Umorni ste od stalnog razočaranja od ovog prijatelja, pa ako ga ipak želite zadržati u blizini, smanjite svoja očekivanja. Također, upozorite ga u vezi ponašanja. Recite mu da je ovo već tko zna koji put da je prekršio obećanje. Međutim, ako vas ova njegova osobina stavlja u previše kompromitirajućih situacija i osjećate se frustriranim ili razočaranim zbog ovakvog tretmana, možda je vrijeme da ga napustite.

6. 'Rizičan'

Od krađe u dućanima i eksperimentiranja s drogom do neoprezne vožnje, ponašanje vašeg hrabrog prijatelja alarmantno je.

- Morate se zaštititi - kaže Yager, dodajući da pokušate potaknuti prijatelja da prestane s rizičnim ponašanjima. Ali vjerojatno nećete uspjeti sami ga promijeniti, već će vaš prijatelj trebati pomoć profesionalnog terapeuta. Zatim prekinite vezu dok se ne pojedinac ne popravi.

7. 'Natjecatelj'

Određen vid konkurencije može biti zdrav - u slučaju ako vam ciljevi ili postignuća prijatelja služe kao motivacija. Međutim, ako natjecatelj želi ono što imate, ponaša se prema vama neprijateljski i čini sve ne samo da dobije ono što imate već i da vam to oduzme - to bi vas moglo koštati. Ako prijatelj priželjkuje i mora nabaviti kuću koja je veća ili skuplja od vaše kako bi bio uspješniji od vas, možda je vrijeme da ga napustite.

8. 'Energetski vampir'

Ovaj prijatelj previše ovisi o vama u pogledu emocionalne podrške ili informacija. Istina, iako to što ste nekom potrebni može biti laskavo, i naravno, taj isti pojedinac može biti tu za vas kada su drugi prijatelji previše zauzeti, ipak ovaj energetski vampir može iscrpljivati, zbog čega biste trebali razmisliti vrijedi li ga zadržati. Sve dok postavljate granice i dok ste svjesni  toga da će vam ta osoba vjerojatno postavljati ekstremne zahtjeve, možda je želite zadržati u svom životu.

9. 'Zlostavljač'

Nemojte tolerirati nikoga tko vas verbalno, fizički ili seksualno zlostavlja. Naravno, u nekim situacijama može biti teško shvatiti što je zlostavljanje. Imajte na umu da ako je netko opak i zlonamjeran u svojim komentarima i postupanju prema vama, vi ste verbalno zlostavljani, čak i seksualno zlostavljanje možda nije uvijek očito, jer uključuje suptilna ponašanja poput zbijanja šala koje su uvredljive ili seksualne prirode, neprikladne komentare ili seksualno uznemiravanje. Ako je potrebno, kontaktirajte odgovorne osobe i službe za pomoć. I naravno, takvog pojedinca držite što dalje od sebe.

Prijatelji od vas očekuju puno i previše: Naučite se postaviti
Prijatelji od vas očekuju puno i previše: Naučite se postaviti

10. 'Dvostruki igrač'

Od širenja laži i tračeva o vama do progona vašeg romantičnog partnera, njegovi postupci su potpuna suprotnost od ponašanja pravog prijatelja. Ako mu se dvostruka igra 'omakla' samo jednom, možda ćete odlučiti nastaviti prijateljstvo, ali dajte mu do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako mu pak ne možete oprostiti, prekinite. Nemojte samo previše rasplamsati njegov bijes jer bi se mogao okrenuti protiv vas.

Close up photo unsatisfied two people mum and teenager daughter yelling fighting ignore not listen hide ears sick tired depressed wear white t-shirts jeans in bright flat sit on comfortable sofa

11. 'Kontrolor'

Kontroliranje je dio osobnosti ove osobe, što znači da ju je teže slomiti. Ali može biti frustrirajuće što netko toliko dominira. Ako on mora odabirati sve što radite kao prijatelji i daje mišljenje o svemu što činite ili želite raditi bez da vas pitaju - tu nema davanja i uzimanja, jer on postaje neugodan i zapovjednički ako želite vi nešto odlučiti. Ako želite održati takvo prijateljstvo, dajte mu do znanja da ne volite da vas kontroliraju. Međutim, ova osobina može postati toliko negativna i neugodna da ćete možda morati prekinuti vezu, donosi YourTango.

12. 'Depresivac'

- Ovakvog prijatelja morate pažljivo pustiti u svoj život jer ova osobina može biti zarazna - kaže Yager. Podrazumijeva se da su ovi tipovi uvijek 'loše' raspoloženi, ali ironično, ako ste vi raspoloženi i pozitivni, to bi mogao biti razlog zašto vas je privukao k sebi. Ali, nije vaš posao biti terapeut. On se možda neće moći promijeniti bez stručne pomoći. Odlučite ima li on dobre osobine i možete li ostati optimistični u njegovoj blizini. Ako ne možete, prekinite prijateljstvo. Nemojte ga držati u blizini samo zato što vam je žao.

Budite iskreni prema obitelji, prijateljima, partnerima, ali najprije prema samima sebi
Budite iskreni prema obitelji, prijateljima, partnerima, ali najprije prema samima sebi

POGLEDAJTE DOM IZ BAJKE U KRLEŽINOM STANU:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru