Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Ovo je 7 ljudi koji su se izgubili u divljini, a uspjeli su preživjeti

Nakon što je 9 dana provela sama u džungli, Juliane je pronašla malo drveno sklonište i u blizini usidren čamac. Iskoristila je benzin iz spremnika goriva za čišćenje svojih inficiranih rana

Foto: Wikimedia
8 komentara

1. Jamie Neale 

Ovaj devetnaestogodišnjak iz Sjevernog Londona se izgubio u gustom grmlju i šumi Australskih Plavih planina tijekom izleta na koji se odlučio sam otići u srpnju 2009. 

Njegovo jednodnevno planinarenje se pretvorilo u 12-dnevnu noćnu moru. Preživio je jedenjem sjemenki i biljaka te je koristio koru drveta da bi se pokrio tijekom noći. 

Me and Tara at blue mountians one day of the filmiing

Posted by Jamie Neale on Tuesday, July 21, 2009

Unatoč tome što su ga spasilački helikopteri pokušavali pronaći, zbog gustog drveća u dijelu u kojem se izgubio nisu ga vidjeli čak ni kad su letjeli direktno iznad njega. 

Na kraju su ga pronašla dva planinara koji su ga odveli u bolnicu.

2. Juliane Koepocke

Davne 1971., točnije 24. prosinca te godine, 17-godišnja Njemica je putovala s majkom komercijalnim zrakoplovom kad ih je tijekom velike oluje pogodio grom koji je uništio avion u letu. 

Juliane je ispala iz aviona i padala otprilike 3 km do tla usred amazonskih planina, još uvijek vezana za sjedalo. Preživjela je sa slomljenom ključnom kosti, posjekotinom na desnoj ruci i otečenim desnim okom. 

Našla je mali potok koji je odlučila nizvodno pratiti, jer ju je otac naučio, da potoci često vode prema civiliziranim mjestima. 

Nakon što je 9 dana provela sama u džungli, pronašla je malo drveno sklonište i u blizini usidren čamac. Iskoristila je benzin iz spremnika goriva za čišćenje svojih inficiranih rana. 

Kasnije tog dana pronašli su je drvosječe koji su koristili to malo sklonište i pomogli joj dezinficirati i stabilizirati ozljede. Sljedeći dan je avionom prevezena u bolnicu. 

3. Andrew Gaskell

Na godišnjem odmoru u Maleziji ovaj 25-godišnjak se izgubio tijekom planinarenja u Nacionalnom parku Gunung Mulu. 

Posted by RTM Sarawak on Monday, October 31, 2016

Sam se odlučio planinariti po stazama udaljenim od naselja kako bi se povezao s prirodom. Proglašen je nestalim 20. listopada 2016. godine. 

Kasnije je ispričao kako se izgubio nakon što se spustio planinom u grmoviti predio gdje je bilo puno staza.

Otkrio ga je spasilački tim nakon skoro dva tjedna u udaljenom području poznatom kao Skrivena dolina (Hidden Valley). Kad je spašen, bio je pothranjen, dehidriran, a noge su mu bile prekrivene pijavicama.

4. Yossi Ghinsberg

Ono što je 1981. za Ghinsberga započela kao avantura života, nakon što je završio službu u izraelskoj mornarici, brzo se pretvorilo u borbu za opstanak. 

Kad se odvojio od svojih prijatelja u divljoj amazonskoj džungli, bez hrane i opreme, preživio je jedući bobice, voće i jaja iz ptičjih gnijezda. 

Foto: wikimedia

Rekao je da su ga skoro pojele životinje i da su ga napali i divovski crveni mravi. Kad su ga pronašli koža već mu je već počela trunuti.

Pronađen je 3 tjedna nakon što je prvi put proglašen nestalim, i to kad su već odlučili prekinuti potragu za njim. Na temelju njegovog iskustva 2017. je snimljen film Džungla (Jungle) u kojem glumi Daniel Radcliffe.

5. Aleksandr Kovalev

Kovalev, koji je radio kao kopač zlata i vozač, tijekom hladne zime 2017. godine je nestao u divljoj sibirskoj tajgi. 

Spasilačka ekipa koja je poslana da ga pronađe je našla njegov kamion, ali ne i njega. Pronašli su i njegove naočale, koje nikad nije skidao jer je imao jako veliku dioptriju. 

Međutim, 2 tjedna nakon nestanka, on je izašao iz divljine i naišao na autocestu gdje je konačno pronađen. 

Imao je ozebline po nogama i morao je biti hospitaliziran. Trauma ga je toliko uzdrmala da se nije mogao sjetiti kako i zašto se izgubio i kako je uspio preživjeti na tako hladnim temperaturama u šumi punoj divljih životinja, uključujući crne medvjede, vukove i tigrove.

6. Shannon Leah Fraser

Nakon što se posvađala sa zaručnikom, 21. rujna 2014., 30-godišnja Australka Shannon Leah Fraser se odlučila otići prošetati. Međutim, izgubila se u divljini i nije mogla pronaći put kući. Kad se nakon dugog vremena nije vratila, pozvane su spasilačke službe i započela je potraga. 

PLEASE SHARE: Police are continuing their search for Shannon Leah Fraser, missing from Josephine Falls since...

Posted by 7 News Cairns on Monday, September 22, 2014

Shannon se napokon vratila 17 dana kasnije uz pomoć farmera po imenu Brad Finch koji ju je doveo bolnici. Koža joj je bila opečena od sunca i jako je krvarila, te je imala duboku posjekotinu na nozi. 

Rekla je da je preživjela jedenjem buba i riba te da je pila vodu iz potoka.

7. Madeline Connelly

23-godišnja Madeline Connelly je 4. svibnja 2017. godine odlučila otići na kratki dnevni izlet u divljinu sjeverozapadne Montane. Nije uzela ni vodu ni hranu jer se planirala brzo vratiti. Sa sobom je povela svojeg psa Mogi-a. 

Posted by Madeline Connelly on Monday, August 29, 2016

Međutim,nekoliko sati kasnije se izgubila, a tražeći put doma otišla je još i dalje u divljinu. Da stvar bude još gora, osim hladnih noćnih temperatura, znala je da u šumi ima i medvjeda i planinskih lavova.

Spašena je nakon 6 dana potrage.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message