Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Ovo je pravilan način kako se stavlja rola WC papira na držač

Vrlo vjerojatno ste se nekad tijekom života zapitali kako se pravilno stavlja WC papir na stalak. Odgovor na to pitanje dala je stručnjakinja za čišćenje Melissa Maker

Foto: flickr
28 komentara

Brojne rasprave na internetu vode se oko toga koji je pravilan način postavljanja toalet papira na stalak. Neki tvrde da je pravilno staviti rolu tako da vam papir dolazi s prednje strane, a neki se pak slažu da je pravilno kada stoji sa stražnje strane. Iz tog razloga stručnjakinja za čišćenje Melissa Maker dala je odgovor na ovo 'vječno' postavljano pitanje.

Valjci za toalet papir izumljeni su 1891. godine, i već otada traje rasprava kako treba pravilno objesiti rolu toaletnog papira na stalak. 

TRAJE 'VJEČNO' Proizveli super-rolu WC papira dugu kao dva Cibonina tornja

Melissa Maker, stručnjakinja za čišćenje i autorica YouTube kanala 'Clean My Space' potvrdila je kako se toaletni papir treba stavljati tako da ga možete dohvatiti s prednje strane. 

- Prvo, prikladnije je i tako ćete lakše doći do toaletnog papira umjesto da kopate negdje ispod - rekla je.

Seth Wheeler, izumitelj toaletnog papira, se slaže s ovom tvrdnjom. Naime, crteži koje je Wheeler 1891. godine napravio pokazuju role toaletnog papira koje vise s prednje strane, a ne stražnje. Iako Wheeler nije definitivno izjavio koji je pravilan način, može se slobodno reći da ilustracije govore same za sebe. Također, što se tiče bolje čistoće i ona govori u prilog tome da se toaletni papir treba staviti tako da visi s prednje strane.

 - Vaše ruke rade svašta po kupaonici, a činjenica da toaletni papir visi s prednje strane znači da ćete manje dirati ostatak toaletnog papira i tako prenijeti bakterije - objasnila je Maker i dodala da kada stavite WC papir sa stražnje strane tako prenosite više bakterija jer stalno morate 'kopati' uokolo po papiru kako biste ga dosegnuli.

PRODAJU I ČETKU ZA ZAHOD Toaletni papir s likom Trumpa čini odlazak na WC zabavnim

Ispostavlja se da je ova teorija čak i djelomično poduprta znanošću. Prema istraživanju Sveučilišta u Coloradu iz 2011. godine, 19 skupina bakterija pronađeno je na površinama kao što su ručke na vratima, slavine, posude za sapun, WC školjke, podovi i druga područja u testiranim zahodima. Iako se istraživanje ne odnosi direktno na toaletni papir, čini se da možemo pretpostaviti da papir nije imun na bakterije, a pogotovo ako netko petlja oko toalet papira kako bi ugrabio nekoliko listova u prostoru punom bakterija.

- Stavljanjem papira na prednju stranu, zapravo, na neki način sprečavate prijenos bakterija - potvrdila je Maker.

Ipak, Maker je naglasila da je ova rasprava više 'blesava' nego išta drugo. Usporedila ju je s tvrdnjom da li se poklopac WC školjke ostavlja podignut ili zaklopljen. Sve se to zapravo svodi na osobni izbor i preferenciju.

JAVNOST OPET ŠOKIRANA: Kraljica ne dolazi na krštenje sina Meghan i Harryja?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message