Izbjegavajte pretoplu i prehladnu hranu, previše ljuti i namirnice jakih mirisa, a nije poželjno ni preskakanje obroka, ističe u svojoj knjizi neurologinja, akademkinja Vida Demarin
Lifestyle
Komentari 0
Izbjegavajte pretoplu i prehladnu hranu, previše ljuti i namirnice jakih mirisa, a nije poželjno ni preskakanje obroka, ističe u svojoj knjizi neurologinja, akademkinja Vida Demarin
Česte promjene vremena, hormonalne promjene (menstrualni ciklus kod žena), veliki pozitivan ili negativan stres, pušenje i dehidriranost, kao i podražaji snažne buke ili svjetla, samo su neki od mogućih 'okidača' za migrenu. No, to mogu biti i neke namirnice, ističe u svojoj knjizi 'Pobijedimo migrenu i druge glavobolje' naša poznata neurologinja, akademkinja Vida Demarin.
POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje jačaju imunitet
Pokretanje videa...
01:33
Glavni prehrambeni pokretači migrene su određeni spojevi koji se razvijaju tijekom pripreme ili konzumacije, koji uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin, kojega ima u jogurtu, kiselome mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima. Trigeri za migrenu, osim toga, mogu biti i određene vrste hrane, kao što je kofein, crno vino, neki jaki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi, pa čak i banane.
No, čak i temperatura hrane igra ulogu: Poželjno je da namirnice koje konzumirate budu sobne temperature ili tek malo toplije. Ljudi koji su skloni migrenama obavezno bi trebali izbjegavati pretople juhe, kao i - sladoled, ili napitke s ledom. Okidač za migrenu mogu biti i dijete, odnosno preskakanje doručka.
Zato je dobro voditi dnevnik prehrane kako biste utvrdili "smeta" li vam nešto od namirnica, ili određena navika, kako biste ju s vremenom mogli izbjegavati, ističe neurologinja Demarin. Među njima su jaja, brokula i cvjetača, rukola, kupus i prokulice. Također, u prehranu treba uvrstiti zeljasto povrće, crveno meso, jaja, sjemenke i orašaste plodove koji sadrže određene vitamine i minerale koji pomažu u prevenciji migrena.
To su prije svega vitamini B skupine te magnezij,pa je u dane kad se napadi jave dobro staviti naglasak na namirnice koje ih sadrže. Tako se, na primjer, preporučuje doručak s dva jaja, zbog visokog udjela riboflavina (vitamina B) koji sadrže. Orašasti plodovi preporučuju se, pak, kao dobar izvor magnezija.
Radi prevencije migrena možete posegnuti i za dodacima prehrani. Preporučuje se 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) na dan, što će doprinijeti smanjenju učestalosti glavobolja. Birajte složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro), koji također doprinose smanjenju učestalosti glavobolja.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+