Lifestyle

Komentari 22

Vikend migrene: Evo zašto se one javljaju i kako ih spriječiti

Vikend migrene: Evo zašto se one javljaju i kako ih spriječiti

Migrena je neurološko, najčešće genetički nasljedno stanje bez posebnog uzroka, no pojedini vanjski faktori mogu potaknuti njezin razvoj i rezultirati bolovima koje trpite

Usto, ako se općenito tijekom tjedna osjećate dobro, a doživljavate migrene tijekom vikenda, možda je riječ o stresnoj glavobolji, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Činjenice o migreni

Što je stresna glavobolja?

Obiteljska liječnica i stručnjakinja za glavobolje dr. Susan Hutchinson stresnu glavobolju opisuje kao migrenu koja se javlja kao reakcija na promjenu rutine.

- Ono što znamo o pacijentima s migrenom jest to da volimo rutinu, ali ona nije uvijek prisutna - ističe dr. Hutchinson koja i sama pati od migrena.

Young woman taking a pill

Pandemija, promjene dnevne rutine, poremećen san i slični problemi okidač su migrenskih glavobolja kod mnogih njezinih pacijenata. Financijske teškoće, rad od kuće uz stalno ometanje i opća nesigurnost su razlozi za stres, a to može potaknuti migrenu.

- Bilo bi idealno kad bi ljudi s migrenom na spavanje išli uvijek u isto vrijeme, ustajali uvijek u isto vrijeme i jeli zdravu hranu. Svaki poremećaj u rutini može biti okidač - upozorava Hutchinson.

Kako izbjeći stresnu glavobolju?

Iako ne postoji lijek za migrenu, postoje tehnike koje je mogu spriječiti. Konkretno, kako biste spriječili stresnu migrenu, stvorite dnevnu rutinu i držite je se.

Pijte puno vode, jedite zdravo i izbjegavajte stres. U podne odmorite oči i mozak od računala. Kad god možete pođite na kratku šetnju i odvojite vrijeme za opuštanje. Popijte šalicu umirujućeg čaja ili pripazite da redovito slijedite svoju rutinu.

Fotolia

Odlazak u krevet na vrijeme nije važan samo za djecu. San je nužan za zdravlje mozga i upravljanje glavoboljom, pa ako na vrijeme odete u krevet svake večeri dugoročno možete spriječiti pojavu glavobolje.

- U konačnici, naš je mozak cirkadijalni organ. Napreduje sa cirkadijalnim ritmom - kazala je integrativna neurologinja Illene Ruhoy ističući kako je važno držati se rutine, pa čak i vikendom.

Najčitaniji članci