Obavijesti

Lifestyle

Komentari 110

Ovo su znaci da ste previše na suncu - maknite se što prije

Ovo su znaci da ste previše na suncu - maknite se što prije
1

Grčevi u mišićima, nagon za povraćanjem i vrtoglavica prvi su znakovi koji prethode udaru. Tad treba poduzeti mjere opreza: skloniti se u hlad, popiti tekućine...

VIDEO

Visoke temperature mogu uzrokovati pravi tjelesni toplinski udar, odnosno naglo povišenje tjelesne temperature, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem. Udar ponekad nastupa bez najave - iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. 

Najčešće se javlja kad je vlaga u zraku vrlo visoka jer dolazi do smanjenja isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj topline je veći, čak i kad temperature nisu ekstremno visoke. 

- Toplinski udar je za život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 42 Celzijeva stupnja, topla i suha koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzani rad srca i ubrzano disanje - ističe liječnica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez-Pavliško te dodaje da već i dodirom možete zaključiti da je koža iznimno topla te suha i crvena, a puls slab i jako ubrzan. Zjenice su prvo sužene pa poslije proširene. 

Važno je uočiti i promjene organizma koje prethode udaru, a radi se o nekoliko stupnjeva poremećaja organizma zbog povišenih vanjskih temperatura, poput toplinskih grčeva i iscrpljenosti, grčeva u mišićima, opće slabosti, vrtoglavice te nagona na povraćanje. Već je i tad potrebno poduzeti mjere opreza i skloniti se u hlad, popiti dovoljno tekućine i odjenuti laganu prozračnu odjeću i kapu ili šešir. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

- Djeca i stariji ljudi su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi kronični bolesnici ako ne uzimaju redovito terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tekućine. I vrhunski sportaši, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti. Osobito je to izraženo kod tenisača jer im mečevi znaju trajati dugo - govori dr. Pekez Pavliško. 

U slučaju da je osoba doživjela udar, treba je smjestiti u klimatiziran prostor te skinuti s nje višak odjeće. 

- Ako je moguće, treba je tuširati mlakom vodom, ako ne, stavljati obloge od mlake vode. Važno je da odmah počne uzimati tekućinu. Dobro bi bilo konzultirati liječnika ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, treba je staviti u bočni položaj i odmah zvati Hitnu pomoć te dalje raditi po uputama - savjetuje Pekez Pavliško. 

Iako se u pravilu tijekom toplinskog udara izgubi sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se tijelo pregrijava, u nekim se slučajevima može i pothladiti. Zbog toga je kod težih slučajevima potrebno stalno mjeriti temperaturu i unesrećenog hladiti oblozima ili zagrijavati pokrivalima, ovisno o trenutačnoj tjelesnoj temperaturi. 

  • Stariji i alkoholičari Udaru su skloniji oni koji borave na suncu, sportaši, vojnici i pretile osobe te alkoholičari i stariji.
  • Tjelesna temperatura viša od 40°c Osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir. Koža je suha i crvena, a kod mlađih može biti i znojna. Često osobe gube svijest, a tjelesna temperatura je i iznad 40°C.  
  • Ne ispuštati iz vida Osim što osobu zahvaćenu toplinskim udarom treba staviti u klimatiziranu prostoriju i tuširati je mlakom, ne i hladnom vodom, treba je hladiti ventilatorom ili lepezom. Hlađenje neka traje dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C.
  • Smrtonosni udar Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.

Vozači i kamperi, pazite se zbog ‘pregrijavanja’

Toplinski udar zovemo još i omarica, no od nje se razlikuje jer nije posljedica izravnog izlaganja suncu. Udar može zadesiti ne samo radnike kraj visokih peći u postrojenjima ili u pekarnici nego i vozače koji neoprezno uđu u pregrijano vozilo, te kampere koji spavaju u loše postavljenom šatoru...

Tople ljetne dane preživite uz male obroke i vodu s okusom bez šećera

Pijte vodu aromatiziranu voćem i začinima koji osiguravaju dodatan izvor vitamina i mineralnih tvari. Alkoholna, gazirana i slatka pića, kao i pića s kofeinom, samo će pojačati proces dehidracije jer potiču izlučivanje. Pijte ih umjereno. Jedite više puta na dan, male obroke, poput salata ili voćnih jogurta za međuobrok, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Krto meso, voće i povrće štite od udara i rashlađuju

Ljeti konzumirajte namirnice čija je nutritivna gustoća obrnuto proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Ljetna prehrana podrazumijeva i unos mliječnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku, poput zaleđenih jogurta i sladoleda. Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osvježenje kao međuobrok kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbjegavajte stajanje za štednjakom jer visoke temperature mogu biti kobne, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Ako vam je urin tamniji, ne pijete dovoljno tekućine

Ako ste povišene tjelesne mase, morate unositi više vode. Čovjek prosječne građe trebao bi uzimati oko dvije litre vode na dan po iznimno sparnim danima, hidrirajući se svako malo. Pazite i da vam je urin svijetle boje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju