Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ovu robu nikad ne stavljajte u sušilicu da ju ne biste uništili

Ovu robu nikad ne stavljajte u sušilicu da ju ne biste uništili

Tijekom zimskih dana zgodno je sušiti rublje u sušilici, no važno je pripaziti koja se odjeća smije sušiti na taj način, a koja ne. Svakako provjerite što piše na etiketi

VIDEO

Odjeću je najbolje sušiti vani na svježem zraku, osušit će se brzo, a nećete riskirati sa se pojedini komadi unište u sušilici. Samo obratite pažnju na jednu stvar, kod sušenja rublja vani pripazite da osjetljive komade, poput onih koji u materijalu sadrže elastin, ne sušite na direktnom Suncu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sušenje rublja 00:21

Također, prije stavljanja rublja na sušenje provjerite što piše na etiketi. Kvadrat s krugom u sebi je oznaka za dopušteno sušenje u sušilici. Točkice u krugu su oznaka za temperaturu - jedna točka znači sušenje na niskoj temperaturi, a dvije na normalnoj.

Kvadrat sa okomitim i vodoravnim linijama označava sušenje na zraku: jedna vodoravna linija - sušenje odjeće tako da je ravno položena, jedna okomita linija - sušenje tako da odjeća visi na konopu. Dvije vodoravne linije znače da odjeći treba sušiti na ravnoj površini cijeđenjem. 

Omekšivač se ne koristi za svu odjeću, neke tkanine oštećuje
Omekšivač se ne koristi za svu odjeću, neke tkanine oštećuje

Ukoliko se u desnom gornjem kutu kvadrata koji označava način sušenja nalazi linija, to je znak za sušenje rublja u sjeni, ne direktno na Suncu.

Donosimo vam popis stvari koje nije mudro sušiti u sušilici jer biste mogli ostati bez njih ili im toliko narušiti izgleda da to više neće biti komad koji želite nositi.

Traperice

Suzdržite se od stavljanja traperica u sušilicu ili za toplijih dana na direktno Sunce. Visoka temperatura će ih uništavati, i strukturu materijala i boju. Radije ih sušite polako na sobnoj temperaturi. Također, kvačice stavljajte na pasicu, nikako na nogavice.

Odjeća za vježbanje

- Rastezljiva odjeća za vježbanje nikako nije za u sušilicu. Naime, vrućina nije dobra za takve komade jer može uzrokovati gubitak rastezljivosti elastičnog materijala. 

Evo kako odstraniti ostatke maramice s tek oprane odjeće
Evo kako odstraniti ostatke maramice s tek oprane odjeće

Odjeća sa šljokicama i čipkom

Druga vrsta odjeće koja ne pripada sušilici je bilo što sa šljokicama ili perlama. Ako sušite takvu odjeću u sušilici riskirate da izgubite svjetlucavi dizajn. Osim toga, perle će udariti o stijenke sušilice i otpasti.

Također, šljokice i perle se mogu zakačiti za utore i rupe unutar sušilice i uzrokovati ozbiljne probleme na stroju. Ukoliko u sušilici sušite i čipkastu odjeću, riskirate da se uništi.

Donje rublje

I to ono koje ima elastične dijelove, poput grudnjaka, gaćica i bokserica sa širokom gumom oko struka. Kao i kod elastične sportske odjeće i u ovom slučaju bi velika vrućina mogla oštetiti elastiku što na kraju rezultira smanjenom elastičnošću donjeg rublja.

Recimo, najidealnije je osušiti svježe oprani grudnjak na zraku, ali ne tako da se objesi za jedan kraj - može se rastegnuti. Pravilno ga je na sušenje staviti po sredini. Ako vam se grudnjak rastegne, više neće držati grudi kako treba.

'Otkrila sam trik kako osušiti rublje brže - i to bez sušilice'
'Otkrila sam trik kako osušiti rublje brže - i to bez sušilice'

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta a potom isperite. I baš nikad je ne sušite u sušilici, jer ćete je uništiti.

Odjeća od kašmira 

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na ručnik i zarolajte. Zabravite na sušenje u sušilici.

Tajice i najlonke

Ni ove komade nije mudro stavljati u sušilicu jer većina tajica u sebi ima elastina, manje ili više, ovisno o modelu. I one bi mogle izgubiti na elastičnosti pa više neće stajati lijepo na vašem tijelu. Također, najlonke bi se brzo uništile u sušilici.

Tenisice

Obvezno prije pranja s tenisica uklonite vezice, uloške i eventualne naslage blata, trave... Nakon pranja ih ne stavljajte u sušilicu ni preblizu izvora topline jer ih drži ljepilo koje bi se moglo oštetiti.

Tenisice se uglavnom mogu prati u perilici rublja, ovisno o materijalu, iako je preporuka oprati ručno one izrađene od prave ili umjetne kože. U takvim slučajevima perite ih u hladnoj vodi uz dodatak mrvice sapuna za pranje ruku.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje