Lifestyle

Komentari 5

Ožiljak od kozica pretvorio se u rak kože - tri desetljeća kasnije

Otprilike u to vrijeme sam slučajno ogrebala ožiljak i formirala se krasta, otpala je pa se pojavila otvorena rana, a potom se opet formirala nova krasta. Tada sam dobila infekciju, ispričala je

Louise Thorell (32) iz Ashingtona u Velikoj Britaniji imala je ožiljak na licu od vodenih kozica koje je preboljela s pet godina. Estetski joj se nikada nije sviđao, ali nije obraćala puno pažnje na njega. Smatrala ga je bezazlenim.

Međutim, ožiljak od kozica pretvorio se u rak kože, gotovo 30 godina nakon zaraze virusom. To ju je jako šokiralo. Sve je počelo 2018. godine kada se izgled ožiljka počeo mijenjati. Uslijedio je niz infekcija i posjet liječniku koji ju je poslao da obavi nekoliko testova. 

Nakon što su joj dijagnosticirali rak na licu, bila je na tri operacije kojima su joj uklanjali tumorske stanice. Sada na licu ima veliki ožiljak koji pokušava sakriti gustim puderom za lice.

Prisjetila se kako je sve počelo

- Otprilike u to vrijeme sam slučajno ogrebala ožiljak i formirala se krasta, otpala je pa se pojavila otvorena rana, a potom se opet formirala nova krasta. S time sam se bavila nekoliko mjeseci dok nisam dobila infekciju. Podočnjaci su mi nabrekli, a mjesto na kojem je rana postajalo je sve veće kada bi se rana otvorila i opet bi zacjeljivala. Imala sam dvije infekcije, nosa i na području iznad usne - ispričala je.

- Nakon prve infekcije primijetila sam promjene u izgledu. Imao je sićušne male krvne žile - dodala je.

Uhvatila ju je panika jer je u njezinoj obitelji postojala povijest raka kože. Njezina baka je 2014. godine preminula od raka pluća, a imala je melanom na desnoj strani lica.

Louise je otišla na testiranje u  Kliniku za melanom u Cramlington Northumberlandu, a dijagnoza je glasila - karcinom bazalnih stanica (BCC), uobičajeni tip raka kože koji, ako se ne liječi, može biti fatalan.

Najčešći uzrok ovog oblika raka je izloženost ultraljubičastoj svjetlosti, koja se obično vidi u solarijima. Louise kaže kako nikada nije bila u solariju te da je redovito koristila zaštitne kreme za lice ako je bila na suncu.

Na zadnjoj operaciji bila je u studenom 2019., a nakon toga na korektivnom zahvatu ne bi li ožiljak bio manje vidljiv. Kaže da je zapravo sretna jer je sve moglo završiti kobno.

- Osjećam se sretno i blagoslovljeno što nije bilo nešto lošije. Lice mi se zauvijek promijenilo, ali više nemam rak kože - zaključila je, a prenosi Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci