Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Paco Rabanne je bio majstor futurističke mode 60-ih, osmislio je odjeću za scenu

Paco Rabanne je bio majstor futurističke mode 60-ih, osmislio je odjeću za scenu
7

Španjolski modni dizajner u svijet oblikovanja odjeće uveo je metalne strukture te pritom primijenio svoje znanje o arhitekturi. Svijetu je predstavio modne skulpture od neočekivanih materijala

VIDEO

Dizajner Paco Rabanne preminuo je u 88. godini u Portsallu u Francuskoj. Rodio se u Španjolskoj 1934. kao Francisco Rabaneda y Cuervo, a imao je jak modni utjecan tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Obilježio je doba modnog futurizma, bio otac 'Space-age' stila te jedan od ključnih autora korištenja novih materijala u dizajnu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izložba hrvatskog dizajna u Laubi 02:28

Od malih je nogu sudjelovao u procesu kreiranja ekskluzivne mode - njegova je majka bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Cristóbala Balenciage u Donostiji, u Baskiji te je preselila čitavu obitelj kad je Balenciaga otvorio butik u Parizu 1937. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Priča o grudnjaku: Od varijante korzeta do modernih, suptilnih formi bez naramenica
Priča o grudnjaku: Od varijante korzeta do modernih, suptilnih formi bez naramenica

Mali je Paco od malena bio uključen u proces oblikovanja modnih predmeta, pošto je Balenciaga bio i ostao jedan od najznačajnijih dizajnera prošloga stoljeća.

330137605

Upravo je to utjecalo na njegov daljnji razvoj, no nakon završene srednje škole, Rabanne je upisao je studij arhitekture na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Ipak se priklonio modnom dizajnu te ubrzo radio za brendove Nina Ricci, Givenchy, Dior, Charles Jourdan te naravno - Balenciagu.

Njegovo znanje s područja arhitekture pomoglo mu je u oblikovanju modnog predmeta, u proces je uveo materijale koji se do onda nisu koristili za odjeću, kao što su razni metali te krute strukture.

'Otkrila' je mnoge slavne dame: U povijesti mode 'gola' haljina ima sasvim posebno mjesto
'Otkrila' je mnoge slavne dame: U povijesti mode 'gola' haljina ima sasvim posebno mjesto

Debitirao je 1959. sa svojim dizajnom u modnom časopisu Women’s Wear Daily (WWD), kad je predstavio sedam haljina pod pseudonimom Fanck Rabanne.

426422308

Vlastitu je modnu kuću osnovao 1966. godine. Pritom je pokazao legendarnu kolekciju futurizma u modi -  'Manifest: 12 nenosivih haljina od suvremenih materijala'.

68137171

Umjesto klasičnog tekstila, autor je osmislio artističke haljine od neočekivanih elemenata, metala i plastike, spajajući ih kukicama na razne načine, kako bi nastale hodajuće skulpture.

Preminuo je Paco Rabanne
Preminuo je Paco Rabanne

Njegov modni izričaj bio je vrlo teatralan, kostimografski, stoga je ostavio traga i u filmskoj umjetnosti. Potpisao je fantastične kostime za ulogu Jane Fonda u znanstveno-fantastičnom filmu Barbarella iz 1968. godine. Posao mu je dala i pjevačica Mylène Farmer, Rabanne joj je radio kostime za turneju.

68566461

1973. Paco je izdao svoj prvi parfem “Paco Rabanne” koji je postigao internacionalni uspjeh, što ga je potaknulo da izda parfeme “Metal”, “Night”, “Sport” i “Ténéré” između 1979. i 1988.

Radio je i mušku modu te kreacije Visoke mode i pret-a-porter.

68718375

Najpoznatiji Pacov parfem danas je svakako One milion, prvo izdan za muškarce, sa nekoliko muških i ženskih verzija dostupnih danas. Ovaj popularni parfem pakiran u bočicu koja nalikuje zlatnoj poluzi uvršten je među najpopularnije muške mirise. 

Iako ga mnogi znaju po parfemu, Rabanne je ostavio značaj u modnoj industriji te se smatra ocem današnjih scenskih kreacija koje nose mnoge žene poput Beyonce, Lady Gage i slične.

Njegova vještina kreiranja odjeće koja djeluje poput dinamičnog oklopa obilježila je ne samo šezdesete, već i sve kasnije dekade te samu scenu odjeće za nastupe i važna događanja.

Paco Rabanne kao modni brend postoji i danas, kreativni direktor modne kuće je Julien Dossena. Rabanne se sa čela modne kuće povukao 1999. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara