Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
61 komentara

Palčić Izak imao je 770 grama: Danas je veseo i zdrav dječak

Maleni je rođen 1. studenog, sa 770 grama i 33 centimetra te je u bolnici proveo puna dva mjeseca. Bio je 40 dana u inkubatoru, osam dana u toplom krevetiću, a ostatak u običnom krevetu

Foto: Privatni album/Dusko Marusic/PIXSELL
61 komentara

Maleni Izak iz Rovinja, koji je nedavno proslavio prvi rođendan, rođen je s 27 tjedana i težio je samo 770 grama. Danas je to veseo i nasmijan dječačić težak 7 kilograma koji svima pruža ručice i znatiželjno promatra svijet oko sebe. No roditelji, Sanja Lakošeljac (36) i Nikola Prćić (41), bdjeli su nad svojom bebom mjesecima, dok je bila u riječkoj bolnici. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Maleni je rođen 1. studenog, sa 770 grama i 33 centimetra te je u bolnici proveo puna dva mjeseca. Bio je 40 dana u inkubatoru, osam dana u toplom krevetiću, a ostatak u običnom krevetu. Mama Sanja bila je sve vrijeme s mališanom u bolnici i nije ga htjela ostaviti niti na trenutak. Iako su ostale majke na odjelu vrijeme provodile sa svojim bebama u sobi, Sanja je vjerovala da će na kraju sve ispasti dobro te da samo treba biti strpljiva.

- Porođaj uopće nije počeo, nego sam dobila preeklampsiju. To je patologija koju ima od tri do osam posto trudnica, a prate je povišeni krvni tlak i proteini u mokraći. Najprije sam išla u pulsku bolnicu, ali tamo mislim da ne porađaju prije 32. tjedna. Došla sam u bolnicu jer sam imala jaku bol u leđima te su mi rekli da trebam ići za Rijeku jer ću roditi - kazala je majka.

ROĐEN PRIRODNIM PUTEM Draga, pa mali ima 5 kg! Beba Mihael nije stao ni u pidžamicu

- Inače imam nizak tlak, 90 sa 60, ali sam u tom periodu znala imati tlak 200 sa 120. U Puli su mi dali deksametazon i sutradan smo krenuli za Rijeku. Bolovi su se zbog tog lijeka smanjili i nalazi su bili bolji pa smo mislili da neće početi porođaj. Kad je lijek prestao djelovati, pojačali su se bolovi i počela sam povraćati. Rekli su da hitno moramo na carski rez i tako se maleni rodio. Nisam ništa znala jer je porođaj bio težak, a malenog nisam vidjela. Nakon porođaja se sjećam, još onako omamljena, da je u sobu ušla doktorica i rekla mi da sam rodila jako lijepog dječaka - dodala je.

Foto: Privatni album - Mene su nakon toga stavili u šok-sobu, a malenog na neonatologiju - prisjetila se mama Sanja.

Kaže da se osjećala kao u nekom hororu. Drugi dan nakon porođaja dobila je poruku od sestre koja joj je rekla da je beba dobro. To joj je, kaže, bila velika utjeha. Sanja je prvi put sina ugledala treći dan nakon porođaja.

FORMULA SRETNOG DJETINJSTVA Odgoj po danski: Nema igrački, temperaturu skidaju uz prozor

- Prvi moj susret s njim bio je sa suprugom, jer sam htjela da zajedno odemo do njega. Kad smo ga vidjeli, osjećaji su bili pomiješani. Šok, tuga, sreća jer je dobro... Sve se pomiješalo. Suze su mi krenule kad sam ga vidjela tako majušnog i bespomoćnog, priključenog na cjevčice. To nam je prvo dijete, nismo imali ranijih iskustava - rekla je Sanja.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Uskoro joj je u sobu došao liječnik koji je rekao da je Izak trenutačno stabilno, te da je sam prodisao kad se rodio i zaplakao, ali da očekuju kako će sigurno doći do nekog pogoršanja jer je jako mali.

- Drugi dan je taj isti liječnik došao s viješću da je došlo do malog pogoršanja, ali nije bilo jako strašno te su mu stavili nešto za pomoćno disanje. 

- Rekao mi da što manje vidim njega kao liječnika, to je bolje za sve nas. Od tada sam ga počela izbjegavati po hodnicima da ne bi dolazio s ružnim vijestima. Dobro je napredovao. Nismo bili spremni na to da će se maleni roditi tako rano pa nismo imali ime. Tek nakon dva dana dali smo mu biblijsko ime Izak, a istodobno nosi ime znanstvenika Isaaca Newtona - kaže mama i dodaje da je kao beba odličan. Spava cijelu noć i voli jesti.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL - Malih problema smo imali s kisikom kada je izašao iz bolnice jer mu je padala saturacija. Nabavili smo aparat za disanje koji je pratio njegovo disanje, jer tako mali znaju zaboraviti disati - ispričala je.

Maleni Izak po korigiranoj dobi (jer je nedonošče) ima devet mjeseci jer mu se, zato što je rođen u šestome mjesecu trudnoće, oduzimaju tri mjeseca.

- Sad je sve odlično. Maleni ima 7,5 kila, već se diže, a fizijatar je rekao da će brzo hodati i da brzo dostiže vršnjake. To je naš mali razmaženko. Kontrole su se prorijedile i sad se kontroliramo svakih šest mjeseci. Od prvog dana kad sam ga rodila imala sam osjećaj da će sve biti u redu. Iako sam farmaceut i znam što se sve moglo dogoditi, nekako sam znala da će naš Izak sve super proći. Mamama koje se nalaze u sličnoj situaciji poručujem da samo misle pozitivno. To je već dobar početak - rekla je mama.

#zajedno24sata
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message