Lifestyle

Komentari 11

Pametan put do škole štiti vaše zdravlje i donosi bolje ocjene

Pametan put do škole štiti vaše zdravlje i donosi bolje ocjene

Zbog redovitoga hodanja do škole ocjene su bolje, a srce zdravije čak i u odrasloj dobi, također na putu roditelji mogu provjeriti koliko se dijete snalazi u prometu

Djeca koja redovito pješače do škole mnogo su otpornija na svakodnevni stres, pokazalo je američko istraživanje. 

Osim toga, poslije u životu imaju manje problema sa srčanim bolestima i visokim tlakom. Hodanje je također korisno za sprečavanje pretilosti koja, nažalost, postaje sve češća među najmlađima - istraživanja pokazuju da se tijekom puta do škole sagori jednako kalorija kao tijekom dva sata tjelesnog odgoja. 

Djeca koja pješače do škole također imaju bolje ocjene jer na nastavu stižu budna i spremna za učenje, a i nastavnici to primjećuju. Istraživanje je također pokazalo da djeca koja pješače do škole puno lakše sklapaju prijateljstva s ostalom djecom i tako stječu snažnije samopouzdanje. No da bi hodanje do škole bilo sigurno, djecu je potrebno poučiti pravilima ponašanja u prometu - kao prvo, da nogostup i cesta nisu mjesta za igru. 

Također, dijete nikad ne smije izlaziti na cestu između parkiranih automobila jer ga je tad teže vidjeti, nikad ne pretrčavati cestu i uvijek prije prelaska ulice pogledati lijevo pa desno. Na putu do škole trebalo bi hodati nogostupom ili pješačkom stazom, a cestu prelaziti samo po zebri. Nema li zebre, cestu treba prelaziti najkraćim putem, uz osobit oprez. 

Pravilni raspored

Torba bi trebala imati više pretinaca i odjeljaka kako bi se težina stvari u njoj bolje rasporedila. Ravne  stvari (knjige i bilježnice) treba stavljati uz leđa.

Tko vozi bicikl u školu

Biciklom na cesti smiju upravljati samo djeca starija od 14 godina, a ona starija od 9 godina samo ako su završila poseban tečaj i dobila potvrdu. 

Sigurnost na biciklu

Padovi s bicikla su česti, a ozljede glave mogu imati teške posljedice. Dijete bi uvijek trebalo nositi kacigu - ona je jednako važna kao i pri vožnji motociklom. 

Mama, ideš danas s nama

Hodanje je odličan način tjelovježbe koji ne koristi samo djeci nego i odraslima, stoga je dobro pratiti djecu u školu. 

Zajedničku šetnju možete iskoristiti i za upoznavanje djeteta s prometnim pravilima - i to ne samo riječima nego i primjerom. 

U društvu s djetetom nikad nemojte prelaziti ulicu dok je na semaforu crveno, a ako primijetite da netko ipak to čini, uputite dijete da se to ne smije činiti jer je opasno. 

Ne možete li svaki dan s djetetom hodati do škole, pokušajte se dogovoriti s nekim od roditelja iz susjedstva da naizmjence pratite djecu. 

Hodanje za dug život

Redovitim pješačenjem djeca i njihovi roditelji smanjuju zagađenost zraka te povećavaju sigurnost ostale djece koja na isti način dolaze na nastavu.

Šetnja uz razgovor 

Tijekom zajedničkog hodanja do škole zabavljajte dijete tako da mu ova navika postane ugodna. Iskoristite i priliku da popričate o tome što se događa u školi.

Najčitaniji članci