Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pametnim trikovima do uvijek čistog doma i bez 'generalke'

Pametnim trikovima do uvijek čistog doma i bez 'generalke'
1

Otporan na prašinu: Uz pluteni čep, krpe nadohvat ruci te dizanje roleta i zavjesa čišćenje traje kraće, a prozori se uvijek trebaju prati dok je vani oblačno vrijem

VIDEO

Čak osamdeset posto prljavštine u domu čine suhe nečistoće donesene izvana, ističu stručnjaci. Stoga bi ispred ulaznih vrata bilo dobro postaviti otirač za noge od oštroga, nazubljenog materijala. Udubine u parketu, nastale nakon pomicanja teškog pokućstva, brzo se pune prašinom, koja se pretvara u prljavštinu - što otežava čišćenje. 

Kako biste spriječili urezivanje te lakše očistili pod, narežite pluteni čep na tanke krugove te ih zalijepite s donje strane pokućstva. Umjesto da se svaki mjesec posvećujete “beskrajnim generalkama”, pomoću malih dosjetki kuća će biti uvijek čista, a čišćenje će trajati kraće. 

Primjerice, ostavite li nekoliko krpa za prašinu nadohvat ruci, na različitim mjestima u domu: u polici stola, u noćnom ormariću, ispod televizora, moći ćete ih trenutačno iskoristiti te prevenirati višetjedno nakupljanje prašine. Djelotvoran je i “vizualni trik” - umjesto jednobojnih presvlaka za pokućstvo nabavite one s uzorkom. Tako će nečistoće biti manje vidljive, a namještaj će dulje izgledati kao da je nov. 

Miris i svjetlo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedanput na tjedan pošpricajte vrlo malo osvježivača za prostor na hladnu žarulju. No vlaga se lako može uvući u grlo žarulje i oštetiti je te, stoga, pripazite da ne prskate izbliza, nego se malo udaljite. Nakon što sljedeći put upalite svjetlo, toplina žarulje “aktivirat” će miris i proširiti ga prostorijom. 

U rukavicama

Prirodna ulja s jagodica prstiju s vremenom mogu oštetiti boju umjetničkih slika. Stoga prije no što ih premještate ili čistite, navucite bijele pamučne rukavice, kažu stručnjaci. Imate li kućnog ljubimca, kako biste smanjili količinu prhuti na pokućstvu, dlaku mu svakodnevno prijeđite krpom od mikrofibre. 

Dižite rolete 

Kako se prašina, čekajući “generalku”, ne bi tjednima bespotrebno nakupljala na roletama, rebrenicama (škurama, šalaporkama, žaluzinama...) ili zastorima, često ih podižite i spuštajte, otvarajte ili povlačite. Nakon što se prašina otrese na pod, posegnite za vlažnom krpom ili najbližom krpom za prašinu. 

Zidovi “dišu”

Umjesto da ga posve priljubite uz zid, pokućstvo postavite 10-15 cm dalje od njega. Tako ćete izbjeći oštećivanje zida, a i puno ćete lakše očistiti područja zaklonjena pokućstvom. Dok čekate da se jelo skuha, u minutu, dvije prijeđite vlažnom krpom i riješite se otiska prstiju na kuhinjskim elementima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru