Koronavirus Pandemija bi nas mogla naučiti da je važno biti - zadovoljan | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pandemija bi nas mogla naučiti da je važno biti - zadovoljan

Pandemija bi nas mogla naučiti da je važno biti - zadovoljan
1

Ako ste dosad vjerovali da je uspjeh u poslu i materijalno najvažniji, te da tome treba podrediti sve ostalo, ova bi nas kriza mogla promijeniti te vratiti u fokus prave vrijednosti, tvrdi govornica na TEDx

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo - i sugeriraju socijalnu distancu

- Zovem se Tola Fisher, imam 34 godine i živim neuspješan život. Tako je započeo moj govor na TEDx konferenciji prošle godine, kad sam  počela odbacivati naviku da slijedim mitove o uspjehu i učinku koji ima na naš život. Patila sam od bolesti uspoređivanja, pojačane time što stalno vidim na društvenim medijima. Mučilo me pitanje zašto ne živim u vlastitoj kući, zašto ne vozim skupi automobil, zašto ne mogu 'pokazati' da sam uspjela u životu i slično - priča Tola Doll Fisher, blogerica, kolumnistica i spisateljica.

Dodaje kako danas zna da sve to treba promatrati kao detalje o slici bogatog, a ne uspješnog života, no trebalo joj je vremena da to shvati te da bi nas kriza koja vlada zbog pandemije koronom mogla potaknuti da se napokon okrenemo pravim vrijednostima.  

- Prije nekoliko godina vidjela sam oglas koji kaže 'iskoristite vrijeme između 18 i 21 sat da biste poboljšali učinkovitost između 9 i 17 sati'. Mnoge obitelji nekad su se suočavale s preporukama da bi - ako žele poboljšati svoje blagostanje - trebale učiti u večernjim satima ili noću, što se predstavljalo kao potreba koju bi trebalo prihvatiti cijelo stanovništvo. Produktivnost se cijelo vrijeme isticala kao nešto što se može poistovjetiti s uspjehom, a sad se sve mijenja - kaže Tola Doll Fisher za HuffPost.  

POGLEDAJTE NJEZIN VIDEO ZA TEDx:

U ovom trenutku okrećemo se samoizolaciji i socijalnoj distanci. Užurbana energija koja nas je hrabrila da se 'uzdignemo i borimo',  kako bismo živjeli uspješan život, ne može doći do izražaja kad djeca sjede kod kuće i uče, a vi s kolegama telefonirate da dogovorite neki posao, dok menadžeri inzistiraju na kolegiju putem Skypea jer im se čini da je to dokaz da nešto zaista i radite, kaže autorica.   

- U mojoj djevojačkoj školi učili su nas da možemo biti sve što poželimo. Zahvalan sam na obrazovanju koje sam stekla i na šansi da živim svoj djetinji san da budem pisac. Ali uvjeravanje da možemo biti sve što želimo i imati sve što želimo uskraćuje nas u tome da prepoznamo kako 'imati sve' i nije nužno pravo mjerilo uspjeha. Nijedan savjet školskih savjetnika nije podrazumijevao da bismo se mogli pripremiti za karijeru čistačice, njegovateljice, pa čak ni za to da ćemo jednom biti majke. Na to se jednostavno gleda kao na tradicionalnu ulogu žena, a iako to često ne priznajemo, uloga nije laka - upozorava Tola Doll Fisher. 

Nedavno se i samoprozvana 'kućanica' Alena Pettitt suočila s iznenađenjem nakon što je na televiziji pričala o tome zašto je dobrovoljno prekinula karijeru u marketingu, kako bi postala domaćica. Na svom blogu 'The Darling Academy' ona kaže: 'Nemojte me krivo shvatiti, vječno sam zahvalna na feminizmu i hrabrim ženama koje su se prije mene borile da bih ja imala pravo glasa. No, to im ne daje dozvolu da mi kažu da mogu biti ono što želim biti, ali nije dovoljno ako želim ostati kod kuće i odgajati svoju djecu i brinuti se za supruga i dom'. 

'U lipnju bismo mogli popuštati s mjerama, životi su prioritet'
'U lipnju bismo mogli popuštati s mjerama, životi su prioritet'

- Oni koji su danas prisiljeni cijeli dan ostati kod kuće s djecom shvatit će, možda više nego ikada prije, da je roditeljstvo nešto što je teško ako se time bavite puno radno vrijeme. A nekima, poput Alene, to može biti i važnije od rada izvan kuće - kaže Tola Doll Fisher. 

Što je prioritet u samoizolaciji: Wc papir, marihuana ili oružje?
Što je prioritet u samoizolaciji: Wc papir, marihuana ili oružje?

Dodaje kako je, kad je vlada objavila plan za zaustavljanje širenja korona virusa, osnova tog plana bilo zaustavljanje izdavanja viza niskokvalificiranim radnicima, kao što su njegovatelji, osoblje u trgovini i čistači. Ironično, veliki dio našeg uspjeha u ovom nesigurnom vremenu oslanjat će se na ovu nekad zlostavljanu skupinu ljudi, smatra ona. 

- Zajednički pljesak na prozorima  za liječnike koji se održao 26. ožujka ove godine bio je najveći primjer zajedništva kakav Velika Britanija nije vidjela dugo i čini mi se da ćemo svi iz ove krize izaći uz velike promjene. Naše djelovanje više nije toliko određeno voljom da se pokazujemo pred prijateljima, barem ne odmah. Sve više se nadamo da ćemo jedino određivanje prioriteta i okretanje njima biti puno važnije. Nakon ove izoliranosti, individualističke težnje neće više imati smisla toliko kao naši odnosi s obitelji, prijateljima, susjedima, kao doprinos zajednici - uvjerena je T.D.Fisher.

U Plenkovićevom stožeru nema euforije: 'Zdravlje je prioritet'
U Plenkovićevom stožeru nema euforije: 'Zdravlje je prioritet'

 - Možda je ovo vrijeme da izgradimo vlastite priče o uspjehu. Zapitajte se što bi vas učinilo ponosnim i razmislite o tome čak i ako je riječ o nečem za što nitko drugi ne zna o vama. Osjećaj samozadovoljstva pokazatelj je uspjeha koji ne bismo trebali zanemariti. Kako smo na neko vrijeme 'zaglavili' u zatvorenom prostoru, imamo puno mogućnosti da to potražimo u vlastitoj svakodnevici. I  možda nas upravo to može odvići od potjere za 'uspjehom' koji to nije, te okrenuti prema životu na koji ćemo biti istinski ponosni, zaključuje autorica.  

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Morate na posao? Najsigurniji način je onda vožnja biciklom

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

 

Pokretanje videa...

00:47

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?
ISPUNITE ANKETU

Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?

Sporna scena bila je šokantna za mladenku i njezinog šogora, što je izazvalo ogromne uzdaha diljem dvorane. 'Zar ste mislili da nisam znao za ovo?', čulo se kako mladoženja viče

Dnevni horoskop za utorak 18. lipnja: Lava će privlačiti netko zauzet, Vaga planira odmor...
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za utorak 18. lipnja: Lava će privlačiti netko zauzet, Vaga planira odmor...

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 18. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata
PRAVI SU HIT ZA SVEČANOSTI

Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata

Krunoslava je radila u banci, a onda je odlučila nešto promijeniti. Tečajeve za floristicu završila je u Milanu i Dubaiju, a danas slaže cvjetne kreacije po tijelu te je osmislila dostavu cvijeća s vazom...