Lifestyle

Komentari 0

PAPA test radite u prvoj fazi ciklusa - tada je najprecizniji

PAPA test radite u prvoj fazi ciklusa - tada je najprecizniji

Ako je prethodni PAPA test uredan, sljedeći se preporučuje raditi za godinu dana. Sve bi žene trebale jedanput na godinu napraviti ginekološki pregled ultrazvukom s color dopplerom te PAPA test

Mamografiju se preporučuje raditi isključivo u prvoj fazi ciklusa, neposredno nakon završetka menstruacije, jer tad žena sigurno nije trudna, kaže prim. dr. sc. Miodrag Lacić, ravnatelj Poliklinike Lacić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Iako je doza zračenja kod mamografije vrlo mala, tako se izbjegava svaka mogućnost i najmanjeg ozračivanja embrija. Nadalje, u tom dijelu menstrualnog ciklusa gustoća žljezdanog tkiva dojki je nešto manja, pa se može bolje prikazati i lakše analizirati dojke na mamografskim snimkama - kaže dr. Lacić. 

Mamografija je radiološka pretraga dojki X-zrakama pomoću koje se vrlo rano može otkriti rak dojke, koji je jedan od češćih tumora u žena, tako da svaka deseta žena ima rizik da u životu razvije ovu bolest.

- Većina liječnika slaže se da bi prvu mamografiju žena trebala napraviti s 40 godina, mada se u nekim zemljama ta dob pomiče i na 50. S druge strane, neke žene mamografiju trebaju napraviti i ranije, ovisno o nasljednoj sklonosti raku dojke kao i patološkim procesima u dojkama otkrivenim drugim tehnikama pregleda, kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonancija - upozorava dr. Lacić.

PAPA test je također najbolje napraviti neposredno nakon što završi menstrualno krvarenje - u prvoj fazi ciklusa, odnosno prije ovulacije, kažu liječnici Ginekološke ordinacije Poliklinike Lacić. Prvi PAPA test treba napraviti najkasnije godinu dana nakon prvog spolnog odnosa.

Ako je prethodni PAPA test uredan, sljedeći se preporučuje raditi za godinu dana, odnosno sve bi žene trebale jedanput na godinu napraviti ginekološki pregled ultrazvukom s color dopplerom te PAPA test. Test je važan za otkrivanje raznih upalnih i zloćudnih bolesti, kao što su karcinom grlića maternice kao i karcinom uterusa. 

- Provjera šećera u krvi redovito se radi natašte, te eventualno dva sata nakon obroka. Isto bi trebalo biti sastavnica sistematskog pregleda, te ljudi koji su pod povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti, a prvenstveno se radi o ljudima prekomjerne težine - kaže dr. sc. Mario Sičaja, kardiolog Poliklinike Lacić.

Dodaje da bi bilo poželjno barem jedanput godišnje provjeriti između ostalog i razinu šećera u krvi i urinu.  Naime, šećerna bolest često je neprepoznata budući da su prvi simptomi često prisutni tek u kasnijim stadijima kad je bolest već uznapredovala, te nastanu oštećenja organa. 

- Lipidni profil najbolje je napraviti natašte, a uključuje određivanje triglicerida, ukupnog kolesterola, LDL-a (lošeg kolesterola), HDL-a (dobrog kolesterola). Lipidni profil temelj je procjene kardiovaskularnog rizika te s ostalim čimbenicima rizika predstavlja temelj procjene liječenja kardiološkog bolesnika. Naime, povišene masnoće (lipidi) u krvi odlažu se u jetri i stijenkama krvnih žila, te time dovode do oštećenja jetre i sužavanja krvnih žila - upozorava dr. Sičaja.

Nastavlja da je krvni tlak nabolje mjeriti dva puta dnevno, ujutro i navečer, a vrijednosti zapisati u dnevnik samokontrole. Udobno se smjestite, opustite se pet minuta te tad izmjerite tlak tri puta. Srednja vrijednost izmjerenih vrijednosti uzima se kao točno mjerenje krvnog tlaka. 

Mamografija

Papa test

Krvni tlak

Šećer  u krvi

Lipidni profil

Zbog nasljednih rizika na PAPA test neke žene trebaju svakih 6 mjeseci

Kod nekih bolesti i poremećaja PAPA test se radi češće, ovisno o citološkom nalazu pa se može ponoviti i nakon par mjeseci. Ženama koje imaju veći rizik od obolijevanja bilo zbog nasljednih značajki ili rizičnog ponašanja, preporučuje se redovito raditi ginekološke kontrole ultrazvukom s color dopplerom i PAPA testom svakih 6 mjeseci, kažu liječnici Poliklinike Lacić.

Uz mamografiju postoje i druge tehnike pregleda

Danas je uloga mamografije u pregledu dojki  puno manja nego što je bila prije jer su se razvile druge tehnike pregleda dojki koje ne zrače, kao što su ultrazvuk dojki s color dopplerom te magnetska rezonancija (MR) dojki, te se zbog toga mamografija sve rjeđe koristi.

Preporuke su ipak da bi žene u dobi između 50 i 70 godina trebale svake dvije godine napraviti mamografiju. Za sam pregled nije potrebna dodatna priprema i možete koristiti dezodoranse i druga sredstva osobne higijene neposredno prije mamografije, kaže dr. Lacić.

Mjerite tlak jer je važna prevencija visokog tlaka

Arterijska hipertenzija ili povišen arterijski tlak je globalni javnozdravstveni problem i predstavlja sve veću prijetnju budući da je učestalost ove bolesti u porastu, kako u svijetu tako i kod nas. Stoga značajne zdravstvene i ekonomske prednosti ima prevencija, rano otkrivanje, liječenje i dobra kontrola hipertenzije.

Visok tlak može voditi do smrti i invalidnosti

Povišen arterijski tlak u velikoj mjeri doprinosi opterećenju nekih bolesti, kao posljedicama srčanih oboljenja, moždanog udara, bubrežnog zatajenja, te ukupno doprinosi prijevremenoj smrtnosti i invalidnosti, upozorava dr. Sičaja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: