Lifestyle

Komentari 0

Papirnate čaše za kavu ili čaj otpuštaju mikroplastiku u njih

Papirnate čaše za kavu ili čaj otpuštaju mikroplastiku u njih

Znanstvenici su u studiji dokazali da ispijanje kave ili čaja iz papirnatih čašica rezultira unošenjem čak 75.000 čestica mikroplastike na dan te ističu rizik za zdravlje

Zbog novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Hazardous Materials mogli biste zastati prije kupnje jutarnje kave iz bilo kojeg mjesta osim iz vašeg doma, piše TheLadders.

POGLEDAJTE VIDEO: U jadranskim srdelama pronašli mikroplastiku


U njemu su istraživači Ved Prakash Ranjan, Anuja Joseph i Sudha Goel s Indijskog tehnološkog instituta utvrdili da ispijanje toplih napitaka iz papirnatih čaša može u piće ispustiti 25.000 mikronskih čestica tijekom samo 15 minuta. Ove potencijalno štetne čestice nevidljive su golim okom.

Autori procjenjuju da se prosječan čovjek izlaže količini od 75.000 čestica mikroplastike ako na dan redovito pije tri šalice čaja ili kave iz papirnatih čaša.  

- Papirnate čaše za jednokratno korištenje popularne su za konzumiranje pića. Njihova unutrašnjost premazana je hidrofobnim filmom izrađenim uglavnom od plastike odnosno polietilena, a ponekad i od kopolimera - napisali su autori.

- Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti razgradnju ovih premaza koja nastaje prilikom izlaganja vrućoj vodi na temperaturi do 85 do 90 stupnjeva Celzijevih. Zbog propadanja premaza ioni poput fluorida, klorida, sulfata i nitrata ispuštali su se u tekućinu koja se nalazila u papirnatim čašama. Ispuštanjem mikroplastičnih čestica u vodu potvrdili smo pomoću skenera. Jednokratna papirnata čaša izložena vrućoj tekućini tijekom 15 minuta imat će približno 10,2 milijarde čestica submikrona - nastavljaju autori.

Rezultati su otkrili da izlaganje papirnatih čaša vrućoj vodi pokreće oslobađanje mikroplastike koja u sebi sadrži teške metale. Naknadno su analizirali i premaze iz šalica izloženih vrućoj vodi te ustanovili promjene u fizikalnim, kemijskim i mehaničkim svojstvima.

U četiri od pet šalica koje su analizirali, premaz se sastojao od plastike HDPE koja je otporna na kemijska sredstva. Ipak, površinska svojstva premaza značajno su se pogoršala nakon izlaganja vrućoj vodi.

- Mikroplastika prenosi zagađivače poput iona, otrovnih teških metala poput paladija, kroma i kadmija, kao i organskih spojeva koji odbijaju vodu i mogu prijeći u životinjski svijet. Ako se čestice redovito unose, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice - objasnili su.

- Ova studija pokazuje da treba pažljivo razmotriti zamjene za bio-opasne proizvode i onečišćivače okoliša. Plastične čaše smo vrlo brzo zamijenili papirnatima za jednokratnu upotrebu - kazala je ravnateljica Instituta Virendra Tewari.

Iako autori mogu samo teoretizirati o utjecaju koji će njihova spoznaja imati na dugoročno zdravlje ljudi koji piju vruće napitke iz papirnatih čaša, tim je zabrinut zbog široko rasprostranjene upotrebe ovih proizvoda na komercijalnim tržištima. Dodatno, zabrinutost je veća zbog većeg broja narudžbi za van koje su nastale kao odgovor na pandemiju. Za većinu dobavljača papirnate čaše jeftina su alternativa.

- Definitivno postoji otpor tvrtki koje instaliraju i održavaju automate za prodaju kave ili čaja u uredima - poručuju u izvješću dobrotvorne organizacije za zaštitu okoliša Ecolife.

- Osim unošenja mikroplastike, kako je navedeno u studiji, papirnate čaše se ne razgrađuju u cijelosti jer za sobom ostavljaju tanku plastiku koja zagađuje okoliš. Jednokratne papirnate čaše ne raspadaju se na odlagalištu otpada i ne mogu se reciklirati. Za njima postoji stalna i rastuća potražnja koja se može zadovoljiti samo daljnjim krčenjem šuma - zaključili su.