Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Par već 29 godina živi na eko-otoku kojeg su sami sagradili

Par već 29 godina živi na eko-otoku kojeg su sami sagradili
1

Cijeli je otok težak je oko 450.000 kilograma te slobodno pluta oceanom. Iako postoje linije koje spajaju otok s obalom, on nije usidren na oceanskom dnu

VIDEO

Deset kilometara sjeverno od Tofina, Britanske Kolumbije, uz zapadnu obalu otoka Vancouver, Catherine King i Wayne Adams žive na održivom, plutajućem otoku. On se zove 'Uvala slobode' (Freedom Cove), te je ručno izrađen od recikliranih materijala i njihov je dom posljednjih 29 godina. 'Freedom Cove' je udaljen 25 minuta vožnje brodom od najbližeg grada.

POGLEDAJTE VIDEO: Par koji živi na otoku već 29 godina

- Jedina opcija da se ovdje dođe je vodom. Nema prilaznih cesta. Voda je naša autocesta - kaže Adams.

Cijela je građevina veličine dva gradska zemljišta i teška oko 450.000 kilograma, te slobodno pluta oceanom. Iako postoje linije koje spajaju otok s obalom, on nije usidren na oceanskom dnu. Kada stignete na otok, odmah vas dočekuju svijetle magenta boje zgrade s tamno tirkiznim oblogom.

Otok sadrži sve što si možete zamisliti, a i više od toga: plesni podij, umjetničku galeriju, tvornicu svijeća, četiri staklenika, šest solarnih panela i pristup malom slapu koji pruža tekuću vodu.

Ima vlastiti sustav gospodarenja otpadom

Par je čak smislio vlastiti sustav gospodarenja otpadom.

- To je najčešće pitanje koje nam se postavlja - kaže Adams. Ugradili su plutajući spremnik kako bi se, Adamovim riječima, 'nosili s obiljem'. No, kada bi htjeli, King i Adams bi mogli u potpunosti živjeti održivo na Uvali slobode, bez da ikada idu u grad.

Nadahnula ih je priroda

Kao umjetnici, King i Adams uvijek su crpili inspiraciju iz prirode. Adams je klesar i koristi prirodne elemente poput perja i kostiju da bi stvorio svoja djela. King je umjetnica, plesačica i prirodna iscjeliteljica koja proučava homeopatiju, a objasnili su zašto žele živjeti izolirano.

- Htio sam biti uspješan, bogat umjetnik, živjeti u Tofinu i imati atelje u pustinji, kao što bi to trebali činiti svi dobri bogati umjetnici -kaže Adams i dodaje: 'Nadao sam se da ću zaraditi puno više novca kao umjetnik. Nikada ne bismo mogli kupiti nekretninu, pa smo morali napraviti svoju'.  A poziv iz prirode potisnuo ih je da svoje snove ostvare.

Bila je to posljedica nesreće

Nakon boravka u prijateljevoj kabini u Cypress Bayu, velika je oluja bacila drva na imanje. King i Adams sakupili su drvo i koristili ga za izgradnju onoga što će postati njihov budući dom.

-  Pretpostavljam da nam je dan znak da je to vrijeme za novi početak - priča Adams. Kako su nastavili sa daljnjim rastom svog doma, par je slijedio svoj presedan samo koristeći reciklirane i oštećene materijale.

Sve je počelo kao svojevrsno 'smanjivanje veličine'

Prije Uvale slobode, par je živio u stanu u Tofinu, a svoje preseljenje u prirodu nazivaju 'procesom usporavanja'.

- Imali smo svakakve stvari poput prerađivača hrane i predmeta za koje je bilo potrebno puno električne energije. Dali smo ih ljudima i uklonili puno stvari. Prva iteracija njihova plutajućeg doma nije imala vode ni struje - sjeća se King.

Danas je njihov dan prilično drugačiji od onoga kakav je bio u Tofinu. Oni sada ne mogu samo naručiti pizzu ili otići do prodavaonice u uglu, već moraju obaviti posao da bi dobili ono što žele.

Kažu da je to više od kuće

Bavljenje ovakvim poslom je proces koji se uči, mijenja i raste. King započinje svoj dan brisanjem i prozračivanjem tepiha. Potom zalijeva svoje biljke i vrtove. Adams započinje dan prikupljanjem drva za ogrjev i paljenjem vatre kako bi bio siguran da se kuća zagrijava, a oboje rade na izgradnji novih komponenti za svoj dom.

Njihovi susjedi su neobični...

I dok kilometrima daleko možda nemaju ljudskog susjeda, par i dalje ima društvo.

- Ovdje imamo nekoliko vrana koji su dio obitelji. Tu znamo sve ptice - kaže Adams i zaključuje kako dobro zna kakav je to život u gradu i kako mu je stvarno mi je bio potreban mir, piše CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku