Lifestyle

Komentari 3

Pariz - mjesto gdje božićna mašta lako postaje stvarnost

Pariz - mjesto gdje božićna mašta lako postaje stvarnost

Kušajte tradicionalne delicije na božićnim sajmovima, ispričajte božićne želje Pere Noelu, kližite u podnožju Eiffelovog tornja ili jednostavno uživajte u čarima šopinga

Pariz je zapravo Francuska, a Francuska je periferija Pariza, rekao je još davnih dana njemački književnik Heinrich Heine i time samo naglasio sav kozmopolitizam grada na Seini. Za Francuze Pariz je centar svijeta, a za sve ostale ljude metropola svih metropola. Ako vam ova pozivnica zvuči privlačno, dobro se obucite i potražite Pere Noela ili Djeda Mraza na najvećem sajmu u Parizu koji se proteže od Elizejskih poljana do Slavoluka slobode. Svratite u hotel Ritz na čaj i uživajte u pogledu na trg Vendome. Pohvalite se prijateljima da ste klizali i pritom imali savršeni pogled na Eiffelov toranj. To će im se sigurno svidjeti. 

Zalutate na Les Feeriesd'auteuil, pronaći ćete autohtone francuske proizvode kao što su med, čokolada, marmelada, bomboni i kava. No pazite da se pritom ne izgubite u gužvi. Naime, ovaj sajam privlači mase turista svojim predstavama o Božiću. Svi zaljubljeni "stiskati" se mogu u romantičnoj vožnji kočijom.  

Božićni sajmovi u Parizu uvijek imaju humanitarni karakter. Pa tako i vi možete pomoći potrebitima kupnjomppl9 ručno napravljene drvene igračke. 

Šoping za modne znalce

Što se tiče ukusa u odijevanju, Parižani su više otmjeni nego opušteni. Moda i modni trendovi dolaze i odlaze, ali Pariz je uvijek prvi. Malo je gradova gdje se može naći toliko ekskluzivnih dizajnerskih trgovina, a koncentrirane su u trokutu gizmeđu avenije Champs-Elysées, avenije Montaigne i ulice rue François 1er te uz ulicu rue du Faubourg St-Honoré.

Većina trgovina je otvorena je od ponedjeljka do subote od 9 do 21 sat. Pauza za ručak je od od 12 do 14.30. 

Porezna stopa varira između 5.21 i16.38 posto, ovisno da li se radi o osnovnim namirnicama ili luksuznim proizvodima. Gosti iz zemalja van Europske Unije ostvaruju pravo na povrat poreza u iznosu od 12 do 13% na kupovinu u iznosu većem od 1300 kuna ili 175 eura, piše Puturist. 

Cijene

Za Pariz je potrebno podosta novca. Bočica vode koštat će vas oko 7, 50 kuna ili jedan euro, dok pivo od 0,33 decilitra košta 15 kuna ili dva eura. Ručak u restoranu košta više od 150 kuna za jednu osobu ili 20 eura. 

Eiffelov toranj - Cijena ulaznice dizalom iznosi 13. 4 eura ili oko 100 kuna, dok stepenicama možete do drugog kata, a koštat će vas 62 kuna ili 8. 2 eura. 

Slavoluk pobjede - Radno vrijeme je od 10 do 23, a cijena ulaznice je 60 kuna ili osam eura. Mlađi od 26 godina imaju popust, pa karta u tom slučaju košta 38 kuna ili pet eura. Mladi do 18 godina imaju besplatan ulaz. 

Louvre - Cijena ulaznica kreće se oko 78 kuna, ali o tome ovisi i koji dio muzeja želite točno pogledati. Mladi do 18 godine imaju besplatan ulaz, a oni mlađi od 26 godina imaju besplatan ulaz svaki petak. 

Muzej Picasso - ulaz košta oko 63 kuna ili 8.5 eura. Ulaz je slobodan svake prve nedjelje u mjesecu. 

Javni prijevoz

Pariz je nabolje propješačiti, ali kao pomoć može poslužiti i javni prijevoz, točnije autobus koji najjednostavniji za korištenje. Većina buseva vozi od ponedjeljka do subote, od pola sedam ujutro do devet navečer. Dnevna vozna karta košta 1,4 eura ili oko 12 kuna, a karnet od 10 karata oko 10,5 eura ili 80 kuna. Iste karte vrijede u metrou, autobusu i vlaku. 

Za razliku od autobusa, taksi nudi veći komfor, ali će vas prosječna vožnja koštati od šest do 10 eura ili od 45 do 75 kuna. Ako vidite žuto svjetlo na taksiju to znači da je slobodan, a narančasto da je zauzet. Možete ga zaustaviti na cesti ili naručiti. Za ljepše vrijeme iskoristite bicikle, čiji dnevni najam stoji oko 12 eura ili 90 kuna.  

Dobro je znati!

The Paris Pass je karta koja vam omogućuje besplatan ulaz u više od 60 znamenitosti u Parizu. A bonus je i besplatna vožnja pariškim metroom. Možete je kupiti preko internet stranice. 

Većina restorana je na Badnjak i Božić zatvorena, zato vam je najbolje smisliti gdje ćete ručati ili kuhajte sami ako imate gdje. 

U Parizu možete vidjeti...

Najčitaniji članci