Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Partnerski paradoks: Poslije idealiziranja slijedi živciranje

Nakon što završi prva faza veze, svaka partnerova osobina u koju smo se zaljubili postaje nam naporna, a znanstvenici to nazivaju partnerskim paradoksom

Allmoviephoto.com
Foto: Allmoviephoto.com
29 komentara

Sociolozi sa Sveučilišta u Kaliforniji odgovorili su na pitanje zašto nas ono zbog čega smo se u nekog zaljubili nakon nekog vremena počinje živcirati.

Privukao vas je jer je uspješan, a sad mislite da je radoholičar, dok se djevojka od organizirane pretvorila u “kontrol-frika”. Pod vodstvom sociologinje Diane Felmlee znanstvenici su ovo nazvali - partnerski paradoks. On nastaje kad u vezi završi faza idealiziranja partnera jer za svaku osobinu koja nas je privukla postoji suprotna koja nas odbija. Što se češće s tim osobinama susrećemo, to one postaju dosadne, kažu stručnjaci, a paradoks će više osjećati oni koji misle da iz veze dobivaju manje no što zaslužuju.

Dominaciju nekad treba i ublažiti

Ako ste vrlo neovisni, partneru dajte na znanje da ga ipak nekad trebate kako biste svoju najistaknutiju osobinu malo ublažili, savjetuju stručnjaci.

Zapiši pa ćeš se ponovno zaljubiti

Kako biste se sjetili onih osobina koje su vas u početku privukle kod partnera, zapišite ih na papir. Na primjer, ako sad mislite da je priljepak, zapišite ono obrnuto - da je osjećajan. Ovako ćete se, tvrde znanstvenici, ponovno zaljubiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message