Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Patlidžan je ukusan kao prilog, umak, pa čak i kao grickalica

Patlidžan je ukusan kao prilog, umak, pa čak i kao grickalica
4

Patlidžan je odličan u kombinaciji s jajima, sa sirom, bilo da je zapečen ili punjen, a možete ga čak napraviti kao slasnu i zdravu grickalicu u kojoj će uživati i djeca

VIDEO

Ovisno o tome što želite, patlidžan možete pripremiti na pari, u tavi, na roštilju, u pećnici ili pirjati. Kako biste spriječili gorčinu okusa, prije pripreme jela prepolovite ga i posolite te ostavite da pola sata odstoji u cjedilu. Zatim ga isperite vodom i osušite papirnatim ručnikom. Osim što “rješava” gorčinu, taj postupak sprečava upijanje velikih količina ulja tijekom pečenja. 

Upravo zbog spužvaste strukture podložne upijanju masnoće patlidžan nije preporučljivo pržiti u dubokom ulju, nego je tavu prethodno dovoljno blago poprskati, primjerice, maslinovim uljem. Patlidžani koji su prethodno uvaljani u brašno i jaja nakon pečenja mogu se preliti marinadom od maslinova ulja, vinskog octa, koncentrata rajčice, usoljenih inćuna te usitnjenog češnjaka i peršina. 

Punjeni patlidžani s povrćem i cheddarom

Sastojci: patlidžan, kukuruz, luk, rajčica, češanj češnjaka, 4 i 1/2 žličice ulja kanole, 2 žlice peršina, 1/2 žlice soli, 1/4 žličice origana, 1/4 žličice papra, 1/2 šalice vode, 1/3 šalice sira cheddara

Priprema: Prepolovite patlidžan i izdubite ga (odstranite meso). Nasjeckajte meso na kockice. U loncu pirjajte meso patlidžana, kukuruz, luk, rajčicu i češnjak dok luk ne omekša. Zatim dodajte začine te ulje kanole. Smjesom napunite patlidžanove “ljuske” i pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva oko 25-30 minuta. Na kraju pospite naribanim sirom.

Jaja benedict s patlidžanima

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 8 prutića patlidžana, 8 jaja, žličica octa, 4 peciva, 220 g dimljenog lososa, 1/2 šalice vrhnja, sol, papar; Umak: 3 žumanjka, 1/4 šalice vode, 2 žlice limunova soka, 3/4 šalice maslaca, sol, papar, vlasac

Priprema: Premažite patlidžane uljem, solju i paprom te ih pecite pet-sedam minuta sa svake strane. U loncu zakuhajte vodu s octom, smanjite vatru te dodajte jaja, jedno po jedno. Kuhajte četiri minute te žlicom izvadite jaja iz lonca. Prerežite peciva te na svaku polovicu stavite komad patlidžana, jaje, losos i žlicu vrhnja. Miješajući, na pari kuhajte žumanjke, vodu i limunov sok, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte rastopljeni maslac, sol i papar. Prelijte peciva umakom.

Hrskavi prutići od patlidžana

Sastojci: patlidžan, 1/2 šalice tostiranih pšeničnih klica, 1/2 šalice parmezana, 2 jaja, žlica talijanskih začina, 3/4 žličice soli s češnjakom, šalica umaka napolitane (ili drugoga povrtnog)

Priprema: Narežite patlidžan na prutiće. U zdjelici izmiješajte pšenične klice, parmezan, sol s češnjakom i začine. Umočite prutiće patlidžana u jaja, a zatim uvaljajte u načinjenu smjesu. Posložite prutiće na blago masni lim za pečenje, nakapajte s nekoliko kapi ulja te pecite u pećnici nekoliko minuta dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite s umakom. 

Patlidžan s mozzarelom

Sastojci: 1/4 šalice parmezana, 3 žlice limunova soka, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice bosiljka, 3 češnja češnjaka, žličica origana, patlidžan, rajčica, mozzarell

Priprema: U zdjelici izmiješajte parmezan, maslinovo ulje, origano, limunov sok, bosiljak i usitnjeni češnjak. Narežite patlidžan na kolutiće te ga na grill-tavi pržite oko tri minute. Okrenite kolutiće te na njih nanesite načinjenu smjesu, po kolutić rajčice i komad mozzarelle. Pecite još tri minute, dok se sir ne otopi. 

Patlidžan na meksički način

Sastojci: 1/2 šalice biljnog ulja, žličica origana, žličica češnjaka u prahu, patlidžan, 2/3 šalice šalše, 1/2 šalice naribanog sira prema želji

Priprema: U zdjeli izmiješajte ulje, češnjak u prahu i origano te mješavinom premažite patlidžan prethodno narezan na kolutiće. Pržite na grill-tavi na srednje jakoj vatri oko četiri minute sa svake strane. Na sredinu svakoga kolutića stavite vrlo malo zagrijane šalše te pospite naribanim sirom.

Zapečeno kraljevsko povrće

Sastojci: žlica maslinova ulja, luk, kukuruz, tikvica, patlidžan, paprika, pola šalice bijelog vina, povrtni temeljac, sol, papar, usitnjeni bademi, češanj češnjaka, limunov sok, 5 žlica peršina, palenta, origano, parmezan

Priprema: Pet minuta pirjajte luk i kukuruz na ulju, zatim dodajte tikvice, patlidžan i papriku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Neka se povrće na srednje jakoj vatri pokriveno kuha deset minuta. Mješavini dodajte vino, povrtni temeljac i začine. Premjestite u posudu za pečenje te u pećnici pecite 30 minuta. Nakon što zakuhate palentu, rasporedite je na tanjure te svakoj porciji dodajte zapečeno povrće. Pospite usitnjenim bademima i parmezanom. 

Zelena salata s patlidžanom

Sastojci: 2 glavice zelene salate, matovilac, 2 rajčice, luk, feferon, 2 tikvice, patlidžan, 3 žlice maslinova ulja; preljev: žlica senfa, 1/2 šalice maslinova ulja, žlica octa, 1/4 žličice soli s češnjakom, 1/4 žličice bosiljka u prahu, 1/4 žličice origana

Priprema: U zdjeli izmiješajte opranu zelenu salatu, matovilac, rajčicu, luk i feferon. Na ulju lagano propirjajte tikvice i patlidžan te ih dodajte salatnoj mješavini. U blenderu 30-ak sekundi miksajte senf, sol s češnjakom, bosiljak i origano. Postupno dodajte maslinovo ulje i ocat.

Caponata: Zdrav i ukusan spoj patlidžana, rajčica i celera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje