Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Caponata: Zdrav i ukusan spoj patlidžana i celera baš za ljeto

Caponata: Zdrav i ukusan spoj patlidžana i celera baš za ljeto
4

Dobitna kombinacija prženog povrća poslužuje se za lagani ljetni ručak ili kao prilog uz mesna i riblja jela, no kako god poslužena, caponata je uvijek bolja dan poslije

VIDEO

Kiselo-slatki sicilijanski specijalitet caponata tradicionalno se priprema od prženih patlidžana, celera, luka, rajčica, crnih ili zelenih maslina, kapara i maslinova ulja uz dodatak šećera i vinskog octa. No vrlo često jelu se dodaju i paprika, mrkva, krumpiri, pa čak i pinjoli ili grožđice te začini. Talijanske kućanice slažu se da joj poseban okus daju upravo kombinacija patlidžana i celera te ljubav prema kuhanju i dodavanju omiljenih sastojaka. Ne samo da svaka kuća ima obiteljski recept i poneki tajni dodatak nego se caponata razlikuje od regije do regije. 

Primjerice, stanovnici Palerma u svoju caponatu dodaju i malo hobotnice, a aristokratska inačica recepta sa Sicilije uključuje malo jastoga i sabljarke uz dodatak tunjevine i račića. Danas se caponata poslužuje kao prilog uz riblja jela ili pečeno meso, a želite li laganije jelo, poslužite je s kuhanom rižom, tjesteninom ili omletom. Odlična je i kao predjelo ili za užinu s hrskavim ili poprženim kruhom ili tostom. Nećete pogriješiti poslužite li je ohlađenu za ručak tijekom ljetnih dana. Uvijek skuhajte koju žlicu previše jer je najbolja kad odstoji preko noći i sastojci se prožmu. 

Kiselo-slatki talijanski specijalitet

Sastojci: 1 kg patlidžana, 2 luka, 500 g pelata, 600 g stabljike celera, 200 g maslina, 3 žličice kapara, 50 g šećera, 100 ml octa, čili papričica, bosiljak, maslinovo ulje 

Priprema: Propirjajte luk, dodajte vode i pelate. Kad se zgusne, dodajte patlidžane koje ste popržili s komadićima celera, narezane masline i kapare, šećer, ocat te čili papričicu. Propirjajte i ukrasite bosiljkom.

Pečeno meso s povrćem

Sastojci: 2 patlidžana, crvena i žuta paprika, luk, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, svježi origano, 2 žlice kapara, zelene masline, 1-2 žlice crvenoga vinskog octa, peršin, sol

Priprema: Propirjajte na ulju kockice patlidžana, luk, češnjak, origano i kockice paprika dok ne omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte ostale sastojke. Poslužite s omiljenim mesom s roštilja

Klasično sicilijansko jelo s patlidžanom i celerom

Sastojci: 3 patlidžana, 2 žlice soli, 1/3 šalice maslinova ulja, 3 luka, 2-3 češnja češnjaka, 2 stabljike celera, konzerva rajčica, 1/2 šalice maslina, po 1/4 šalice kapara, peršina i vinskog octa, sol, papar

Priprema: Ogulite patlidžane i narežite ih. Stavite u cjediljku, posolite i ostavite pola sata. Na zagrijanom ulju pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte narezani celer i češnjak pa pirjajte pet minuta. Umiješajte rajčice te pirjajte deset minuta ili dok tekućina ne ispari. Isperite patlidžane od soli i posušite papirnatim ručnikom. Zagrijte preostalo ulje u drugoj tavi i dodajte narezane patlidžane. Pirjajte dok ne postanu zlatno-smeđi. Dodajte patlidžane smjesi s rajčicama pa dodajte i preostale sastojke te sve pirjajte 15 minuta. Poslužite uz tost s češnjakom. 

Caponata s tikvicama

Sastojci: 750 g tikvica, 3 žlice maslinova ulja, rajčica, žuta paprika, luk, 2 žlice vinskog octa, 1-2 žličice šećera, 1/2 žličice soli, papar, žličica kapara, patlidžan  

Priprema: Kolutove tikvica i kockice patlidžana popržite na vrućem ulju. Izvadite ih. U istoj tavi propirjajte luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckanu rajčicu i propirjajte. Umiješajte ocat, šećer i sol, kratko propirjajte pa popaprite. Dodajte kapare i sve promiješajte. 

Špageti à la caponata

Sastojci: 450 g patlidžana, 3 češnja češnjaka, 6 žlica maslinova ulja, 225 g špageta, luk, paprika, rajčica, šalica maslina, 3 žlice balzamičkog octa, po 2 žlice peršina i kapara, bosiljak, parmezan

Priprema: Propirjajte narezani patlidžan i češnjak na četiri žlice ulja. Izvadite iz tave. Pirjajte nasjeckani luk i papriku na preostalom ulju pet minuta pa dodajte patlidžan i sve ostale sastojke, poklopite te pirjajte sedam minuta. Poslužite uz kuhane špagete, ukrasite bosiljkom i pospite parmezanom.

Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.

Klikni ovdje i pogledaj još ljetnih recepata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
OPUSTITE SE!

10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

Stres kod ljudi ne potiču samo vanjski utjecaji, često sami sebe dovodimo u stresne situacije zbog loših navika kojih nismo ni svjesni. Provjerite koje to navike uzrokuju ljudima najviše stresa