Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Pazite na ovih osam simptoma raka pluća čak i ako ne pušite

Dugotrajni kašalj, bol i iskašljavanje krvi te česte upale dišnih puteva koje prati manjak energije samo su neki od simptoma raka pluća koji se često zanemaruju pa se bolest prekasno otkrije

Fotolia
Foto: Fotolia
24 komentara

Rak pluća predugo se povezivao samo sa pušenjem. Naime, iako pušenje uzrokuje oko 85 posto slučajeva raka pluća, na tisuće nepušača, među kojima su i pasivni pušači, u svijetu umire od te bolesti. Zbog toga je presudno bolje poznavanje simptoma, koje bi pomoglo da se bolest otkrije ranije i povećaju šanse za izlječenje, upozoravaju britanski liječnici u medicinskom časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Foto: Dreamstime

- Potrebno nam je ozbiljno povećanje svijesti o simptomima koji ukazuju na tu bolest kod stručnjaka i onih koji odlučuju o zdravstvenoj politici, ali ne samo o simptomima, nego i o drugim faktorima rizika, kao što su zagađivači prostora koji su prisutni u zatvorenim  ili otvorenim prostorima - upozoravaju.

STRAVIČNE BROJKE Karta smrti: Hrvate pogađa rak pluća, a Hrvatice rak dojke

Naime, većina ljudi koji nisu pušači često nisu svjesni drugih rizika i kad se pojave simptomi ni ne pomišljaju na mogućnost raka pluća. Većina jaki kašalj liječi na svoju ruku, msileći da je riječ o posljedici prehlade ili upale, a da pritom ne odlaze na detaljnije preglede. No postoje simptomi koji tijelo šalje, pa ako su udruženi, trebali bi biti znakom da je vrijeme za odlazak liječniku. 

OPASNI DIM 9 znakova koji mogu upućivati na rak pluća - budite na oprezu

Evo simptoma koje nipošto ne biste smjeli zanemariti: 

1. Kašalj koji ne prestaje ni nakon dva do tri tjedna
2. Kašalj koji se pogoršava
3. Upalne infekcije prsnog koša
4. Iskašljavanje krvi
5. Bol tijekom disanja i kašljanja
6. Česta zadihanost, čak i kad nema velikih napora
7. Trajni umor i nedostatak energije
8. Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message