Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pazite s lampicama i ukrasima na drvcu - upozorili vatrogasci

Pazite s lampicama i ukrasima na drvcu - upozorili vatrogasci
1

Prirodnom drvcu potrebno je samo 30 sekundi da izgori u potpunosti i zahvati okolni namještaj, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Savjetuju da se posebno pazi na svijeće i lampice

VIDEO

S nastupanjem adventa povećava se opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja dekoracija i neispravne rasvjete pa su vatrogasci objavili savjete građanima pozivajući ih na oprez kako se božićni ugođaj ne bi pretvorio u noćnu moru.

Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost jer se brzo osuši i potrebno mu je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Božićno drvce stoga se ne smije postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo na njemu koristiti prskalice.

Vatrogasci savjetuju također da se upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora te da se prilikom ukrašavanja ne koristi neispravna božićna rasvjeta.

POGLEDAJTE VIDEO kako drvce gori u svega par sekundi:

Pridržavanjem ovih savjeta zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, priopćila je vatrogasna zajendica.

Građane je pozvala da im se u slučaju požara odmah jave na broj 193 ili Centar 112.

Pazite na sigurnost tijekom blagdana  - na drvce, adventski vijenac, lampice

  • Vodite računa da drvce nije jako suho kad ga nabavljate (ako mu otpadaju iglice čim ga dotaknete, to znači da se počelo sušiti), a kad ga postavite u domu, postavite ga u kantu s vodom.
  • Ne postavljajte prirodno ili plastično drvce u blizini rasvjetnih tijela (primjerice tako da dodiruje luster), ili blizu kamina, svijećnjaka i slično.
  • Ne palite svijeće u blizini bora.
  • Ne dopuštajte da djeca bez vašeg nadzora ukrašavaju bor lampicama i prskalicama, ili pale svijeće na adventskom vijencu.
  • Ako na božićno drvce postavljate prskalice, upalite ih sa strane i tek onda postavite na bor.
  • Provjerite ispravnost ukrasnih lampica prije nego ih postavite na bor, zamijenite lampice koje su dogorile i ne palite previše lampica preko jedne utičnice (ili produžnih utičnica i kablova).
  • Ne ostavljajte upaljene lampice, prskalice ili svijeće u blizini bora nakon odlaska na spavanje, ili kad izlazite iz kuće, čak i ako ne mislite izbivati dugo.
  • Ne napuštajte prostoriju u kojoj su upaljene svijeće, lampice ili prskalice ni na kratko ako su u prostoriji djeca ili kućni ljubimci.

Pazite na vanjske ukrase

  1. Ako ukrašavate ulaz ukrasnim lampicama, provjerite njihovu ispravnost i pazite na ispravnost produžnih utičnica preko kojih ćete ih uključiti. Također – ugasite ih kad gosti uđu, odnosno ne ostavljajte ih da gore predugo bez nadzora
  2. Ako ukrašavate prilaz kući ili dvorište svijećama, vodite računa da su dobro pričvršćene i pažljivo ih ugasite kad se vraćate u kuću
  3. Ako palite božićnu vatru u dvorištu, pobrinite se da je dobro osigurana i ugasite ju prije nego napustite dvorište, a pepeo i žar dodatno ugasite i ohladite većom količinom vode.

Domaćice posebno moraju biti oprezne - kod kuhanja i pečenja

  1. Ako nešto kuhate ili pečete kolače, ne ostavljajte kuhinju bez nadzora i budite koncentrirani na pripremu hrane; ako morate izaći, ili se želite malo odmoriti, ugasite štednjak i nastavite s kuhanjem kasnije 
  2. Ako vam djeca pomažu ili se igraju oko vas u kuhinji, pazite što rade oko štednjaka – upozorite manju djecu da ne smiju paliti plin, ili miješati hranu u loncima na plinskom štednjaku ako ih ne dosegnu i slično (lako im se, na primjer, može zapaliti rukav, ili mogu povući lonac na sebe) 

  3. Nikada ne zalijevajte vruće ulje vodom
  4. Pazite na to kako rade kućanski aparati (perilica rublja, perilica posuđa, usisavač i slično) – ukoliko primijetite čudne zvukove ili lupanje, odnosno dim, odmah ih ugasite ili isključite iz struje i provjerite u čemu je problem, odnosno prepustite popravak majstoru
  5. Ne palite više kućanskih aparata na jednoj produžnoj utičnici ili kablu
  6. Ako zbog preopterećenja nestane struje u vašem kvartu, ugasite aparate koji su bili uključeni, kako se ne bi upalili svi odjednom i bez nadzora.

 Oprezno s prskalicama i petardama

  • Prije rukovanja s eksplozivnim sredstvima pročitajte upute i pazite kako rukujete njima
  • Ne dopuštajte djeci da rukuju s petardama ili prskalicama bez nadzora 
  • Ako bacite nekoliko petardi u dvorištu, obavezno provjerite gdje su pale i prije nego napustite prostor provjerite da se nešto nije upalilo
  • Ne bacajte petarde ni druga zapaljiva sredstva u kante, kontejnere, na hrpe smeća ili u boce, kako bi se glasnije čulo rasprskavanje, jer osim što krhotine nekoga mogu ozlijediti, papir ili plastika u kontejneru mogu se brzo zapaliti i razviti opasni dim – na primjer, 10 kg papira u kontejneru razvija između 8000 i 10.000  kubnih metara dima, u kontejneru s 10 kilograma plastične mase može se razviti i do 20.000 kubnih metara dima, dok  jedan „mali“ požar koša za smeće može ispuniti prostoriju dimom od poda do stropa!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...