Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

Dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima, tvrdi prof. ekonomije i obrazovanja David Figlio

VIDEO

U zadnje vrijeme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena. Izbor zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, a ime može imati trajne posljedice na dijete.

David Figlio, prof. ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern, koji je istraživao utjecaj imena na djecu, pronašao je poveznice.

Tako, kaže, dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili odijevanja, tako nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju imena. Prof. Figlio uzeo je imena s milijuna rodnih listova i ‘razbio’ ih na više od tisuću glasovnih komponenti te analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je procijeniti vjerojatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

Vrijeđaju je jer još doji sina (7): 'Ja ne zlostavljam svoje dijete'
Vrijeđaju je jer još doji sina (7): 'Ja ne zlostavljam svoje dijete'

- Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju - rekao je za Live Science.

Djecu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Djeca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja, a ako su ona niska, djeca se ni ne trude, i obratno.

Hranjenje bočicom utječe na ljevorukost?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition otkrilo je kako na ljevorukost može utjecati hranjenje bočicom u prvih devet mjeseci. Proučavali su 62.219 majki i njihove bebe.

- Mislimo da dojenje optimizira procese kroz koje mozak prolazi kad se opredjeljuje za lijevu ili desnu ruku - stoji u istraživanju.

Inteligentnija djeca ne spavaju noću, a danju spavaju kraće

Portrait of baby standing in crib and looking at tired mother th

Bebama nije prirodno da spavaju dulje. Nema ni dokaza da imaju ikakve koristi od tog, a to možda neki roditelji ne žele čuti, kaže Petar Fleming, profesor za zdravlje dojenčadi i razvojnu psihologiju na Sveučilištu u Bristolu. On i njegov tim pronašli su vezu između visokog razvoja i intelektualnih postignuća i budnosti tijekom noći. Kaže i kako je najbolje vrijeme za spavanje tijekom dana, a od 18 sati do ponoći bebe najviše žele biti budne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje