Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Pedijatrica: Pelenski osip se javlja nakon crijevne infekcije

PRAVILNA NJEGA Pelenu mijenjajte svakih nekoliko sati, a bebinu guzu perite vodom i sušite tapkajući mekom pamučnom tkaninom, kaže dr. Jaklin Kekez

Foto: Thinkstock
0 komentara

Pelenski osip je zapravo iritacija i upala kože u pelenskoj regiji. Javlja se kod djece koja imaju pelenu na koži koja je izložena vlazi i slabije se zrači, navodi dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

KADA OBAVITI RAZGOVOR? Psihijatrica: Djeci se o seksu ne priča kao o 'pčelici i cvijeću'

- Koža je crvena, ponekad lagano natečena, dakle ima karakteristike upale. Obično ne zahvaća pregibe, no ako dođe do gljivične infekcije, tad se javlja i na njima - kaže sugovornica. Između ostalog, do iritacije kože može doći zbog dugotrajnog dodira s mokraćom ili stolicom, osobito kod djece koja imaju češće stolice ili pak ako se prljava pelena ne promijeni na vrijeme.

Može se zakomplicirati

Foto: dreamstime

- Može se raditi i o iritaciji nekim od kemijskih sredstava proizvoda koji se stavljaju direktno na kožu, poput vlažnih maramica, deterdženata za rublje, krema, losiona za tijelo i sličnih - ističe dr. Jaklin Kekez te dodaje kako pelenski osip češće nastaje nakon crijevnih infekcija ili antibiotske terapije, jer uslijed njih može doći do narušavanja zaštitne fiziološke flore kod djece.

SAMO STRPLJIVO Roditelji, izdržite: Neposluh je samo jedna od faza odrastanja

Ističe kako se najčešće javlja između 9. i 12. mjeseca, no može se javiti i ranije i kasnije. Obično traje od tri do četiri dana. Netretirani osip može trajati i dulje te se zakomplicirati. Nema znanstvenih dokaza da se češće javlja u djece koja nose jednokratne pelene, veću važnost ima koliko je dugo mokra pelena na koži djeteta jer to pogoduje razvoju osipa.

Kod pelenskog osipa postoji opasnost da se razviju gljivična ili bakterijska infekcija, koje dodatno pogoršavaju stanje. Zbog toga, napominje dr. Jaklin Kekez, treba često mijenjati pelenu i kožu ostavljati na zraku kako bi se osip što prije smirio.

PRILAGODITE SE Trikovi za bolji popodnevni san: Za bebu je važan kao i noćni...

- Malim bebama trebalo bi pelenu mijenjati svakih nekoliko sati, pogotovo ako dijete ima učestalu stolicu i osjetljivu kožu. Preporuka je kožu brisati samo vodom i krpicom te izbjegavati trljanje, a nakon pranja osušiti kožu nježnim tapkanjem mekom pamučnom tkaninom. Potom je kožu preporučljivo i zaštititi neutralnom kremom u tankom sloju kako bi se smanjio doticaj sa stolicom i mokraćom - savjetuje dr. Jaklin Kekez. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Zaštitite kožu kremom

U borbi protiv osipa dobrima su se pokazale kreme koje sadrže cink i bakar, napominje naša sugovornica, a namijenjene su bržoj reparaciji kože i smirivanju upale. Uporabu kućnih pripravaka u liječenju pelenskog osipa doktorica ne preporučuje jer se tako riskira infekcija osjetljive dječje kože. Napominje da se treba obratiti liječniku ako osip ne prolazi ili se pak pojačava.

Nabubrena koža podložnija je iritaciji

Kad je pelenski osip vrlo jak, potreban je neki preparat protiv gljivica, ili čak kratkotrajno i neki kortikosteroidni preparat kako bi se smirila ta koža, ali i neka od suhih masti, odnosno krema koje bi na neki način zaštitile kožu i osigurale da se koža osuši, kažu stručnjaci.

>>> 9-12 mjeseci najčešće je razdoblje u kojem se kod djeteta javlja iritacija kože na guzi koju karakteriziraju crvenilo, svrbež i osjećaj pečenja u pelenskoj regiji. 

>>> 60 posto dojenčadi dobit će pelenski osip barem jednom

>>> 3-4 dana obično traje osip, no ako se ne tretira, može potrajati i dulje te se zakomplicirati. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message