Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Trikovi za bolji popodnevni san: Za bebu je važan kao i noćni...

Prilagodite svoj raspored djetetovu ritmu. Istraživanja pokazuju da djeca koja spavaju tijekom dana rjeđe obolijevaju, izrastu viša i manja je vjerojatnost da će biti pretila kad odrastu

Foto: Dreamstime
8 komentara

Spavanje tijekom dana traje nekoliko sati ili manje, ali može utjecati na cijeli djetetov dan. Dnevni san može poboljšati raspoloženje, smanjiti nervozu, plakanje i ispade bijesa.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Istraživanja pokazuju da djeca koja spavaju tijekom dana  rjeđe obolijevaju, izrastu viša i manja je vjerojatnost da će biti pretila kad odrastu. Također pospješuje razvoj mozga i koncentraciju. Spavanje tijekom dana može pomoći nadoknaditi propušteni noćni san. Čak i jedan sat manje noćnog sna može negativno utjecati na razvoj djeteta i njegova mozga te povećati umor i nervozu. Nažalost, postoje deseci razloga zbog kojih dijete ne želi zaspati. Tek kad shvatite uzroke, možete napraviti plan kako prevladati otpor.  Elizabeth Pantley, stručnjakinja za roditeljstvo i mama četvero djece, nudi neke razloge zbog kojih dijete ne želi zaspati i prijedloge za rješavanje tih problema:

1. Dijete je preraslo dosadašnji raspored spavanja - Razmislite o promjenama u djetetovu životu, rastu i razvoju. Je li naučilo puzati, počelo je s dohranom ili krenulo u jaslice? Svaka promjena može utjecati na uzroke nespavanja. Promatrajte dijete i pratite znakove umora te prilagodite raspored.

OPASNO PO ŽIVOT Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

2. Raspored spavanja ne odgovara biološkom satu djeteta - Vrijeme spavanja, vrijeme obroka, izlaganje dnevnom svjetlu i sve aktivnosti mogu utjecati na biološki sat djeteta. Neodgovarajući poredak stvari (aktivnosti, igranje prije spavanja) može loše utjecati na ritam. 

SVE S MJEROM Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

3. Nedosljedan raspored spavanja - Tijekom radnog tjedna vrijeme spavanja i buđenja su specifični, ali vikendom je sve opuštenije. Druge nedosljednosti također mogu utjecati na spavanje, primjerice ako dijete u vrtiću spava u drugo vrijeme nego kod kuće. Stvorite raspored i pokušajte ga se držati unutar pola sata odstupanja.

4. Dijete je preumorno prije spavanja - Ako propustite znakove umora i vrijeme u koje dijete treba otići spavati, sve se može pretvoriti u plakanje, nervozu i ispade bijesa. Usporedite jutarnje ponašanje kad je dijete odmorno s onim nakon večere i naučite prepoznati znakove umora. Cilj je staviti dijete da se odmara popodne čim pokazuje prve znakove umora.

KVALITETNA PREHRANA DJECE Manjak apetita, ali i česti umor mogu biti rani znakovi anemije

5. Oslanjanje na specifične uvjete - Dijete koje je naviklo zaspati na jedan način teško će se priviknuti na drukčije uvjete. Izbjegnite bočice, nosiljke i slično.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message