Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Za intimno zdravlje nije važna samo kvaliteta gaća, nego i to da ste ponekad - bez njih

Perilice ne mogu sve oprati: Gaćice i grudnjake treba nakon nekog vremena skroz zamijeniti

Donje rublje trebali bismo zamijeniti novim svakih godinu dana, jer perilica rublja ne može otkloniti sve bakterije. Neke od njih mogu dovesti do infekcije, pa čak i prijenosa spolno prenosivih bolesti

VIDEO

Britanska dermatologinja dr. Shirin Lakhani upozorava da je od vitalne važnosti zamijeniti donje rublje koje koristite barem svakih 12 mjeseci, jer postoje istraživanja koja ukazuju na to da perilica rublja neće uvijek odstraniti sve bakterije s rublja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Lidija Bačić objavila video u kojem pleše u grudnjaku

Pokretanje videa...

Lidija Bačić 01:04

- Tu su i zdrave bakterije, koje se prirodno nalaze na koži, kao i one koje mogu izazvati infekciju, čak i bolesti koje se inače seksualno prenose, upozorava.

Istodobno, Stephanie Taylor, stručnjakinja za intimno zdravlje i direktorica tvrtke Kegel8, koja prodaje proizvode za jačanje zdjelice, kaže da bi žene dok spavaju ili vježbaju trebale biti bez donjeg rublja, kako bi održale zdravlje rodnice.

Pritom dr. Lakhani kaže da nije važno vole li žene više gaće s nogavicama, one 'obične' ili tange, svaku vrstu rublja trebalo bi obnoviti, odnosno zamijeniti jednom godišnje. 

- Bez obzira na stil donjeg rublja, ono je uvijek plodno tlo za razvoj bakterija, pa i onih kojih se ne možete riješiti u perilici. Većina njih neće vam nanijeti štetu, no s vremenom mogu početi stvarati probleme na 'osjetljivom području' te izazvati upale mokraćnog mjehura, iritacije i iscjedak - kaže, dok  Stephanie Taylor savjetuje da kod sljedeće kupnje rublja povedemo računa ne samo o kroju i i modernim uzorcima, nego i o materijalu i načinu šivanja.  

- Grube površine i šavovi mogu uzrokovati trljanje kože i nelagodu, pa su mekši materijali uvijek bolji izbor. Čipkaste ili mrežaste gaćice slatke su za posebne prilike, ali ne biste ih trebali nositi svakodnevno. Mješavine svile i satena može izgledati jako lijepo, ali  ali odabir prozračnog materijala poput pamuka za svaki dan smanjit će rizik od zaraze, jer se stvara manje vlage na koži - kaže ona. Dodaje kako je vrlo važno pronaći i odgovarajuću veličinu donjeg rublja.  

- Ako nosite pogrešnu veličinu i malo vam je usko, to će smanjiti udobnost i poljuljati vam samopouzdanje. A tkanina koja je pretijesna na vašoj koži povećat će toplinu i stvoriti vlagu, što može iritirati intimno područje - upozorava.

Ilustracije ženskih gaćica

Dodaje kako usko donje rublje može izazvati i iritaciju dlačica i opet dovesti do infekcije folikula dlake, pa i o tome treba voditi računa.  

Stephanie dodaje da se žene ne bi trebale bojati ni toga da povremeno budu bez donjeg rublja. Ako imate zdravu rodnicu, to neće utjecati na zdravlje, a ako ste skloni problemima, može biti čak i korisno. 

- Ako ste skloniji vaginalnim infekcijama, može biti dobra ideja da ne nosite donje rublje u krevetu, jer to smanjuje vrijeme tijekom kojega je vaše intimno područje izloženo bakterijama, te nakupljanje vlage i tako možete smanjiti rizik od infekcije. Neki stručnjaci to predlažu i dok vježbate,  jer bakterije lakše uspijevaju u oznojenim i toplim zonama tijela - kaže.

Naravno, nakon svakog treninga i u tom slučaju treba dobro oprati intimno područje, zaključuje. 

Unhooking a bra

I grudnjake treba zamijeniti bar jednom godišnje

Grudnjake bi trebalo prati nakon svakog trećeg ili četvrtog nošenja (dojilje i češće), i to na 30 stupnjeva, kako se ne bi oštetili i skupili na visokim temperaturama, savjetuju stručnjakinje.

Kako je grudnjak cijeli dan direktno u kontaktu s kožom i pazusima, na njemu se skuplja puno mrtve kože te znoja, kaže dr.  Lakhani. Dodaje kako je grudnjak dizajniran i nosimo ga zato da podrži osjetljivo tkivo i mišiće dojke, a s čestim pranjem i protokom vremena može se razvući i izgubiti formu. Zato bismo ih obavezno trebali zamijeniti svake godine, donosi Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa