Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Peršin liječi upale i infekcije te diže raspoloženje, vraća snagu

Peršin liječi upale i infekcije te diže raspoloženje, vraća snagu
1

Peršin djeluje kao diuretik, liječi reumatizam, giht, natekle noge, oboljenja jetre, ublažava menstrualne bolove... Cijenili su ga i gladijatori, jeli su ga prije borbi...

VIDEO

Bez peršinova slatkastog korijena i aromatičnih listova danas je nezamisliva domaća juha ili varivo, ali prije dvije tisuće godina stari Grci i Rimljani ovu mediteransku biljku nisu koristili u kulinarstvu. Sve do srednjeg vijeka peršin se uglavnom koristio kao ljekovita biljka ili kao sredstvo ukrašavanja u raznim svečanim prigodama, da bi tek kasnije postao jedna od glavnih začinskih biljki u kuhinji. 

Stari Grci smatrali su je svetom biljkom povezanom s podzemnim svijetom pa su njome ukrašavali grobove, ali i kitili svoje ratne heroje, junake i pobjednike u natjecateljskim igrama. Rimski gladijatori jeli su ga prije borbi jer su vjerovali da će im dati posebnu snagu, spretnost, brzinu i lukavost. Peršin pripada porodici štitarki, latinski naziv mu je petroselinum crispum, a farmaceuti koriste i nazive fructus petroselini i oleum petroselini.

Izuzetno je bogat vitaminima, mineralima i ljekovitim eteričnim uljima te flavonoidima. Možda niste znali da peršin sadrži dva i pol puta više vitamina C od limuna? To se odnosi samo na njegovo lišće, dok korijen ima četiri puta manje vitamina C nego list. Lišće je bogato i vitaminom A (karoten), vitaminima B skupine, vitaminom K, dok cijeli peršin sadrži dosta minerala, poput kalija, magnezija, kalcija, fosfora i željeza. 

Dreamstime

Također, sadrži dvije korisne fitokemikalije, aromatična ulja i flavonoide. Pušači bi ga svakako trebali uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik jer njegova eterična ulja neutraliziraju djelovanje kemijskih tvari poput onih u dimu cigarete i štite od raka, posebice raka pluća. Flavonoidi djeluju kao antioksidansi i time štite od negativnog utjecaja slobodnih radikala u organizmu. Ima i jaka antiupalna svojstva pa peršin može smanjiti učestalost gripa, prehlada, upala grla i pojavu artritisa. 

Dobar je izvor folne kiseline koja je važna u održanju zdravlja srca i krvnih žila. Dobro je poznato da peršin djeluje kao diuretik jer pospješuje mokrenje. Ta su svojstva peršina poznavali i stari Egipćani koji su divlji peršin koristili za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Koristi se i kod liječenja reumatizma, gihta, nateklih nogu i oboljenja jetre te u prehrani dijabetičara. Radije ga koristite svježeg jer je dostupan gotovo tijekom cijele godine, ali može se koristiti sušen ili zamrznut. 

Prilikom kupovine birajte peršin sa zdravim, tamnozelenim listovima. Izbjegavajte svijetlozelene i žućkaste listove jer su znak da je peršin već star i uveo. Grančice peršina koje nećete iskoristiti isti dan možete staviti u čašu s vodom i ostat će svježe nekoliko dana, ali mijenjajte redovito vodu. 

Dreamstime

Želite li osušiti veću količinu od koje ćete pripremati ljekovite čajeve, rasporedite listove na čistoj krpi, ostavite da se osuše, isjeckajte ih i čuvajte u staklenki na tamnome mjestu. Iskoristite ga za pripremu čaja protiv natečenih kapaka. Uzmite stotinu grama osušenog lišća i stavite u decilitar hladne vode. Neka odstoji cijeli dan i potom procijedite. Uzmite blazinicu, namočite je u tekućinu i stavite na kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja. 

Istu tekućinu možete iskoristiti i u borbi protiv bora. Natopljenu vaticu natapkajte na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat. Ne ispirite nego pustite da se tekućina osuši na koži te ponovite postupak nekoliko puta.

Sirup liječi infekcije izazvane bakterijom

Sirup od peršina primjenjuje se u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova uzrokovanih bakterijom Escherichijom coli. Sameljite 10 g peršinova korijena, dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte 10 g meda i 100 ml maslinova ulja. Dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu prije svakog obroka. Kad sve potrošite, provjerite kakvi su nalazi.

Protiv bolnih mjesečnica

Za pripremu ovog čaja uzmite tri dekagrama peršinova lista i prelijte s pola litre kipuće vode. Neka odstoji desetak minuta pa procijedite. Popijte od dvije do tri šalice tijekom dana kako biste olakšali simptome bolne menstruacije. Ovaj čaj djeluje kao diuretik (pospješuje mokrenje), pa time djeluje i na izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Dreamstime

Prirodni oblog uklanja celulit

Tri šake isjeckanog peršinova lista kuhajte dvije minute u litri vode. Procijedite i kad se čaj ohladi, namočite njime pamučnu krpu i masirajte navečer dijelove tijela s celulitom. Ostavite preko noći krpu na tome mjestu. Kako biste je učvrstili, preko mokre krpe stavite plastičnu vrećicu, omotajte suhim ručnikom i stegnite elastičnim zavojem ili povežite nekom trakom.

Čaj za čišćenje bubrega i protiv kamenaca

Uzmite po stotinu grama lista, korijena i sjemena peršina. Uzmite dvije žlice mješavine i prelijte s dva decilitra vruće vode. Ostavite da lagano kuha oko pet minuta. Poklopite, ostavite da odstoji oko sat vremena i procijedite. Pripremajte svježi čaj i pijte ga prije jela dok ne potrošite mješavinu. Ovaj čaj dobar je za kamenac u bubregu, protiv žutice i za jetru.

Svakodnevni sirup za bolje raspoloženje

Peršin ne liječi samo tijelo nego i dušu. Uzmite čašu meda, dva decilitra soka od peršina i neki slatki sok poput maline ili jagode. Sok koji ćete dobiti kuhanjem peršinova lista u vodi ostavite da se ohladi, pomiješajte s medom i nekim slatkim sokom po želji kako bi sirup bio ukusniji. Uzimajte nekoliko žlica svaki dan kako biste se osjećali vedrije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje