Lifestyle

Komentari 121

Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a neki kažu da je i odličan afrodizijak. Dobra je za zdravlje i pomaže mršavljenju

Tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa. Također, ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršaviti. Osim toga, ovih pet stvari dovoljno su dobar razlog da počnete jesti tamnu čokoladu:

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto jesti tamnu čokoladu?

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak. Tamna čokolada bogata je feniletilamin-kemikaliju zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti. Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka.

Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

 

Najčitaniji članci