Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pet fraza koje nikako nemojte govoriti na razgovoru za posao

Pet fraza koje nikako nemojte govoriti na razgovoru za posao
1

Riječ 'radoholičar' jedna je od najneiskrenijih riječi koje se uvijek iznova ponavljaju na intervjuima, smatra direktor agencije Jason Walker, a ne samo da je preopćenita, već je često i laž

Ako vas u skorije vrijeme očekuje razgovor za posao, stručnjaci kažu kako postoji pet riječi koje je dobro u toj prilici izbjegavati. Direktor agencije za zapošljavanje Hays, Jason Walker, objasnio je tako da nam korištenje poštapalica poput 'očito' i riječi poput 'radoholičar' mogu značajno umanjiti šanse za dobiti posao koji želite.

On otkriva kojih pet riječi bi trebali prestati upotrebljavati, te objašnjava što su takozvani 'STAR odgovori' koje je po njemu dobro koristiti na razgovoru za posao.

Riječi koje treba izbjegavati: 

1. Očito

Prema Walkeru, to je prva riječ koju na intervjuu za posao treba izbaciti iz svog rječnika.

- Obično se na intervjuu prvi put nađu kandidat i poslodavac ili menadžer s druge strane, pa nitko ne bi trebao pretpostaviti da je išta 'očito' - kaže on i poručuje da se 'općenito treba kloniti izjava koje impliciraju da se odgovor već zna'.

Umjesto toga, predlaže, smisleno navedite svoja postignuća koja su po vama relevantna za posao za koji se prijavljujete.

2. 'Mi'

Iako u timu ne postoji 'Ja', Walker kaže da se dobro suzdržavati od korištenja riječi 'mi' kad tražimo posao.

3. 'Radoholičar'

To je jedna od najneiskrenijih riječi koje se uvijek iznova ponavljaju na intervjuima, smatra Walker, a ne samo da je preopćenita, već je često i laž.

- Ako mislite da ćete ijednog sugovornika 'zavarati' s tim što kažete da ste radoholičar, varate se - kaže on.

Brinite o svojim objavama na Facebooku - ovo nemojte raditi
Brinite o svojim objavama na Facebooku - ovo nemojte raditi

4. 'Izazov'

Prema Walkeru, kandidati fraze poput 'Volim izazove' rijetko kad poprate sa objašnjenjem što je uopće za njih izazov, a kamoli da navedu i neke primjere izazova s ​​kojima su se u poslu susreli - a bez toga je, kaže, besmisleno to i spominjati.

- Uvijek je bolje biti konkretan i upotrijebiti stvarni primjer - kaže Walker.

5. Motiviran promjenom'

Walker napominje i da mnogi na razgovoru za posao kažu da ih 'promjene motiviraju'.

- Ako volite promjene, nek vam priča bude konzistentna tijekom cijelog intervjua - poručio je Walker. 

'Najstarija djeca ranije odrastu i rade više nego što bi trebali'
'Najstarija djeca ranije odrastu i rade više nego što bi trebali'

Što je STAR metoda i kako vam može pomoći u razgovoru za posao?

STAR odgovori nazvani su po prvim slovima riječi STAR kao Situation, Task, Action i Results (ili situacija, zadatak, akcija i rezultat). To je sažet, ali izravan odgovor u kojem se reflektirate na neku situaciju, pokazujete da prihvaćate svoje zadatke i opisujete neke svoje dotadašnje poslovne pothvate i njihove rezultate. 

- Ova vrsta odgovora uvijek impresionira ispitivača, a najbolje ju je upotrijebiti kad vas se pita da opišete 'Ono kad ste...', tj. da prepričate neku situaciju na poslu i svoju ulogu u njoj - kaže Walker.

.- Poslodavac ne želi čuti da ste 'na svom odjelu uveli XY promjene', daleko mu je važnija točna uloga koju ste vi kao pojedinac imali na prethodnom poslu - poručuje Walker.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa ...