Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Pet koraka za preuređenje svih prostorija doma u jedan dan

Savjeti profesionalaca: Pokućstvo koje ‘bježi’ od zidova, tepih kao temelj i dodatan kutak za sjedenje glavni su savjeti dizajnera. Preuređenje uvijek započinje od poda

shutterstock
Foto: shutterstock
5 komentara

Dnevne sobe koje nisu dizajnirali profesionalci uglavnom su iste - namještaj je raspoređen uokolo prostorije, a fotelje, ormari i ostatak namještaja tijesno su prislonjeni uza zid, ističu dizajneri interijera Margi Vorder Bruegge i George Snead te savjetuju kako izbjeći “ukalupljeni” izgled u pet poteza. 

Ekspresno preuređenje uvijek počnite od poda, odnosno od tepiha. On je poput temelja. Predstavlja osnovu za uređenje prostorije i daje smjernice za odabir boja. Također, najveći komad namještaja nikad ne stavljajte uz najmanji zid prostorije. Rasporedom namještaja uza zidove, koji nalikuje na raspored oko logorske vatre, soba se doima manjom. Premještanjem komada u središnji dio sobe istodobno ćete povećati udobnost i funkcionalnost. 

Ako imate dovoljno prostora, stvorite dodatni kutak za sjedenje. U jednom dijelu može se čitati, a u drugom pisati ili igrati društvene igre za sobnim stolićem. U prostor možete uklopiti i dekorativne police na koje možete staviti ukrasne detalje i umjetničke predmete. 

Spavaća soba

Dodajte svjetiljke i noćne lampe koje će blagim svjetlom sobi dati mekši i topliji izgled. Monokromatski izgled spavaće sobe razbijte raznobojnim jastucima upadljivih boja i zanimljivih oblika ili elegantnim pokrivačima.

Jastuci su posebna vrsta dekorativnih detalja jer ih možete rasuti i raspršiti po čitavoj sobi. Bez straha se poigrajte različitim uzorcima, bojama i teksturama tkanina.

Obiteljskim fotografijama nije mjesto u prostorijama kroz koje prolaze gosti, tvrde dekorateri Margi i George. U podnožje kreveta obvezno stavite dugi, uski stolac ili dekorativnu sobnu klupu koja će vizualno “usidriti” krevet i dodati sobi novu dimenziju.

Predsoblje i hodnik

Namještaj u hodniku razmjestite tako da dobijete prostor za stolac.  Na pod stavite lijepi sag koji će utopliti pod i omekšati ga. Dodajte boje i detalje. Rasteretite hodnik, maknite s poda gomilu obuće, a odjeću sa zidne vješalice spremite u ormare. 

U veće predsoblje možete postaviti stolić ili podnu svjetiljku kako prostorija ne bi ovisila isključivo o jakom osvjetljenju sa stropa. Mali hodnik možete povećati zrcalom.Ulazni prostor oplemenite detaljima. Na ormarić ili policu stavite dekorativnu vazu s cvijećem koje će prostoru dati vaš osobni pečat. 

Dnevna soba

Rasporedom fotelja u slovo L, a ne u U nećete vizualno zatvoriti prostor, pa ćete moći urediti dodatni kutak za sjedenje. U dnevnu sobu stavite dodatne svjetiljke kako biste se igrali svjetlom - u sobi, ovisno o veličini, može biti od tri do pet svjetiljki.

Boravak oživite jastučićima, detaljima i umjetničkim predmetima. Prostoriju ćete učiniti zanimljivijom ako joj dodate novu dimenziju - zidnim svetiljkama, zidnim svijećnjacima ili drugim 3D ukrasima. Slike ne vješajte u visini očiju, nego ih grupirajte i stvorite novu kompoziciju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message