Lifestyle

Komentari 0

Pet načina kako pomoći djeci da se riješe svog straha od mraka

Pet načina kako pomoći djeci da se riješe svog straha od mraka

Istraživanje koje je ispitalo 122 osobe otkrilo je da je mrak njih 54% uvrstilo među svojih pet glavnih strahova. Dakle, ako odrasli imaju taj strah, nije čudno da ga i djeca grade

I dok se mnoga djeca na kraju oslobode ovog straha,  još uvijek postoje načini na koji im možete pomoći da se ranije riješe ovog straha.

Dakle, evo što možete učiniti kako biste djetetu pomogli da stekne hrabrost i prestane se bojati mraka.

POGLEDAJTE VIDEO (greške u roditeljstvu):

1. Saslušajte svoje dijete

Ozbiljno shvatite djetetov strah i saslušajte ih. Nemojte njihove riječi odbaciti tako što ćete jednostavno pogledati ispod njihovog kreveta i reći da tamo nema čudovišta. To zapravo može pogoršati stvari jer možete djetetu pokazati da vjerujete da bi ta čudovišta mogla biti stvarna.

Uvjerite ih da su na sigurnom i da ćete biti tu za njih ako se ponovno preplaše.

2. Ohrabrite ih

Istraživanja su pokazala da pozitivne afirmacije mogu promijeniti način na koji razmišljamo. To znači da ako sebi kažete nešto pozitivno, mogli biste početi vjerovati u to. Može pomoći ako djetetu kažete da je hrabro i pohvalite ga što se suočava sa svojim strahom od mraka. Vaše pozitivne riječi mogu im pomoći da zaista vjeruju da mogu prevladati svoj strah.

3. Zabavna noćna svijetla

Postoji mnogo kreativnih noćnih svjetiljki koje mogu pomoći vašem djetetu da se opusti i osjeća sigurno. Primjerice, postoje noćna svjetla u obliku životinja, zvjezdastih projektora ili naljepnica koja možete staviti oko dječje sobe.

4. Pretvorite njihovu mračnu sobu u igralište

Vaše dijete može mrak doživljavati kao nešto zastrašujuće i opasno, ali možete promijeniti način na koji vidi svoju sobu kada je mrak. Na primjer, možete imati lutkarsku predstavu u sjeni, zabavu sa sjajnim štapićima ili sjajnim narukvicama ili odjenuti košulje s grafikama koje svijetle u mraku. Tako će dijete naučiti povezivati tamu s nečim što može biti zabavno.

5. Isprobajte trik od 10 sekundi

Postoji trik kojim možete pomoći djeci da se njihove oči lakše prilagode na mrak. Zamolite ih da zatvore oči dok su svjetla još uvijek upaljena. Zatim ih isključite, stavite vaše ruke djetetu na oči i zamolite ih da broje do 10 s vama. Kad završite, zamolite ih da otvore oči. Sada im soba neće biti tako mračna kao kad odmah isključite svijetla, piše Bright Side.

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

 

Najčitaniji članci