Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

PetNat: Mutan pjenušac koji osvježava za svaku preporuku

PetNat: Mutan pjenušac koji osvježava za svaku preporuku
1

Plešivička obitelj Tomac prva u Hrvatskoj radi pjenušac metodom predaka. Za klasične pjenušce radi se bazno vino pa se pokreće drugo vrenje. Pétillant Naturel fermentira jednom, a fini talog ostaje u boci

VIDEO

Sva vina iz prošlogodišnje berbe radili smo po biodinamičkim principima, a novi pjenušac PetNat prvi je izašao na tržište.
Rekao je to Tomislav Tomac iz Donje Reke pokraj Jastrebarskog predstavljajući mutan, ali odličan, lagan, ali ne i banalan i nadasve osvježavajuć pjenušac proizveden metodom predaka (méthode ancestrale) koja se koristila prije više stoljeća u Limouxu na jugu Francuske. PetNat je kratica francuskog izraza pétillant naturel, što znači prirodna pjenušavost. 

- Napravili smo ga od graševine iz vinograda koji smo tretirali samo sredstvima na bazi sumpora i bakra, dakle bez herbicida, insekticida i sličnih zaštitnih sredstava. To zahtijeva puno više rada, ali rezultat je sasvim drukčija sirovina. Nismo dodavali ni kvasce, nego su fermentaciju pokrenuli oni koji su bili na grožđu - objašnjava Tomislav i dodaje kako je to dio nove filozofije obiteljske vinarije koja je pokrenula postupak za dobivanje ekološkog certifikata.

I dosad su se držali ekologije, no službena potvrda za to im treba kako bi zatražili i oznaku Demeter koja jamči biodinamički pristup. Biodimnamička načela poljoprivrede postavio je prije 100 godina dr. Rudolf Steiner, austrijski filozof i  odgajatelj rođen u Donjem Kraljevcu u Međimurju. Riječ je o nizu bioloških procesapoput zatravljivanja, kompostiranja, sađenja i sijanja kompatibilnih biljaka, integriranja usjeva i stoke... Za oplemenjivanje tla i zaštitu bilja koriste se posebni kompostni pripravci, a sve se radi po Mjesečevu kalendaru.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Puno je brige, no mislimo da vrijedi. Veseli me što su ljudi jako dobro prihvatili novo vino. Volim ga ja, a vole ga i oni koji nisu zaljubljeni u vina kao mi - kaže Tomislav.

PetNat Tomac ima relativno malo alkohola, 11,1 posto, oko šest grama kiselima po litri te izraženu mineralnost što ga čini iznimno osvježavajućim pjenušcem. 

Mutan je zato što se fini talog, odnosno kvasci, ne vade kao što se radi s klasičnim pjenušcima. Njima se dodaje i liker koji regulira slatkoću i arome, a ovdje ni toga nema. Odlično je pristajao bućnici, lijepo bi ga bilo piti uz jela od masnijeg mesa poput svinjetine, a sam fino gasi žeđ. Nema ni klasični šampanjski čep nego krunski, kakav se koristi za zatvaranje piva.

Šerbedžiju su s vinom i platom sira nagovarali na kazalište...
Šerbedžiju su s vinom i platom sira nagovarali na kazalište...

PetNat je posljednjih godina hit u Europi, posebno u Austriji i Italiji. Vina dosežu poprilično visoku cijenu, neka čak i 40 eura za bocu.
Ima ih svakakvih, suhih i slatkih, finih i onih na granici pokvarenog, što je općenito čest slučaj s vinima koja nazivaju prirodnima. No, PetNat Tomac je za preporuku. Boca stoji 125 kuna.

Zvonimir i Tomislav Tomac jazavčara Huga stavili su na etiketu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru